Pomysł na czosnkowy obiad
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCzosnek jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem do potraw. W zależnoÅ›ci od preferencji i towarzyszÄ…cych mu skÅ‚adników posÅ‚użyć może do przygotowania daÅ„ sÅ‚odkich oraz pikantnych. Dowiedz siÄ™, jak przygotować dwie pyszne potrawy z aromatycznym czosnkiem w roli głównej.
Czosnkowo-migdałowe gazpacho
Jedwabista i sycąca zupa gazpacho zachwyca niezwykłym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. To szybkie i proste danie przygotujesz przy pomocy:
- 1 szklanki blanszowanych migdałów,
- odrobiny mleka (do zamoczenia),
- 4 kromek białego chleba bez skórki, pokrojonego w kostkę,
- 4 ząbków czosnku,
- 1 i ¼ szklanki zimnej wody,
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 2 łyżek octu sherry,
- soli i pieprzu,
- posiekanych, prażonych migdałów do ozdoby.
Umieść migdały w misce i zalej mlekiem. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę (ewentualnie na noc). Następnie odsącz migdały, a w mleku zamocz pokrojony chleb i odstaw na 10 minut. Wyciągnij z miski chleb, jednak nie próbuj odsączać z niego mleka. Umieść w blenderze migdały, czosnek i chleb, a następnie połącz w gładką masę. W międzyczasie dodaj wodę, oliwę z oliwek i ocet sherry. Miksuj w celu dokładnego połączenia składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę chłodź przez co najmniej godzinę. Następnie wlej do misek i skropl odrobiną oliwy z oliwek oraz posyp pokrojonymi migdałami.
Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem
Jest to wytrawne danie główne, które najlepiej podawać z kaszą lub purée ziemniaczanym. Aby przygotować duszonego kurczaka, będziesz potrzebować:
- 1 kurczaka (ok. 2 kg), podzielonego na 8 części (bez skrzydeł),
- 2 łyżek i 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 dużej, posiekanej cebuli,
- 10 ząbków czosnku,
- ½ szklanki wytrawnego białego wina,
- 1 i ½ szklanki bulionu z kurczaka,
- 4 świeżych gałązek i 2 łyżek posiekanej szałwii,
- 1 i ½ kg wydrążonych pomidorów,
- soli i pieprzu do smaku.
Dopraw kurczaka solÄ… i pieprzem. Ustaw wolnowar na Å›rednio wysokÄ… temperaturÄ™ i podgrzej 2 Å‚yżki oliwy. NastÄ™pnie umieść w nim kurczaka (skórÄ… do doÅ‚u) i przypiekaj przez 7–8 minut. MiÄ™so powinnaÅ› obrócić tylko raz, a po zarumienieniu przenieść je na talerz. NastÄ™pnie umieść w wolnowarze cebulÄ™, zmniejsz temperaturÄ™ do Å›redniej i gotuj, od czasu do czasu mieszajÄ…c, dopóki nie stanie siÄ™ miÄ™kka i zÅ‚ocista (ok. 8 minut). Dodaj czosnek i gotuj kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszajÄ…c. NastÄ™pnie wlej wino i gotuj przez minutÄ™. Dodaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek i bulion oraz dopraw do smaku solÄ… i pieprzem. Umieść w wolnowarze kurczaka (skórÄ… do góry) wraz z gaÅ‚Ä…zkami szaÅ‚wii. Na wierzchu ułóż pomidory i doprowadź caÅ‚ość do wrzenia. NastÄ™pnie umieść wkÅ‚adkÄ™ na dnie wolnowaru, przykryj i gotuj ok. 3 godzin. Na koniec przy pomocy Å‚yżki przenieÅ› kurczaka, pomidory i odrobinÄ™ czosnkowo-cebulowej mikstury na półmisek. Przyozdób danie posiekanÄ… szaÅ‚wiÄ….Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze