5 zaskakujących pokarmów, które zawierają więcej błonnika niż jabłko
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 1 komentarzJedno jabÅ‚ko Å›redniej wielkoÅ›ci dziennie (i towarzyszÄ…ce mu 4,4 g bÅ‚onnika) jest doskonale znanÄ… receptÄ… na zdrowie. DziÄ™ki temu skÅ‚adnikowi twój ukÅ‚ad pokarmowy pracuje sprawniej, a ty dÅ‚użej czujesz siÄ™ najedzona. Jednak jabÅ‚ko nie jest najbogatszym źródÅ‚em bÅ‚onnika. Poznaj 5 zaskakujÄ…cych produktów, które zawierajÄ… go dużo wiÄ™cej!
Orzeszki ziemne
W 100 g orzeszków ziemnych znajduje się ok. 8 g błonnika. Do tego pełne są kwasów oleinowych, które świetnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i kondycję układu krwionośnego.
Gruszki
Jeżeli jesteś miłośniczką owoców, raz na jakiś czas zastąp jabłko pyszną gruszką. Średniej wielkości owoc zawiera 5,5 g błonnika.
Ciecierzyca
W 100 g ciecierzycy mieści się ok. 7,6 g błonnika, czyli prawie 4-krotnie więcej niż w jabłku. Dodatkowo, jest ona świetnym źródłem białka i potasu. Jak wynika z badań, obniża poziom złego cholesterolu, będącego przyczyną licznych chorób serca.
Awokado
Oto kolejny powód, dla którego warto jeść awokado – połowa owocu zawiera prawie 7 g błonnika. Najlepiej jeść je w stanie surowym lub stworzyć pastę z awokado na tosty.
Biała fasola
Biała fasola jest kolejnym produktem spożywczym, który zawiera więcej błonnika niż jabłko, bo aż 5,5 g w 100 g. Możesz użyć jej do stworzenia pysznego burrito lub dodać do sałatki warzywnej.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze