Sałatka ze zdrową niespodzianką

... . Dodawaj do sałatki nasiona słonecznika, dyni czy też lnu. Rośliny zielonolistne Szpinak, sałata tradycyjna czy lodowa – zdobią sałatkę, nadają jej smaku i sprawiają, że jest bardziej sycąca. Sałata ...

dawno temu

Przyczyny krwawienia dziąseł

... dieta, uboga w warzywa i owoce oraz kuracje antybiotykowe - to główni sprawcy awitaminozy. Uzupełnij niedobory witamin, a problem z dziąsłami ustąpi. Wzbogać dietę o soję, szpinak czy kapustę ...

dawno temu

Beta karoten

... , morelach, mango, brzoskwiniach, groszku, szpinaku, sałacie, kalafiorze, brokułach, cykorii, rzepie, szparagach, kalarepie, słodkich ziemniakach. Im ciemniejszy i intensywniejszy kolor warzywa, tym większa zawartość beta-karotenu. Co ciekawe, ...

dawno temu

Napięcie przedmiesiączkowe - jak go uniknąć?

... . Generalnie im więcej wody tym lepiej. Musisz wypijać przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Dobrze też sięgnąć po produkty moczopędne, jak chociażby arbuz, banany, truskawki, szpinak, pomidory ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... gotowane, najlepiej przetarte warzywa np.buraki,dynia szpinak, oraz dojrzałe owoc bez skórki i pestek np.banan, jabłka.Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa np.kapusta, cebula oraz mało dojrzałe ...

dawno temu

Jak powstają kolorowe makarony. Będzie szkarłatny?

... spokojnie uzyskać kolor czerwony i zielony- dodając sok ze szpinaku lub wywar z papryki. Niestety, barwnik z kałamarnicy znaleźć dość trudno. Dla tych, którzy chcą przygotować niezwykłe 3-kolorowe tagliatelle - przepis na kolorowe ciasto ...

dawno temu

Witamina F - za co odpowiada?

... sezamowy, krokoszowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy i z wiesiołka),awokado, winogrona, morele, pomarańcze,warzywa zielone (fasola szparagowa, brokuły, szpinak, sałata, brukselka),jaja,przetwory mleczne,tłuste ryby. ...

dawno temu

Niedobór magnezu - co ci grozi?

... ,kasza gryczana,czekolada (zwłaszcza gorzka),biała fasola,orzechy,płatki owsiane,szpinak,banany,daktyle,rodzynki,pomidory,cebula. ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... . Na początek bardzo zdrowe i mało kaloryczne pierogi drożdżowe z fetą i szpinakiem – for the Body and Soul Dla tych, którzy poszukują iście góralskiego jadła, które na długo pozostawia w żołądku uczycie ...

dawno temu

Makaron z cytryną?! A jednak!

... od znajomego szefa kuchni - są sprawdzone i bezpieczne. Smacznego!   Spaghetti z chili, cytryną i oliwkami  500g makaronu,100g zielonych oliwek,50g orzechów pinii,5 ząbków czosnku,2 cytryny,1 papryczka ... wrzucamy na oliwę orzeszki pinii, ...

dawno temu

PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka

... oraz zielonolistnych warzyw (z wyjątkiem szpinaku), a także wzbogacenie każdego posiłku w produkty z dużą zawartością witaminy C. Źródło: Newseria Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Czy w ciąży należy pić mleko?

... , sięgnijmy po jarzyny, takie jak brokuł, szpinak, dynię i warzywa strączkowe. Uważajmy też na gotowe deserki jogurtowe, które oprócz nabiału zawierają mnóstwo cukru i tuczących zagęstników- lepiej wypić kefir czy maślankę lub samodzielnie ...

dawno temu

Sałatka z jajek

... . Do tak przygotowanych składników dorzucamy grillowaną marchewkę pokrojoną w paski. Składniki mieszamy z sałatą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Z innych składników, które możemy wykorzystać, to szpinak, pieczarki ...

dawno temu

Moc witamin – witamina A

... , masło, olej roślinny, szpinak, morele, sałata, dynia, botwinka, szczaw, marchew, groszek, pomidor, śmietana, mleko, jagody, mango, ser żółty, koper i natka pietruszki. Skutki awitaminozy: tzw. kurza ...

dawno temu

Dlaczego wapń jest taki ważny?

... tabletki dostępne w każdej aptece. Zdrowszą alternatywą jest wzbogacenie diety o takie pokarmy jak: - mleko i przetwory mleczne, - glony morskie, - zielone warzywa: szpinak, sałata, kapusta, - orzechy, - migdały, - mleczko sojowe i tofu, - sery, ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Piękna twarz - spełnij swoje marzenie

... , który zostanie przekształcony w ten cenny mikroelement. Wchłoniesz go jedząc szpinak, marchewkę, brzoskwinie, mango czy pomarańcze. Promienna cera to efekt działania witaminy E, która znajduje ...

dawno temu

Witamina A - za co odpowiada i gdzie ją znaleźć?

... głowy,bóle stawów,zaburzenia wątroby,zaburzenia koordynacji mięśniowej,zmniejszone uwapnienie kości.Źródła witaminy A: wątroba zwierząt,pomidor,marchew,jaja,nabiał,papryka,szpinak,mango,melon,oleje ...

dawno temu

Lodówka z doniczką w jednym

... cebulce czy szpinakowi). Umieszczone na froncie lodówki pojemnik na zioła, z jednej strony jest przeszklony i dzięki temu, możemy śledzić stan i rozwój naszych ziół, a lodówka wygląda znacznie ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... z pewnością nie odmówią sobie w tym roku tej ryby w galarecie – Same Dobre Rzeczy Interesującym pomysłem jest także karp ze szpinakiem i ciecierzycą -  Kwestia Smaku Na koniec ciekawostka : przepis na zupę ...

dawno temu

Witaminy dla paznokci

... i łamliwość paznokci, a także niezdrowy wygląd. Aby dostarczyć organizmowi produktów, które posiadają ją w swoim składzie, powinniśmy do diety włączyć jajka, paprykę, szpinak oraz pomidory. Witamina B7 ...

dawno temu

Ogródek Michelle Obamy

... pomidory, kolendrę i chili. Przed Białym Domem rośną też: szpinak, boćwina, kapusta, jarmuż i różne rodzaje sałat, anyż, hyzop i tajska bazylia. Większość z nas nie ma co prawda ogrodu, ale warto ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... , fasola szparagowa, groszek, kabaczek, kalarepa, por; 8 miesiąc: szparagi; 9 miesiąc: szpinak, cebula, szczaw; 10 miesiąc: bakłażan, papryka, pomidor, sałata, szczypiorek, kasze; 11 miesiąc: rzepa ...

dawno temu

Jedzenie warzyw w ciąży może sprawić, że dziecko je polubi!

... organizmu na infekcje i ułatwia wchłanianie żelaza. Witaminę tę mają przede wszystkim: maliny, porzeczki, kiwi, jagody, cytrusy, kapusta, brukselka, szpinak i rzepa. Z kolei prowitaminę A, która znakomicie ... , że takie smaki jak wanilia, ...

+ Pokaż więcej