Rosół z kaczki

... potrawom nie możemy wiele zarzucić, to jednak już od kilku ładnych miesięcy jemy ciągle kiszoną kapustę w postaci żeberek z kapustą, bigosu, pierogów z kapustą albo idealnej do ryby surówki z kapusty ... . Co więcej, nasz organizm z ogromną ...

dawno temu

Afrodyzjaki dla mężczyzn - przez żołądek do serca

... Afrodyzjaki dla mężczyzn? Najlepiej działają te, które najpierw pobudzą jego kubki smakowe, więc zacznij od kuchni. Święto zakochanych coraz bliżej i warto zastanowić się nad walentynkowym menu. Bądź przebiegła i umieść w potrawach wszystko, co ...

dawno temu

Kuchnia angielska

... Wielkiej BrytaniiAnglia to kraj w ostatnim czasie bardzo otwarty na wpływ obcych nacji, jednak nadal można wyczuć w nim nutę tradycjonalizmu, a nawet snobizmu. Angielskie potrawy nie kojarzą ... smaku? Przecież i do naszej tradycji kulinarnej ...

dawno temu

Mięso gyros

... Kuchnia grecka to "maszynka" do wytwarzania pysznych i pełnych wartościowych składników potraw. Można tu znaleźć tzaziki, sałatkę z fetą czy pierogi pites. Jedną z ciekawszych propozycji daniowych ... terminologii, nabierając zupełnie innego ...

dawno temu

Przepisy z kaszy manny

... Kiedy brak pomysłów na popołudniową przekąskę dla najmłodszych warto poszperać w Internecie. Poniżej znajdziecie przepis na potrawy z kaszy manny w dwóch odsłonach – na słodko i na słono. Dodatek warzywny i owocowy wzbogaca dania w niezbędne ...

dawno temu

Śledź w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite

... Artykuł sponsorowany Ryby i rozmaite potrawy z ryb to nieodłączne elementy wigilijnego stołu. To dobrze, biorąc pod uwagę fakt, że Polacy spożywają średnio jedynie 0,5 kg ryb w miesiącu (jemy głównie ... Artykuł sponsorowany Ryby i rozmaite ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... na sylwetkę? Oczywiście, że tak! A oto przykłady. Kolby kukurydzy z grilla Przygotowanie tej potrawy z grilla nie wymaga wielu zabiegów kulinarnych. Wystarczy usunąć z kolb liście i włókna, dokładnie je ...

dawno temu

Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

...   Jabłko? Dziesięciolatek dostaje dreszczy na sam dźwięk tego słowa. Za to chętnie sięga po słodkiego batonika. Zamiast ohydnej zupy woli zjeść po szkole w fast foodzie. Jak wiele niezdrowych potraw zjadają nasze dzieci i dlaczego na to ...

dawno temu

Video-Kuchnia.pl – gotowanie na ekranie

... Pokazujemy i uczymy jak gotować – to hasło reklamowe nowego serwisu kulinarnego Video-Kuchnia.pl. Jak wskazuje nazwa, pomysłodawcy strony postawili na materiały wideo i liczą na wsparcie ze strony użytkowników, których zachęcają do nagrania ...

dawno temu

Panga z warzywami z parowaru - bardzo zdrowo

... Dania z parowaru są przepyszne i bardzo zdrowe, dlatego warto kupić urządzenie i jak najczęściej przygotowywać na nim obiady. Dzięki temu potrawy zachowują o wiele więcej witamin i składników ... przyprawiony. Dodaj odrobinę cukru, sok z ...

dawno temu

Lekkie dania na czerwcowe upały

... . I, jak zawszę na wiosnę, trzeba będzie zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Ciężkie, tłuste potrawy i góry mięsiwa należy zamienić na warzywa, owoce i inne delikatne i bogate w witaminy dania. Więc, jak zawsze, przychodzimy z pomocą. Oto ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... tracimy. Podobnie wygląda użycie tłuszczu ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Deska serów

...   Serowe przekąski to rarytas często podawany do wina, czy jako starter do wybranych potraw w restauracji. Czy jednak wiesz, czym się cechują poszczególne gatunki i z jakimi daniami smakują najlepiej? Jeśli nie – pora nadrobić tą praktyczną ...

dawno temu

Desery z alkoholem

...   Alkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Ciasto z mięsem

... Wielka Brytania oszalała na punkcie tzw. meat pie. Ten wysokokaloryczny produkt znajdziemy tam na niemal każdej sklepowej półce, a potrawa ta na stałe wpisała się w jadłospis Anglików. Na czym polega jej fenomen i jak przygotować takie mięsne ...

dawno temu

Kilka słów o barbecue, czyli grillowaniu

... Lato to czas grillowania. Słowa grill i barbecue oznaczają po angielsku opiekanie potraw na ruszcie. Choć terminy te często stosuje się zamiennie, istnieją pomiędzy nimi różnice w zależności o tego, co mamy na myśli i gdzie. ... grill i barbecue ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... i zakazanych, a przyrządzanie potraw ograniczyć do gotowania na parze i pieczenia. Unikaj tłustych, wzdymających i smażonych dań. Ogranicz ich wielkość i ilość do 5 w ciągu dnia, a unikniesz przejedzenia. ... i zakazanych, a przyrządzanie potraw ...

dawno temu

Jak uchronić się przed chorobami w wakacje?

... Dzieci to żywe srebra. Wejdą w najbrudniejsze zakamarki, spróbują nieznanych potraw. Warto mieć ze sobą coś na wypadek nieprzewidzianych skutków takich nowych „odkryć”. W wakacyjnej apteczce powinno ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... Nic tak nie wzbogaca zapachu i smaku potraw jak odpowiednio skomponowane i dopasowane do dania przyprawy. To dzięki nim zostają pobudzone nasze zmysły, co sprawia, że pragniemy rozkoszować ... ich stosowania. Ważne jest, aby w czasie dodawania ...

dawno temu

Nieznośne upały - jak je wytrzymać?

... Wysokie temperatury źle działają na nasze zdrowie i negatywnie wpływają także na urodę, dlatego w tym sezonie pij dużo płynów, noś jasne ubrania, chustkę na głowie i nie jedz zbyt zimnych lub zbyt ciepłych potraw. ... ciepłych potraw. Gdy ...

dawno temu

Leniwe na kolorowo - jak to zrobić?

... tylko wrzucić je do osolonego wrzątku. Gotuj je tak długo, aż wypłyną na wierzch. Krok 10 Kluski leniwe możesz posypać żółtym serem lub polać roztopionym masłem. Potrawy wegetariańskie są zwykle bardzo dobre, ale ta bije je na głowę.   ... ...

+ Pokaż więcej