Jak uniknąć zgagi?
ALICJA • dawno temuTen, kto jej doświadczył wie, jak nieprzyjemne uczucie wiąże
się ze zgagą. Zgaga spowodowana jest zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku.
Soki trawienne drażnią ścianę przełyku, a wywołane uczucie pieczenia i ucisku
za mostkiem (często błędnie diagnozowane jako stan przedzawałowy) bywają nie do
zniesienia. Jak uniknąć zgagi?
Bez wątpienia jednym z głównych czynników powodujących zgagę
jest pokarm. Wpływa zarówno na powstanie zgagi, wzmożenie jej, ale i na
niwelowanie jej objawów. Jeśli nie masz zgagi, żywiąc się nieodpowiednio możesz
ja wywołać. I odwrotnie – jeśli miewasz zgagę, przechodząc na odpowiednią
dietę, możesz jej uniknąć.
Pokarmy, które mogą powodować cofanie się treści żołądkowych
do przełyku to te, które powodują odbijanie się. Ponadto, do pokarmów wywołujących zgagę zaliczane są:
- czekolada,
- mięta,
- alkohol,
- cebula,
- tłuszcze.
Silna zgaga powstaje
w wyniku spożycia pokarmów, które zwiększają kwaśność soku żołądkowego. A
są to:
- kawa (prawdziwa i bezkofeinowa),
- mleko,
- piwo,
- cola.
Narażamy ścianę
przełyku na podrażnienie spożywając:
- owoce cytrusowe,
- pomidory,
- ostre przyprawy,
- kawę.
Zgagę wywołuje i
nasila:
- zbyt szybkie i zbyt obfite jedzenie,
- położenie się po obfitym posiłku, zwłaszcza na prawym boku,
- nadwaga, gdyż powoduje zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej i doprowadzenie do otwarcia wpustu żołądka i cofnięcie się pokarmu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze