Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ryby tłuste.

Ważne jest miejsce połowu ryb. Uważać należy zwłaszcza na gatunki drapieżne, takie jak tuńczyk czy miecznik. Zawierają one duże ilości toksyn i metali ciężkich, które uszkadzają narządy wewnętrzne. Zaś tilapia czy panga mogą pochodzić z wód bardzo zanieczyszczonych, a tym samym szkodzić naszemu zdrowiu.

Pamiętajmy, że obróbka termiczna zmienia strukturę kwasów omega-3. Unikajmy więc długotrwałego smażenia ryb, podpowiadała dietetyk, Agnieszka Ślusarska.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Tej wiosny modna będziesz dzięki... drukarce! W Polsce gorzej niż w USA. Frytki zawierają substancję rakotwórczą Pomaga rodzić i zna prawa kobiet w ciąży. Kim jest DOULA? Polka zaśpiewała głosami 18 bohaterów NAJPOPULARNIEJSZYCH BAJEK Większy stres i zaburzony metabolizm? Wszystko przez JEDEN Z POSIŁKÓW MATYLDA DAMIĘCKA uczy makijażu! Największa tajemnica chrzecijaństwa. Jaka jest prawda? Polacy UKRYWAJĄ PIENIĄDZE przed najbliższymi. W 20 proc. przypadków PRZEZ ZDRADĘ! Mobbing w pracy to wciąż tabu. Niektórzy nawet nie wiedzą, że są jego ofiarami Kiszona kapusta, pikle... Mało kalorii, dużo zdrowia Dzięki niej zachowasz młodość i figurę. Ile dobra ma w sobie kukurydza? Nowy system zagraża normalnym pacjentom. Boją się nawet lekarze