Jak zrobić świąteczne ciasteczka?

... wymieszaj do powstania jednolitego ciasta. 6. Podziel ciasto na pół i włóż do lodówki na około 3 godziny. 7. Wyjmij jedną część ciasta i dobrze rozwałkuj. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek. Aby ciasto ... jajko,1 łyżeczka cukru wanilinowego,2 ...

dawno temu

Uszka – niezbędnik świątecznego barszczu

... „uszka”. Jak uformować uszka? Najlepiej pokazuje to prezentowany filmik. Na wcześniej rozwałkowane ciasto nakładamy maleńkie porcje farszu ( wybór składników zależy od nas, ja polecałabym np. grzyby ... z cebulką i mięsem) i zawijamy ciasto tak, ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... zauważyć, że nawet najprostsze dania potrzebują choć jednego kurzego jajka, by nabrać odpowiedniej konsystencji albo smaku. Wskazać trzeba tu nie tylko ciasta, ale także sałatki albo mięsa. Nie ulega ... bez dodatku jajek nie moglibyśmy cieszyć ...

dawno temu

Trochę bekonu na naszych talerzach

... posiekane pomidory, pół posiekanej cebuli. Przygotowanie: Rozwałkować ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką i włożyć do blachy. Wywinąć krawędzie. W małej misce roztrzepać jajka do postaci pianki ... śniadaniowy może i nie jest najzdrowszy, ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... , nie tylko mamy możliwość przyrządzania bardziej lub mniej chrupkiego ciasta i podsmażania go z bułką tartą. Tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwość dodania do naleśników ulubionych składników w postaci ... dodajemy do nich przesianą mąkę. ...

dawno temu

Sos do pizzy

... staramy się zrobić smaczną domową pizzę. I nawet jeśli wiemy, jak zrobić ulubione ciasto i skomponować najsmaczniejszy farsz, to jednak pozostają dla nas tajemnice dotychczas nieodkryte. Jedną ... sobie sprawę, że pizza jest potrawą, której ...

dawno temu

Przepis na herbatniki

... stworzyła się jednolita i odrobinę lepka konsystencja. Ciasto powinno być dość cienko rozwałkowane na blacie pokrytym mąką. Następnie za pomocą noża należy wykroić prostokąty. Herbatniki trzeba włożyć ... świetnie sprawdzają się one w podróży, ...

dawno temu

Domowy makaron

... . Wyrobioną masę odstaw na około 20 minut i po upływie tego czasu zagnieć ją ponownie. Podziel ciasto na cztery kawałki. Cienko rozwałkuj wydzieloną część ciasta i pokrój je na drobne nitki. Jeżeli ... jak rosół z kury lub wspaniała na lato zupa ...

dawno temu

Desery dla dzieci

... godzinę. Do kolejnego etapu możesz zaangażować dziecko. Rozwałkuj na blacie ciasto i wytnij szklanką koła. Dziecko może widelcem odcisnąć wzorki na powstałych ciasteczkach. Łopatką podważ ciasteczka ... miksując, dodajemy jajka, kakao, mąkę, ...

dawno temu

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

... z serków homogenizowanych, dobrze jest zapoznać się lepiej z produktem, w oparciu o który będziemy wskazane ciasto wykonywać. Zwykle serki homogenizowane kupujemy zamknięte w plastikowych pudełeczkach ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ...

dawno temu

Szyszki ryżowe

... Nic nie smakuje lepiej jak samodzielnie wykonany słodki poczęstunek. Nawet najbardziej ekskluzywne sklepy nie mają w swoim asortymencie naszego ulubionego ciasta drożdżowego babcinej roboty ...

dawno temu

Makaron świąteczny

... , łyżka oleju. Sposób przygotowania: Mąkę należy przesiać. Następnie dodajemy do niej jajka, szczyptę soli i zagniatamy z tych składników ciasto. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie odrobiny mleka ... , do czasu aż uzyskamy efekt ...

dawno temu

Słodkości idealne dla zakochanych

... piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i stwórz serduszka za pomocą specjalnych foremek do wykrawania ciastek. Ułóż je na blasze do pieczenia i piecz przez ok. 6-8 min. Po ostygnięciu ... . Połącz w dużej misce masło i cukier. ...

dawno temu

Ciasteczkowe szaleństwo całą rodziną

... z jajkiem można dosypać cukru według własnego uznania Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier waniliowy i masę jajkowo-twarogową. Wszystko należy zagnieść. Potem trzeba ładnie rozwałkować ciasto i wykrawać ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

... i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... Nie ulega wątpliwości, że wielbicielowi słodyczy (mimo podpowiedzi zdrowego rozsądku) trudno zamienić ciasto czekoladowe na marchewkę. Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu zdaje sobie sprawę ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... . Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż ... . Znane w polskiej kuchnipotrawy z ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Paprykarz rybny

... lepszego od upieczonego przez babcię ciasta drożdżowego albo będącego specjalnością mamy kotleta jajecznego. Obok tych niezwykłych potraw wskazać trzeba również produkty, które cieszyły się wówczas dużą ...

dawno temu

Przepis na wesołe piernikowe ludziki!

... . Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i miksuj, dopóki składniki się nie połączą. Ciasto zawiń w folię. Umieść w lodówce na noc lub na 4 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej ...

dawno temu

Desery z bananami

+ Pokaż więcej