5 zaskakujących pokarmów, które zawierają więcej błonnika niż jabłko
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 1 komentarzJedno jabłko średniej wielkości dziennie (i towarzyszące mu 4,4 g błonnika) jest doskonale znaną receptą na zdrowie. Dzięki temu składnikowi twój układ pokarmowy pracuje sprawniej, a ty dłużej czujesz się najedzona. Jednak jabłko nie jest najbogatszym źródłem błonnika. Poznaj 5 zaskakujących produktów, które zawierają go dużo więcej!
Orzeszki ziemne
W 100 g orzeszków ziemnych znajduje się ok. 8 g błonnika. Do tego pełne są kwasów oleinowych, które świetnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i kondycję układu krwionośnego.
Gruszki
Jeżeli jesteś miłośniczką owoców, raz na jakiś czas zastąp jabłko pyszną gruszką. Średniej wielkości owoc zawiera 5,5 g błonnika.
Ciecierzyca
W 100 g ciecierzycy mieści się ok. 7,6 g błonnika, czyli prawie 4-krotnie więcej niż w jabłku. Dodatkowo, jest ona świetnym źródłem białka i potasu. Jak wynika z badań, obniża poziom złego cholesterolu, będącego przyczyną licznych chorób serca.
Awokado
Oto kolejny powód, dla którego warto jeść awokado – połowa owocu zawiera prawie 7 g błonnika. Najlepiej jeść je w stanie surowym lub stworzyć pastę z awokado na tosty.
Biała fasola
Biała fasola jest kolejnym produktem spożywczym, który zawiera więcej błonnika niż jabłko, bo aż 5,5 g w 100 g. Możesz użyć jej do stworzenia pysznego burrito lub dodać do sałatki warzywnej.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze