Bento Art – japońska sztuka układania jedzenia w pojemniku
SABINA STODOLAK • dawno temuW Polsce, pojemniki na żywność, w których zabieramy drugie Å›niadanie do pracy czy szkoÅ‚y nie sÄ… popularne. JeÅ›li już ktoÅ› ich używa, to w Å›rodku znajdziemy jedynie zapakowane w folie dwie kanapeczki i niekiedy jabÅ‚ko. Tymczasem w Japonii, pojemniki na żywność to kawaÅ‚ek historii kulinarnej siÄ™gajÄ…cy V wieku. A do tego, kawaÅ‚ek kulinarnego artyzmu – Bento Artto bowiem sztuka ukÅ‚adania jedzenia w pojemniku tak, by wyglÄ…daÅ‚o zabawnie, tworzyÅ‚o jakÄ…Å› opowieść lub po prostu byÅ‚o odwzorowaniem znanej z kreskówki czy estrady postaci.
Określenieo-bento, na żywność w pojemniku, pochodzi podobno od szoguna Oda Nabunaga, który mieszkańcom swojego zamku racjonował jedzenie, które rozprowadzał w pojemnikach. Te pojemniki stały się częścią japońskiej kultury kulinarnej i spotkać je można praktycznie wszędzie. W Japonii wielką popularnością cieszą się restauracje Obento, w których można kupić tylko jedzenie na wynos pakowane do pojemników (za japonia.org.pl).
Częścią kultury bento jest estetyczne aranżowanie potraw w pojemniku– nie wystarczy bowiem (sposobem polskich barów mlecznych) wrzucić do pojemnika łyżkę kaszy i zalać ją sosem. Wszystkie produkty w pojemniku musza być estetycznie i apetycznie skomponowane. Z czasem, układanie jedzenia w pojemniku stało się formą sztuki. Pojawiło się kyaraben zwane też (charaben lub charabento), czyli układanie potrawy tak, aby jedzenie coś przedstawiało. Tą formę układania jedzenia nazywa się też Bento Art lub Kawaii Bento.
Przyznać trzeba, że te przepięknie ułożone kompozycje wyglądają znacznie bardziej smakowicie niż nasze zwyczajne kanapki. Aż szkoda by było je zjadać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze