Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... , jak magnez, wapń, żelazo, sód czy potas. Poza tym ryby to w 50-85 proc. woda, tłuszcze na poziomie 0,2-54 proc., a także sole mineralne (0,5-5,6 proc.) oraz węglowodany (0,1-0,4 proc.). 68677 Pamiętaj ... , w wodorostach znajdziesz także inne ...

dawno temu

Jak zaplanować płeć dziecka?

... , czyli nabiał, słodycze, zwłaszcza czekoladę i miód, gruboziarniste kasze, morele i wodę niskosodową. Jeśli pragniemy chłopca, wybierajmy produkty bogate w potas i sód,czyli mięso ryby, białe pieczywo ...

dawno temu

Czy sama woda wystarczy, aby nawodnić organizm po treningu? Sprawdź, jak ustrzec się przed odwodnieniem!

... , aby poszczególne składniki – glukoza i elektrolity – przyswoiły się w możliwie najkrótszym czasie. Glukoza zapewnia skuteczne przyswojenie wody, natomiast potas i sód gwarantują właściwą gospodarkę wodną ...

dawno temu

Glony w kuchni

... do menu? Glony a zdrowie Glony są niewyczerpalnym źródłem soli mineralnych (żelaza, wapnia, sodu, magnezu, potasu, fosforu) oraz witaminy A, B, C i D. Ponadto, glony zawierają więcej białka niż mięso ...

dawno temu

Co pić, by zdrowym być?

... w organizmie. Krok 3 Wybieraj wody średnio mineralizowane. Maja dużo magnezu, wapnia, potasu oraz sodu. Ten ostatni pierwiastek pomaga zatrzymywać wodę w organizmie. Nie należy z nim jednak przesadzać ...

dawno temu

Zero tolerancji dla konserwantów

... Do najczęściej stosowanych konserwantów w produkcji napojów należą: sorbinian potasu (E 202), który niszczy grzyby, drożdże, pleśnie. Może mieć działanie alergogenne. Innym, często wykorzystywanym ... konserwantem jest benzoesan sodu (E 211), ...

dawno temu

Domowy sposób na wybielanie zębów

... naleciałości. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nim minerałów, np. wapnia czy potasu. Węgiel – sproszkowany węgiel ma działanie ścierające, więc usuwa przebarwienia. Niestety może także uszkadzać ... na ciepłe, zimne czy słodkie pokarmy. ...

dawno temu

Jajko wstrząśnięte i zmieszane, czyli pomysłowe triki kuchenne. Musisz to zobaczyć!

... Jajka wcale nie są niezdrowe. Zawierają pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone, witaminy A, D, E, K, B2 i B12, wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez. W żółtku znajduje się lecytyna ...

dawno temu

Sole mineralne

... g;kobalt – 1,1-1,5 mg;magnez – 25-35 g;mangan – 10-20 mg;miedź – 60-80 g;potas – 110-140 mg;siarka – 120-200 g;sód – 90-100 g;wapń – 1200 g;żelazo – 3500-4500 mg.Organizm ludzki sam nie suplementuje ... mineralnych zaliczamy chlorek sodu, sole ...

dawno temu

Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... czy choćby sosach. 26287Marchewka Banał? Nie, nazywana jest warzywem młodości. Zawiera m.in. potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, flawonoidy, witaminy A, B1 ... dostępny w naturalnej formie. Jest bardzo ...

dawno temu

5 sprawdzonych sposobów na upał

... niż zwykle, a wraz z potem nasze ciało traci elektrolity (sód i potas). Niedobory potasu możemy uzupełnić, pijąc soki warzywne zawierające pomidory, seler i natkę pietruszki. Na organizm korzystnie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jaka lekka dieta jest najlepsza?

... elementem diety DASH jest ograniczenie spożycia sodu, co pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi Dieta niskokaloryczna Dieta niskokaloryczna polega na zmniejszeniu dziennego spożycia kalorii, co prowadzi ...

7 miesięcy temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o zupie

... źródłem sodu w naszej diecie. Sód jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu, jednak spożywany w nadmiernych ilościach, może być czynnikiem ryzyka prowadzącym do nadciśnienia. Według zaleceń ... nas cieszyć smakiem świeżych warzyw. ...

dawno temu

Maseczka z glinki

... glinki czerwonej. Zawdzięcza ona je przede wszystkim dużej ilości krzemu, żelaza, a także aluminium i wielu innych składników. Glinka biała bogata jest także w wapń, potas i sód, dzięki czemu posiada ona ...

dawno temu

Kawa na odchudzanie

... mleko lub śmietanka, cukier, lody, przyprawa do kawy, likiery smakowe, z pewnością nie jest zdrowe. Kawa jest wówczas wysokokaloryczna. Wypijanie dużej ilości kawy wypłukuje z organizmu magnez, potas, sód ...

dawno temu

Jedzenie arbuza

... skrywa w sobie właściwości? Zalety spożywania arbuza Owoc ten zawiera takie witaminy jak A, B1, B2, B3 i B6, a także cenne dla organizmu pierwiastki: potas, fosfor, magnez, wapń i sód ...

dawno temu

Maseczki z glinki

... , fosfor, sód i potas. Glinka biała ma łagodniejsze działanie, przez co polecana jest do cery wrażliwej, suchej i dojrzałej. Ma łagodne działanie ściągające pory oraz wygładzające drobne zmarszczki ...

dawno temu

Mleko a zdrowie

... jego pracę. Właściwości odżywcze mlekaMleko to bogactwo składników odżywczych. W mleku znajdują się: pełnowartościowe białko,cukier mlekowy,tłuszcz,sole mineralne – wapń, fosfor, potas, sód, magnez ...

dawno temu

Zielony groszek

... , które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Do tego w groszku można także znaleźć kwas foliowy oraz witaminę K. Zawarte w nim są także takie pierwiastki jak: sód, potas, fosfor, żelazo ...

dawno temu

Makijaż lekki jak piórko!

... biała glinka amazońska, która jest niepowtarzalnym i jedynym w swoim rodzaju zbiorem typowych dla niej składników. Zawiera substancje aktywne: krzem, glin, żelazo, potas, sód, magnez, wapń ...

dawno temu

Imbir na odchudzanie potrafi zdziałać cuda! Wypróbuj jego fantastyczne właściwości

... , magnez, potas i sód. Właściwości termogenne przekształcają substancje zapasowe w ciepło, a to z kolei stymuluje przemianę materii. Imbir na odchudzanie redukuje zasób tłuszczu i przyspiesza rozpad ...

dawno temu

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

... . Wytwarzana w wyniku fermentacji substancja odznacza się także bogactwem składników odżywczych. Poza tym zawiera dużą ilość potasu, wapnia, fosforu i sodu oraz szereg innych mikro- i makroelementów ... jabłkowy stosowany jest w postaci płukanek ...

dawno temu

Kurczak z jabłkami i żurawiną, czyli idealny obiad na chłodne dni

... ? Ponieważ w daniu tym znaleźć można… jabłka i żurawinę! Pierwszy z tych składników jest źródłem witamin C i PP oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, pektynę, kwasy organiczne, potas, krzem, magnez ... , żelazo i wapń. Surowe jabłka są ...

dawno temu

Gruszki a ciało

... składników, wśród których znajdziemy witaminy A, B1, B2,B6, C i PP oraz potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocach tych występują także kwasy owocowe (kwas jabłkowy ...

+ Pokaż więcej