Galaretki dla dzieci

... Desery z galaretki należą do ulubionych potraw dzieci. Możesz w nich przemycić nielubiane przez maluszka owoce i warzywa. Zamiast żelatyny możesz użyć substancji żelującej agar-agar. Poniżej znajdziesz przepisy na galaretki owocowe i warzywne. ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

...   Przyprawy towarzyszą sztuce kuchennej od zawsze. Już starożytni Egipcjanie ich używali. My, w dzisiejszych czasach, również nie mamy oporów przed dosypywaniem ich do potraw ... Przyprawy towarzyszą sztuce kuchennej od zawsze. Już starożytni ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... niewielu z nas wie, jakie są właściwości tych niepozornych ciemnych nasionek. Pora więc poznać kilka faktów na temat słonecznika i wypróbować kilka prostych przepisów na potrawy przyrządzone z jego dodatkiem. ... niewielu z nas wie, jakie są ...

dawno temu

Nakrycie stołu: jak ułożyć sztućce, zastawę, kieliszki

... Znajomość sztuki eleganckiego serwowania potraw i nakrywania do stołu może przydać się nie tylko podczas oficjalnych spotkań. ... , ale przede wszystkim od serwowanych potraw. To one wyznaczają kolejność. Zasada jest prosta: na samym wierzchu ...

dawno temu

Ciasto cytrynowe

... , możemy jednak zaobserwować, że niektóre dania czy produkty cieszą się ogromną popularnością bez względu na okazję i miejsce, w którym przebywamy. Z drugiej strony pojawiają się natomiast potrawy ... dań znanych i lubianych. Przykładem tego ...

dawno temu

Detoksykacja - wewnętrzne sprzątanie organizmu

... Po miesiącach siedzącego trybu życia, zjadania tłustych potraw i tych wysoko przetworzonych, wypijania dużych ilości kawy nasz organizm jest przeciążony szkodliwymi produktami. Toksyny znajdujące się w tych produktach powodują przemęczenie, ...

dawno temu

Pomysł na czosnkowy obiad

... Czosnek jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem do potraw. W zależności od preferencji i towarzyszących mu składników posłużyć może do przygotowania dań słodkich oraz pikantnych. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne potrawy z aromatycznym ...

dawno temu

Balsam do ust o smaku nachos lub bekonu

... Kochamy balsamy i błyszczyki do ust. Na szczęście wybierać możemy między dziesiątkami smaków – najczęściej jednak, są to smaki owocowe typu wiśnia, gruszka czy truskawka. A gdyby tak zacząć robić błyszczyki o smaku innych potraw? ... błyszczyki ...

dawno temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... mięsa i ciężkostrawnych potraw. Jednak dzięki swej unikalnej formule, smakują także wyśmienicie z niektórymi rybami, na przykład z halibutem. Przy akompaniamencie przypraw czy cytrusów (głównie cytryn i limonek) razem dają bardzo oryginalne ...

dawno temu

Masz problem z ciśnieniem? Spróbuj diety DASH

... Dieta DASH to dieta opracowana specjalnie w celu obniżenia ciśnienia. Opiera się w dużym stopniu na produktach pozbawionych sodu oraz na ograniczeniu soli, której jak wiadomo jest w naszym codziennym ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... nie jest rozpowszechniona, chociaż w okolicy Podhala przyrządza się wiele potraw z baraniny. Generalnie, baraninę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie, w wyniku ... posiekanych liści rozmarynu, sól, świeżo zmielony ...

dawno temu

Witamina D3 dla niemowląt

... Do prawidłowego rozwoju dzieci potrzebują odpowiedniej dawki witamin i soli mineralnych. Nie zawsze mleko matki jest wystarczającym źródłem cennych składników. Dlatego niemowlętom podawana jest witamina D3 w kroplach. Jednak dlaczego dieta ...

dawno temu

Zupa szpinakowa

... wiele potraw ze szpinakiem, do których użyć możemy jego zamrożonej odmiany. Zaliczyć trzeba tu przede wszystkim zapiekanki makaronowe, naleśniki, pierogi, krokiety, ale także ciasta na słono. Szpinak ... bulionu drobiowego,500 ml mleka,3 łyżek ...

dawno temu

Jak nie przytyć w święta?

... Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas refleksji, rodzinnych spotkań, ale i przygotowywania smacznych dań, którymi z apetytem delektujemy się przy suto zastawionym stole. Tylko podczas wigilijnej kolacji pochłaniamy aż 5000 kalorii. Jak ...

dawno temu

Bo precyzja w kuchni jest bardzo ważna

...   Znalezienie idealnych proporcji w kwestii przygotowywania potraw (zwłaszcza tych serwowanych gościom) jest niezmiernie ważna. Nie możemy tu polegać na intuicji, która czasem bywa bardzo złudna. W uzyskaniu precyzji pomoże miarka. Jaka? ...

dawno temu

Dipy - przepisy na każdą okazję

... Dipy przydadzą się podczas każdej imprezy, ale mnie tylko. Warto ciągle mieć je w lodówce, by szybko poprawić, czy może raczej ubarwić, smak ulubinej potrawy. Wypróbuj różne przepisy na zimny sos, by móc wybrać ten najlepszy. ... Dipy przydadzą ...

dawno temu

Zupa chłodnik

... Kiedy z nieba leje się żar mało kto myśli o jedzeniu gorących potraw. Na takie dni idealnie nada się zatem zupa w postaci chłodnika, a można ją wykonać na szereg różnych sposobów. Jak brzmi przepis na to smacznie i lekkostrawne danie obiadowe? ...

dawno temu

Zupa marchewkowa

... i sałatkach. Trudno także wyobrazić sobie bez niego pyszne soki owocowo-warzywne. Dlaczego potraw z marchwi jest tak wiele? Okazuje się, że jest ona świetnym produktem do gotowania, duszenia, pieczenia ... marchewkowąDo ugotowania zupy ...

dawno temu

Coś z innej kuchni – meat-pie

...   Meat pie jako potrawa znana przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii (serwowana często z tamtejszym piwem Guinness), czy Francji nie da się nie lubić. ... Meat pie jako potrawa znana przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... dania w smaczne, pachnące potrawy. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych wielu ziół należy docenić także te lecznicze. ... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... Chyba nie ma takiej osoby, która nie próbowałaby kuchni włoskiej. Pizza, lazania, spaghetti, risotto – te najbardziej charakterystyczne włoskie potrawy przyjęły się w Polsce bez szemrania. Co więcej ... potrawa mączna lub zupa i w końcu danie ...

dawno temu

Leczo z pieczarkami

... jest dostosowanie receptur przyrządzania tradycyjnych potraw do gustów naszych gości. Z podobną sytuacją mamy do czynienia wówczas, gdy w czasie wakacji zdarza się nam zasmakować jakiegoś dania ... , a nie tylko dowiesz się więcej na temat ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami? Sprawdzone porady dla początkujących

... Wielu osobom jedzenie pałeczkami może sprawiać wiele kłopotu, szczególnie na początku. Trudności z posługiwaniem się pałeczkami stanowią przeszkodę do spożycia tradycyjnych potraw azjatyckich ... Jedzenie pałeczkami nie jest takie trudne, jak ...

+ Pokaż więcej