Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jak dbać o oczy? Wystarczy zdrowa dieta Najczęściej chorują młode aktywne seksualnie kobiety. Jak sobie pomóc? Internauci oszaleli na punkcie małej tancerki. Rusza się jak prawdziwa diwa Jakie PIECZYWO jest najzdrowsze? Zobacz, jak to sprawdzić Jedzenie CZEKOLADY sposobem na zachowanie młodości Artystka maluje WAGINĄ! Na środku ulicy! Ta woda jest najzdrowsza i działa odmładzająco! WALKA Dody i Agnieszki Szulim w parodii Majewskiego! Kocham, ale nie mam ochoty na seks. Dlaczego kobiety stają się OZIĘBŁE? WRZODY ŻOŁĄDKA to nie wynik złej diety. Skąd się biorą i jak sobie pomóc? Energetyk zamiast kawy? To najgorszy sposób na pobudzenie organizmu Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować?