Jedzenie, które poprawia pracę mózgu

11. Zapotrzebowanie mózguOdżywianie wpływa zarówno na zdrowie umysłowe, jak i fizyczne. Mózg potrzebuje składników odżywczych tak samo jak serce, płuca czy mięśnie. Jakie pokarmy są więc najlepsze dla zdrowia mózgu?
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

11. Zapotrzebowanie mózgu
Odżywianie wpływa zarówno na zdrowie umysłowe, jak i fizyczne. Mózg potrzebuje składników odżywczych tak samo jak serce, płuca czy mięśnie. Jakie pokarmy są więc najlepsze dla zdrowia mózgu?

10. Produkty pełnoziarnistePodobnie jak inne organy w ciele, mózg nie może pracować bez energii. Zdolność koncentracji powstaje w wyniku stałego przypływu energii w formie glukozy dostarczanej z krwi do mózgu. Wybieraj produkty pełnoziarniste, które mają niski wskaźnik glikemiczny, co oznacza, że wolno uwalniają glukozę do układu krążenia. Przykładem takich produktów są pełnoziarniste płatki śniadaniowe, otręby pszenne, chleb razowy i pełnoziarnisty makaron.
Zdjęcie autorstwa poppet with a camera / CC BY

10. Produkty pełnoziarniste
Podobnie jak inne organy w ciele, mózg nie może pracować bez energii. Zdolność koncentracji powstaje w wyniku stałego przypływu energii w formie glukozy dostarczanej z krwi do mózgu. Wybieraj produkty pełnoziarniste, które mają niski wskaźnik glikemiczny, co oznacza, że wolno uwalniają glukozę do układu krążenia. Przykładem takich produktów są pełnoziarniste płatki śniadaniowe, otręby pszenne, chleb razowy i pełnoziarnisty makaron.

9. Ryby tłusteKluczowe kwasy tłuszczowe nie mogą powstać w ciele i w związku z tym muszą być uzyskane za pomocą diety. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, olej z siemienia lnianego, olej sojowy, nasiona dyni, olej z orzechów włoskich i soja. Te produkty są dobre dla zdrowia mózgu, serca, stawów i ogólnego samopoczucia. Kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy występują w tłustych rybach w formie łatwo przyswajalnej przez organizm, znajdziesz je m.in. w łososiu, makreli, śledziach, sardynkach i pstrągu. Niższy poziom kwasu dokozaheksaenowego związany jest z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i utraty pamięci.
Zdjęcie autorstwa Jeremy Keithv / CC BY

9. Ryby tłuste
Kluczowe kwasy tłuszczowe nie mogą powstać w ciele i w związku z tym muszą być uzyskane za pomocą diety. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, olej z siemienia lnianego, olej sojowy, nasiona dyni, olej z orzechów włoskich i soja. Te produkty są dobre dla zdrowia mózgu, serca, stawów i ogólnego samopoczucia. Kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy występują w tłustych rybach w formie łatwo przyswajalnej przez organizm, znajdziesz je m.in. w łososiu, makreli, śledziach, sardynkach i pstrągu. Niższy poziom kwasu dokozaheksaenowego związany jest z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i utraty pamięci.

8. JagodyBadania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci. Jedz więc jagody w każdej postaci: smoothie, z owsianką na śniadanie czy z niskotłuszczowym jogurtem.
Zdjęcie autorstwa Jennifer / CC BY

8. Jagody
Badania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci. Jedz więc jagody w każdej postaci: smoothie, z owsianką na śniadanie czy z niskotłuszczowym jogurtem.

7. PomidoryWyniki badań sugerują, że likopen znajdujący się w pomidorach może chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami, które występują w przypadku demencji, a zwłaszcza w przypadku choroby Alzheimera.
Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

7. Pomidory
Wyniki badań sugerują, że likopen znajdujący się w pomidorach może chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami, które występują w przypadku demencji, a zwłaszcza w przypadku choroby Alzheimera.

6. WitaminyNiektóre witaminy, takie jak witamina B6, B12 oraz kwas foliowy, obniżają stężenie homocysteiny we krwi. Podwyższony jej poziom związany jest z ryzykiem wystąpienia udaru, zaburzeń poznawczych czy choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone na starszych pacjentach z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi wykazały, że po 2 latach stosowania wysokich dawek witamin B6, B12 i kwasu foliowego skurczenie się mózgu było mniejsze niż w przypadku pacjentów, u których stosowano placebo.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Witaminy
Niektóre witaminy, takie jak witamina B6, B12 oraz kwas foliowy, obniżają stężenie homocysteiny we krwi. Podwyższony jej poziom związany jest z ryzykiem wystąpienia udaru, zaburzeń poznawczych czy choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone na starszych pacjentach z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi wykazały, że po 2 latach stosowania wysokich dawek witamin B6, B12 i kwasu foliowego skurczenie się mózgu było mniejsze niż w przypadku pacjentów, u których stosowano placebo.

5. Czarna porzeczkaWitamina C od dawna znana jest jako źródło zwiększenia sprawności umysłowych. Jednym z produktów bogatych w witaminę C jest czarna porzeczka.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Czarna porzeczka
Witamina C od dawna znana jest jako źródło zwiększenia sprawności umysłowych. Jednym z produktów bogatych w witaminę C jest czarna porzeczka.

4. Nasiona dyniGarść nasion dyni dziennie zaspokoi zapotrzebowanie na cynk, wpłynie pozytywnie na pamięć i zdolności umysłowe.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Nasiona dyni
Garść nasion dyni dziennie zaspokoi zapotrzebowanie na cynk, wpłynie pozytywnie na pamięć i zdolności umysłowe.

3. BrokułyBrokuły to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne i polepsza wydolność mózgu.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

3. Brokuły
Brokuły to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne i polepsza wydolność mózgu.

2. SzałwiaSzałwia od dawna cieszy się reputacją składnika, który poprawia pamięć, warto więc stosować świeżą szałwię w diecie.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Szałwia
Szałwia od dawna cieszy się reputacją składnika, który poprawia pamięć, warto więc stosować świeżą szałwię w diecie.

1. Orzechy włoskieOrzechy to świetne źródło witaminy E, która według badań pomaga zapobiegać pogorszeniu zaburzeń poznawczych, zwłaszcza u osób starszych. W związku z tym jedz orzechy, ale również zielone liściaste warzywa, szparagi, oliwki, nasiona, jajka, brązowy ryż i pełnoziarniste produkty.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Orzechy włoskie
Orzechy to świetne źródło witaminy E, która według badań pomaga zapobiegać pogorszeniu zaburzeń poznawczych, zwłaszcza u osób starszych. W związku z tym jedz orzechy, ale również zielone liściaste warzywa, szparagi, oliwki, nasiona, jajka, brązowy ryż i pełnoziarniste produkty.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Magnez - pierwiastek antystresowy Pośladki w ruch, czyli zmysłowa bachata... Krwawienie międzymiesiączkowe – kiedy do lekarza? Jogging Zdrowe opalanie Czy mięso jest zdrowe? Jesienna regeneracja By stopy mniej bolały... Fakty na temat żywienia, na które się zgadzamy Niebezpieczny fast food Autoagresja - przyczny Jak ćwiczyć w domu?

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY