Niepowtarzalny keks i inne bożonarodzeniowe przepisy finalistki MasterChefa, czyli sposób na smaczne święta
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuŚwięta to czas rodzinnego ciepła i kulinarnych tradycji mieszających się z nowoczesnością. Pragniesz nieco urozmaicić doskonale znane przepisy wigilijne, które przygotowujesz co roku? Przekonaj się, że nawet najbardziej wymyślne dania świąteczne możesz stworzyć z prostych, tradycyjnych składników. Poznaj najciekawsze inspiracje świąteczne Kingi Paruzel, finalistki I edycji programu MasterChef.
Przepis na keks świąteczny
Aby przygotować pyszny keks świąteczny dla 12 osób, potrzebować będziesz:
- 100 g orzechów, np. laskowych lub włoskich;
- 600 g suszonych owoców, takich jak: daktyle, morele, śliwki, czy żurawina;
- 200 g mielonych migdałów;
- 1 pomarańczę;
- 1 cytrynę;
- 3 jajka;
- 1 łyżeczkę cynamonu;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej;
- szczyptę soli.
Zmieszaj wszystkie suszone owoce, a następnie dodaj sok z 1 pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Odstaw całość na ok. 10 minut. Migdały połącz z cynamonem, solą i gałką muszkatołową. Roztrzep jajka i zmieszaj ze startą skórką z cytryny. Następnie przelej do suszonych owoców i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż formę o średnicy 25 cm papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C, ustawiając funkcję grzania góra-dół. Zmieszaj suche i mokre składniki i wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz przez ok. 60 minut lub dopóki patyczek wyciągnięty z ciasta nie będzie suchy. Ostudź ciasto i pokryj lukrem cytrynowym.
Aby zrobić lukier przygotuj:
- 1 szklankę cukru pudru;
- 1 łyżkę ciepłej wody;
- 1–2 łyżki soku z cytryny.
Przesiej cukier puder przez sito. Dodaj sok z cytryny i ucieraj, tworząc gęstą masę bez grudek. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody lub soku z cytryny. Natomiast jeżeli okaże się zbyt rzadki, dodaj cukier puder. Aby uzyskać inny kolor lukru dodaj sok z buraka (kolor czerwony), wodę z mrożonego szpinaku (kolor zielony) lub kurkumę (kolor żółty).
Przepis na domowy likier jajeczny
Aby przygotować 1 l Advocatu, będziesz potrzebować:
- 200 g cukru;
- 6 żółtek;
- 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego;
- 250 ml czystej wódki.
Żółtka ubijaj wraz z cukrem na parze przez ok. 6–7 minut. Gdy zgęstnieją i podwoją swoją objętość, a cukier się rozpuści, dodaj mleko i wódkę, cały czas mieszając. Ubijaj przez kolejne 5 minut, a następnie przelej do butelki, ostudź i umieść w lodówce.
Aby stworzyć likier kawowy lub czekoladowy, do ucieranych żółtych dodaj 2 łyżki kawy lub kakao. Możesz dodać do niego także ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów, a zamiast wódki użyć białego rumu.
Przepis na pieczeń wołową z batatami
Aby przygotować danie dla 6 osób przygotuj:
- 1,5 kg chudej wołowiny;
- 2 czerwone cebule;
- 4 bataty;
- 1 główkę czosnku;
- 1 łyżeczkę płatków chili;
- 1 papryczkę chili;
- olej rzepakowy;
- sól morską i pieprz.
Umyj i osusz mięso. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220°, ustawiając funkcję grzania góra-dół. Dopraw mięso pieprzem i posmaruj olejem. Smaż na rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Umieść mięso w brytfance, a obok poukładaj ćwiartki cebuli, połówki główek czosnku i papryczkę chili. Piecz całość przez ok. 35–40 minut. Przy pomocy termometru kuchennego sprawdź, czy mięso wewnątrz ma 65°C.
Odłóż mięso na 10 minut. Pokrój w plastry o szerokości 1 cm i dopraw solą. Pokrój obrane bataty w paski o szerokości 1 cm. Wymieszaj je z 2 łyżkami oleju i płatkami chili. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut. Posyp solą dla smaku.
Które z tych świątecznych dań przygotujesz w nadchodzącą wigilię?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze