Najlepsze składniki domowego smoothie
8. Smoothie jest super
Smoothie może być najlepszym przyjacielem lub najgorszym wrogiem, w zależności od tego, co wkładamy do blendera. Odpowiednie smoothie jednak może być świetnym sposobem na zawarcie w diecie niezbyt smacznych składników, które w odpowiednim połączeniu będą smaczne i dostarczą mnóstwo antyoksydantów, minerałów i witamin.
7. Nasiona chia
Nasiona chia idealnie nadają się do zagęszczania smoothie – są też świetnym źródłem białka i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Nasiona te mają dość neutralny smak, więc łatwo połączyć je z innymi składnikami.
6. Jarmuż
Nie przepadasz za gotowanym jarmużem? Możesz spokojnie dodać go do smoothie! Jarmuż zawiera izotiocyjanian i glukozynolany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka. Najlepsze połączenie to jarmuż, jabłka i banany.

5. Kakao w proszku
Kakao świetnie nadaje się do kremowych smoothie i jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i magnezu. Kakao zawiera także żelazo i potas. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z masłem migdałowym, bananami lub jako dodatek do smoothie z jagód.
4. Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna pełna jest witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika, antyoksydantów i ma też nieco kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływa ona na energię, odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Najlepszym połączeniem jest trawa pszeniczna ze szpinakiem lub z owocami, np. z truskawkami, ananasem lub bananem.
3. Olej kokosowy
Olej kokosowy zawiera sporą dawkę kwasu laurynowego, który chroni układ odpornościowy. Najlepsze połączenie to olej kokosowy z bananem, mleczkiem migdałowym, truskawkami i miodem.
2. Awokado
Awokado zawiera sporo witaminy E, czyli składnika, który chroni mózg przed chorobą Alzheimera. Znajdują się w nim także roślinne białka. Najlepiej połączyć awokado z ogórkiem lub jagodami, bananem i mleczkiem migdałowym.
1. Białko z nasion konopi w proszku
Konopie zawierają wszystkie aminokwasy tworzące kompletne białko, które jest idealne dla wegan i wegetarian. Najlepsze połączenie to białko w proszku, mleczko migdałowe, masło orzechowe i banan.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze