Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... Porcja kaszy powinna na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Tak zalecają dietetycy, a argumentują to m.in. dużą zawartością błonnika, który obniża cholesterol, oraz magnezu, potasu czy witamin z grupy B. Do tego zawarta w niej rutyna ...

dawno temu

Kurczak z brokułami, sposób na dobry obiad

... Kurczak z brokułami to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy obiad. Przygotujesz go w pół godziny. Wygląda elegancko i nadaje się nawet na obiad z teściami. A ile w nim witamin. Potas, wapń ...

dawno temu

Różne rodzaje sałaty

... Sałata jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz C. Jest bogata w karoten, potas, wapń, żelazo, jod oraz kwas foliowy. Rodzajów sałat jest wiele i mają ...

dawno temu

Sos szpinakowy - samo zdrowie

... Sos szpinakowy to źródło zdrowia i młodości. Szpinak zawiera bowiem potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i witaminy z grupy A, B, C, E, a także, bardzo nam potrzebny, kwas foliowy. Dzięki temu ...

dawno temu

Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić?

... Dynia zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz witaminę A, B i C. Jest niskokaloryczna i ma łagodne działanie moczopędne. Jej subtelny i łagodny smak stwarza ogromne możliwości kulinarne. Dynię można podać w postaci puddingu, jako dodatek do ...

dawno temu

Zupa z dyni na mleku

... Dynia pojawia się w jadłospisie dziecka po 6. miesiącu. Zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu. Ponadto bogata jest w witaminy: A, C i witaminy z grupy B ...

dawno temu

Przepis na sałatkę z pomarańczy i awokado

... Pomarańcze są źródłem witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Awokado, uprawiane od wieków przez Indian jako afrodyzjak, zawiera łatwo przyswajalny i zdrowy dla serca tłuszcz. Umieszczenie tych dwóch ...

dawno temu

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu stóp?

... nadmiernej potliwości. Krok 3 Co kilka dni mocz nogi w specjalnej miksturze. Składa się z ciepłej wody i 1/3 szklanki octu z jabłek. Krok 4 Możesz wsypać do butów sodę oczyszczoną. Wchłonie wilgoć i nieprzyjemny zapach.   ...

dawno temu

Gotowanie jajka

... Zwiększają odporność i korzystnie wpływają na układ nerwowym, są budulcem mięśni i wzmacniają kości. Do tego są bogate w takie mikroelementy jak: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez czy cynk. Słowem ...

dawno temu

Dania z soją

... jest to, że jest ona źródłem wysokowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego można w niej znaleźć witaminę B oraz takie cenne pierwiastki jak żelazo, potas i magnez. Jakie potrawy warto przyrządzić na jej bazie?   ... ...

dawno temu

Zmniejsz objawy migreny odpowiednią dietą

... wieczornymi atakami migreny. W szczególności substancje konserwujące, takie jak kwas benzoesowy i azotan sodu mają negatywny wpływ na organizm człowieka – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... Zawiera dużo witamin takich jak: A, C, E, K1, B1, jest bogaty w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. To właśnie dzięki zawartości chromu brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy. Zawierają ... jak: A, C, E, K1, B1, jest bogaty w potas, ...

dawno temu

Najskuteczniejszy sposób na jędrną skórę

... Okazuje się, że babcia miała rację. Zupa sporządzona z kości lub szpiku wypełniona jest składnikami odżywczymi, które działają cuda z urodą! Wapń, potas, magnez, kolagen, aminokwasy i kwas ...

dawno temu

Hyćka - czarny bez

... Czarny bez znajduje się w oficjalnym spisie leków. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno jego kwiaty, jak i owoce. Kwiaty zawierają sole potasu, garbniki, kwasy fenolowe i flawonoidy. W owocach ... wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i ...

dawno temu

Przepis na śledzie pod pierzynką

... pamięć i działają przeciwmiażdżycowo. Posypane porem wzbogacą organizm o witaminę A, C, E i B6, a także potas, wapń fosfor i kwas foliowy. Co więcej, por doskonale wpływa na układ odpornościowy ...

dawno temu

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

... ), wzmacnia odporność organizmu i poprawia trawienie. W barszczu czerwonym znajdziesz potas, sód, wapń i witaminę C. Dodawane do niego uszka warto przygotować z mąki orkiszowej, a nie pszennej ... . Jeżeli stawiasz na stole pieczone mięso, ...

dawno temu

Polub kaszę!

... , głównie potas obniżający ciśnienie, żelazo zapobiegające niedokrwistości oraz magnez korzystnie działający na układ nerwowy i pracę mięśni. ... , głównie potas obniżający ciśnienie, żelazo zapobiegające niedokrwistości oraz magnez korzystnie ...

dawno temu

Jedz figi i ciesz się świetną sylwetką!

... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele innych zalet: jest bogatym źródłem błonnika, potasu i wapnia. Przedstawiam kilka prostych przepisów, dzięki którym łatwo włączysz figę do swojej diety. ... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele ...

dawno temu

Chcesz mieć ładną skórę? Uwierz w moc migdałów!

... Migdały zawierają cenne dla skóry witaminy A, B, sole mineralne: wapń, potas, fosfor, siarkę. Olej z migdałów jest bogaty w lipidy, dzięki czemu odnawia naturalny płaszcz lipidowy skóry, wygładza ją i uelastycznia. Może być stosowany w leczeniu ...

dawno temu

Wody termalne – idealne na lato

... temperatury powietrza. Wody te są bogate w minerały, takie jak: krzem, wapń, magnez, siarka, potas. Mają wiele właściwości: łagodzą podrażnienia, świąd i zaczerwienienia, są również pomocne w leczeniu trądziku i łuszczycy. ... temperatury ...

dawno temu

Sałatki z selerem

... Seler to podstawa niejednej diety odchudzającej i oczyszczającej. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto bogaty jest w witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, wapń, cynk i potas ...

dawno temu

Sałatka z pora i jajek

... Sałatka z pora i jajek jest szybka i zdrowa. Warto dostarczać organizmowi niezbędnych składników, zwłaszcza teraz, gdy grypa szaleje. Por jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B6, a także potasu ...

dawno temu

Jak sól wpływa na zdrowie?

... rocznie, czyli 2,5 łyżeczki dziennie! Sól w organizmie Organizm człowieka, owszem, potrzebuje soli, ale w odpowiedniej ilości (2-4 g dziennie). Sól kuchenna, czyli chlorek sodu należy do głównych ... elementów gospodarki wodno-elektrolitowej ...

dawno temu

Jakie właściwości ma seler?

... jest źródłem witaminy A, witaminy E, witaminy C, witamin z grupy B. Poza tym, w selerze znajdują się: fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Seler jest małokaloryczny, ma działanie uspokajające, oczyszcza organizm z toksyn, działa ...

+ Pokaż więcej