Jedzenie, które poprawia pracę mózgu
11. Zapotrzebowanie mózgu
Odżywianie wpływa zarówno na zdrowie umysłowe, jak i fizyczne. Mózg potrzebuje składników odżywczych tak samo jak serce, płuca czy mięśnie. Jakie pokarmy są więc najlepsze dla zdrowia mózgu?
10. Produkty pełnoziarniste
Podobnie jak inne organy w ciele, mózg nie może pracować bez energii. Zdolność koncentracji powstaje w wyniku stałego przypływu energii w formie glukozy dostarczanej z krwi do mózgu. Wybieraj produkty pełnoziarniste, które mają niski wskaźnik glikemiczny, co oznacza, że wolno uwalniają glukozę do układu krążenia. Przykładem takich produktów są pełnoziarniste płatki śniadaniowe, otręby pszenne, chleb razowy i pełnoziarnisty makaron.
9. Ryby tłuste
Kluczowe kwasy tłuszczowe nie mogą powstać w ciele i w związku z tym muszą być uzyskane za pomocą diety. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, olej z siemienia lnianego, olej sojowy, nasiona dyni, olej z orzechów włoskich i soja. Te produkty są dobre dla zdrowia mózgu, serca, stawów i ogólnego samopoczucia. Kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy występują w tłustych rybach w formie łatwo przyswajalnej przez organizm, znajdziesz je m.in. w łososiu, makreli, śledziach, sardynkach i pstrągu. Niższy poziom kwasu dokozaheksaenowego związany jest z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i utraty pamięci.
8. Jagody
Badania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci. Jedz więc jagody w każdej postaci: smoothie, z owsianką na śniadanie czy z niskotłuszczowym jogurtem.
7. Pomidory
Wyniki badań sugerują, że likopen znajdujący się w pomidorach może chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami, które występują w przypadku demencji, a zwłaszcza w przypadku choroby Alzheimera.
6. Witaminy
Niektóre witaminy, takie jak witamina B6, B12 oraz kwas foliowy, obniżają stężenie homocysteiny we krwi. Podwyższony jej poziom związany jest z ryzykiem wystąpienia udaru, zaburzeń poznawczych czy choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone na starszych pacjentach z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi wykazały, że po 2 latach stosowania wysokich dawek witamin B6, B12 i kwasu foliowego skurczenie się mózgu było mniejsze niż w przypadku pacjentów, u których stosowano placebo.
5. Czarna porzeczka
Witamina C od dawna znana jest jako źródło zwiększenia sprawności umysłowych. Jednym z produktów bogatych w witaminę C jest czarna porzeczka.
4. Nasiona dyni
Garść nasion dyni dziennie zaspokoi zapotrzebowanie na cynk, wpłynie pozytywnie na pamięć i zdolności umysłowe.
3. Brokuły
Brokuły to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne i polepsza wydolność mózgu.
2. Szałwia
Szałwia od dawna cieszy się reputacją składnika, który poprawia pamięć, warto więc stosować świeżą szałwię w diecie.
1. Orzechy włoskie
Orzechy to świetne źródło witaminy E, która według badań pomaga zapobiegać pogorszeniu zaburzeń poznawczych, zwłaszcza u osób starszych. W związku z tym jedz orzechy, ale również zielone liściaste warzywa, szparagi, oliwki, nasiona, jajka, brązowy ryż i pełnoziarniste produkty.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze