10 pozornie niezdrowych pokarmów, które wcale ci nie szkodzą!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 5 komentarzyNa pewno spożywasz wiele produktów, które nie są zalecane przez dietetyków. Okazuje się jednak, że wiele z nich wcale nie jest tak szkodliwa, jak może ci się wydawać i wcale nie sprawi, że nagle przestaniesz mieścić się w ulubione spodnie. Zobacz, które „niezdrowe” produkty można spożywać nawet na diecie odchudzającej!
Dressing do sałatek
Dressingi przyrządzone przy pomocy oliwy, oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron pełne są zdrowych kwasów tłuszczowych, a więc stymulują przyswajanie składników odżywczych w innych pokarmach. Uważaj jednak na dressingi o obniżonej zawartości tłuszczu, które zwykle wzbogacane są solą i cukrem. Unikaj też dressingów kremowych, które najczęściej powstają z majonezu lub śmietany, czyli źródeł niezdrowych tłuszczów.
Ser żółty
Z badań wynika, że nabiał o normalnej lub niskiej zawartości tłuszczu, w tym ser, obniża ryzyko nadciśnienia, reguluje poziom cukru we krwi, wydłuża życie i pomaga zachować szczupłą sylwetkę.
Ziemniaki
Wiadomo, że pływające w tłuszczu frytki nie poprawią twojej sylwetki, ale same w sobie ziemniaki wcale nie tuczą. Są one źródłem witaminy C i B6, a także błonnika (jeżeli ich nie obierasz). Ziemniaki pieczone z oliwą i czosnkiem to zdrowy dodatek do obiadu, którego nie powinnaś unikać!
Masło orzechowe
Tak, każda łyżka masła orzechowego to ok. 100 kcal. Jednak jest ono tak bogate w zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, także warto od czasu do czasu się nim uraczyć. Pamiętaj jednak, aby wybrać odpowiedni jego rodzaj – najlepiej naturalne masło z orzeszków ziemnych lub migdałów o zmniejszonej ilości tłuszczu.
Pizza
Jeżeli jesz ją okazjonalnie, twoja waga nie ucierpi. Aby ograniczyć ilość kalorii, samodzielnie upiecz zdrowszą wersję pizzy, bogatą w warzywa i ubogą w ser.
Masło
W mniejszych ilościach masło wcale nie jest dla ciebie aż tak szkodliwe – w szczególności w porównaniu do margaryny, która dostarcza mniej więcej tyle samo kalorii lecz niemalże 5 razy więcej tłuszczów trans. Masło zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z najnowszych badań wynika, że wcale nie przyczyniają się one do chorób serca.
Popcorn
Nie chodzi o popcorn serwowany w kinach (pełen soli i tłuszczu) – tego lepiej unikaj. Z czystym sumieniem możesz delektować się natomiast pełnoziarnistym popcornem do samodzielnego uprażenia. Dostarcza on błonnika i nie zawiera tylu kalorii.
Cukier
Podczas gdy cukier przeważnie kojarzy się nam ze słodyczami i kaloriami, należy pamiętać, że organizm przekształca go w glukozę, czyli źródło energii dla każdej komórki ciała. Podczas gdy w owocach znajdziesz naturalne cukry, jeżeli twój jadłospis jest zdrowy, możesz od czasu do czasu dodać do herbaty odrobinę cukru lub miodu.
Gorąca czekolada
Kakao zawiera zdrowe związki nazywane polifenolami, które chronią nas przed chorobami. Oczywiście wartości tych nie posiada ekspresowa czekolada z torebki. Jeżeli chcesz cieszyć się korzyściami niesionymi przez ten słodki napój, wypróbuj naturalną czekoladę z mlekiem sojowym lub niskotłuszczowym, a dla osłody dodaj do kubka kroplę ekstraktu waniliowego, odrobinę miodu lub cukru.
Węglowodany
Produkty pełnoziarniste, takie jak makaron, chleb, brązowy ryż i komosa ryżowa to niezbędne elementy zdrowej diety. Dzięki błonnikowi i innym wartościom odżywczym regulują one pracę układu trawiennego, poprawiają odporność, a także zapobiegają chorobom serca, nowotworom i cukrzycy.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze