Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 4 komentarzeChociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy i przygotuj pyszny, rodzinny posiłek. Możesz też zapoznać się z kilkoma sprawdzonymi przepisami Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, który przedstawia własne spojrzenie na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami?
Przepis na kotlety mielone z mizerią
Kto nie lubi kotletów mielonych? W połączeniu z mizerią stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad. Jak przygotować ten pyszny zestaw?
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- sos sojowy,
- sos tabasco,
- zielony sos tabasco,
- 1 biała cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- olej rzepakowy,
- koper,
- 2 zielone ogórki,
- 100 g śmietany 18%,
- cytryna,
- sól i cukier.
Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę i bułkę, a następnie dopraw sosem sojowym i odrobiną sosu tabasco. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym, a następnie wstaw na 15 minut do piekarnika. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z zielonym sosem tabasco, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Następnie dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie plastry i posyp posiekanym koperkiem. Kotlety podawaj z purée ziemniaczanym.
Przepis na tradycyjną zupę pomidorową
Należy ona do naszych ulubionych zup. Dzięki odpowiednim przyprawom nadasz jej nowy, niezapomniany smak. Jak przyrządzić aromatyczną pomidorówkę?
Składniki:
- 3 puszki krojonych pomidorów pelati,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 1 pęczek młodej włoszczyzny,
- 1 cebula,
- ryż basmati,
- 500 ml wywaru warzywnego,
- kilka ząbków czosnku,
- masło,
- sos sojowy (np. Kikkoman),
- sos tabasco.
Umyj i pokrój warzywa, a następnie posiekaj cebulę oraz czosnek. Całość smaż na maśle tak długo, dopóki warzywa nie zaczną mięknąć. Dodaj pomidory i zalej wywarem. Kontroluj jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka. Gotuj zupę bez przykrywki, a następnie zmiksuj blenderem. Na koniec dopraw śmietaną, sosem sojowym i tabasco. Do zupy dodaj ugotowany ryż i gotowe.
Przepis na gęsie udo z kapustą i burakami
Brzmi kusząco? Sprawdź, jak smakuje. Nie będziesz zawiedziona!
Składniki:
- 4 gęsie udka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2–3 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- kilka gałązek tymianku,
- czarny pieprz.
Wymieszaj sos sojowy z miodem i startym czosnkiem, a następnie natrzyj mieszanką udka. Obłóż mięso gałązkami tymianku i wstaw na 1–1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160°. W czasie pieczenia polewaj udka wytopionym tłuszczem. Serwuj z purée ziemniaczanym, modrą kapustą oraz sałatką z buraczków połączonych z sosem tabasco.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze