Najlepsze składniki domowego smoothie

8. Smoothie jest superSmoothie może być najlepszym przyjacielem lub najgorszym wrogiem, w zależności od tego, co wkładamy do blendera. Odpowiednie smoothie jednak może być świetnym sposobem na zawarcie w diecie niezbyt smacznych składników, które w odpowiednim połączeniu będą smaczne i dostarczą mnóstwo antyoksydantów, minerałów i witamin.
Zdjęcie autorstwa Ken Hawkins / CC BY

8. Smoothie jest super
Smoothie może być najlepszym przyjacielem lub najgorszym wrogiem, w zależności od tego, co wkładamy do blendera. Odpowiednie smoothie jednak może być świetnym sposobem na zawarcie w diecie niezbyt smacznych składników, które w odpowiednim połączeniu będą smaczne i dostarczą mnóstwo antyoksydantów, minerałów i witamin.

7. Nasiona chiaNasiona chia idealnie nadają się do zagęszczania smoothie – są też świetnym źródłem białka i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Nasiona te mają dość neutralny smak, więc łatwo połączyć je z innymi składnikami.
Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / CC BY

7. Nasiona chia
Nasiona chia idealnie nadają się do zagęszczania smoothie – są też świetnym źródłem białka i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Nasiona te mają dość neutralny smak, więc łatwo połączyć je z innymi składnikami.

6. JarmużNie przepadasz za gotowanym jarmużem? Możesz spokojnie dodać go do smoothie! Jarmuż zawiera izotiocyjanian i glukozynolany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka. Najlepsze połączenie to jarmuż, jabłka i banany.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Jarmuż
Nie przepadasz za gotowanym jarmużem? Możesz spokojnie dodać go do smoothie! Jarmuż zawiera izotiocyjanian i glukozynolany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka. Najlepsze połączenie to jarmuż, jabłka i banany.

5. Kakao w proszkuKakao świetnie nadaje się do kremowych smoothie i jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i magnezu. Kakao zawiera także żelazo i potas. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z masłem migdałowym, bananami lub jako dodatek do smoothie z jagód.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Kakao w proszku
Kakao świetnie nadaje się do kremowych smoothie i jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i magnezu. Kakao zawiera także żelazo i potas. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z masłem migdałowym, bananami lub jako dodatek do smoothie z jagód.

4. Trawa pszenicznaTrawa pszeniczna pełna jest witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika, antyoksydantów i ma też nieco kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływa ona na energię, odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Najlepszym połączeniem jest trawa pszeniczna ze szpinakiem lub z owocami, np. z truskawkami, ananasem lub bananem.
Zdjęcie autorstwa KimberleyJackson / CC BY

4. Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna pełna jest witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika, antyoksydantów i ma też nieco kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływa ona na energię, odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Najlepszym połączeniem jest trawa pszeniczna ze szpinakiem lub z owocami, np. z truskawkami, ananasem lub bananem.

3. Olej kokosowyOlej kokosowy zawiera sporą dawkę kwasu laurynowego, który chroni układ odpornościowy. Najlepsze połączenie to olej kokosowy z bananem, mleczkiem migdałowym, truskawkami i miodem.
Zdjęcie autorstwa Phu Thinh Co / CC BY

3. Olej kokosowy
Olej kokosowy zawiera sporą dawkę kwasu laurynowego, który chroni układ odpornościowy. Najlepsze połączenie to olej kokosowy z bananem, mleczkiem migdałowym, truskawkami i miodem.

2. AwokadoAwokado zawiera sporo witaminy E, czyli składnika, który chroni mózg przed chorobą Alzheimera. Znajdują się w nim także roślinne białka. Najlepiej połączyć awokado z ogórkiem lub jagodami, bananem i mleczkiem migdałowym.
Zdjęcie autorstwa Nikodem Nijaki / CC BY

2. Awokado
Awokado zawiera sporo witaminy E, czyli składnika, który chroni mózg przed chorobą Alzheimera. Znajdują się w nim także roślinne białka. Najlepiej połączyć awokado z ogórkiem lub jagodami, bananem i mleczkiem migdałowym.

1. Białko z nasion konopi w proszkuKonopie zawierają wszystkie aminokwasy tworzące kompletne białko, które jest idealne dla wegan i wegetarian. Najlepsze połączenie to białko w proszku, mleczko migdałowe, masło orzechowe i banan.
Zdjęcie autorstwa Jason Rogers / CC BY

1. Białko z nasion konopi w proszku
Konopie zawierają wszystkie aminokwasy tworzące kompletne białko, które jest idealne dla wegan i wegetarian. Najlepsze połączenie to białko w proszku, mleczko migdałowe, masło orzechowe i banan.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Ból pleców – lepiej zapobiegać niż leczyć Jajka faszerowane szpinakiem Zdrowe przekąski na podróż CVS. Syndrom widzenia komputerowego Najgorsze co możesz powiedzieć do swojej samotnej koleżanki to... Beztroskie życie singla Rezonans magnetyczny - wykrywacz chorób Jagodowy zawrót głowy, czyli co lubi jeść twój mózg Zaskakujące zastosowania płynu do płukania ust. Zastąpi inne kosmetyki Czy złość jest naprawdę zła? Hit lata! Paznokcie oklejone folią termoelastyczną. W jaki sposób rozpoznać objawy sepsy? Zobacz jakie są przyczyny i jak wygląda leczenie posocznicy