Co wybrać? Cukier brązowy, trzcinowy, słodzik, miód? Co będzie najzdrowsze?

... Co wybrać? Cukier brązowy, trzcinowy, słodzik, miód? Prasa zasypuje nas co chwilę sprzecznymi informacjami. Co będzie najzdrowsze? ... SŁODKI WRÓG Czy wiecie, że w 1957 roku cukier rafinowany, czyli popularny cukier buraczany oraz trzcinowy ...

dawno temu

Słodzik zamiast cukru?

... w Waszyngtonie zamiana cukru na słodzik nie może być jedynym elementem zmian sposobu odżywiania. Istotną rolę odgrywa również spożywanie warzyw, pełnoziarnistych produktów oraz tych o zmniejszonej ...

dawno temu

Cukier przyda ci się nie tylko do słodzenia. Jak w kreatywny sposób wykorzystać go w gospodarstwie domowym?

... Mówi się, że cukier jest niezdrowy i lepiej z niego zrezygnować. Jednak produkt ten może ci się przydać do wielu innych rzeczy poza słodzeniem herbaty. Poznaj najbardziej zaskakujące możliwości wykorzystania cukru w domu. ... mieszankę cukru i ...

dawno temu

Cukrowy detoks w 3 prostych krokach, czyli jak pokonać uzależnienie od słodyczy!

... Cukier jest podstępnym składnikiem diety. W jednej chwili daje ci uczucie euforii, a po chwili pozostawia jeszcze bardziej zmęczoną i smutną. Aby poprawić sobie humor, znów sięgasz po batona ... i tak w kółko. Co chwila musisz zjeść coś ...

dawno temu

Jesteśmy uzależnieni od cukru

... Nie możesz zatrzymać się na jednej kostce czekolady i sięgasz po kolejne, dopóki nie zniknie cała tabliczka? W dużym stopniu odpowiada za to twój mózg. Neurolog Nicole Avena przeprowadziła badania dotyczące wpływu cukru na korę mózgową. Okazało ...

dawno temu

Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru

... Stawia to roślina z rodziny astrowatych, która z powodzeniem może zastępować cukier. Jest od niego słodsza, a także zdrowsza, a organizm szybko się jej pozbywa. Posiada właściwości przeciwzapalne ... . Może się to wydawać dużo, jednak trzeba ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Cukrzyca - charakterystyka, dieta i leczenie

... Cukrzyca to przewlekła choroba, która dotyka milionów ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi, który może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych ... Rodzaje cukrzycy Cukrzyca to przewlekła choroba ...

6 miesięcy temu

Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

... Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru. ... Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu ...

dawno temu

Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety

... Produkty, które naturalnie zawierają cukry, a więc owoce, warzywa i produkty zbożowe, powinny być obecne w diecie, ponieważ dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. ... 1784065 Opinie naukowców w kwestii ...

dawno temu

Uważaj na produkty bez cukru. Niszczą zęby!

... Zdaniem naukowców z Wydziału Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Bostońskiego spożywanie produktów typu „light” lub „sugar free” niszczy nasze zęby. Chociaż nie zawierają one cukru, to składniki w postaci ksylitolu czy sorbitolu obniżają poziom ...

dawno temu

„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii

... Produkt niskotłuszczowy ma poniżej 3 g tłuszczu, a niskocukrowy - poniżej 5 g cukru w 100 gramach. ... Wybieramy produkty oznaczone napisami „light” lub „0%”, bo wierzymy, że dostarczymy sobie mniej cukru lub tłuszczu. To mit. Mniejszą ilość ...

dawno temu

Owoce tylko do południa i dużo węglowodanów. Dietetyk zdradza sekret dobrej diety

... Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, ile tłuszczu, ile cukrów i ile węglowodanów powinniśmy jeść w ciągu dnia. ... Anna Jelonek wyjaśniła, ile tłuszczu, ile cukrów i ile węglowodanów powinniśmy zjadać w ciągu dnia. ...

dawno temu

Jak zrobić kogel-mogel?

... by pomyślał, że przepis na pyszny deser może być aż tak prosty. A zatem do rzeczy: jak zrobić kogel-mogel? 2. Po prostu utrzyj żółtko z cukrem. Rób to tak długo aż żółtko zbieleje, czyli około 10 ... minut. 3. To tak przygotowanej mikstury dodaj ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny, to lista produktów. Uszeregowanie pokarmów na liście ma znaczenie. Produkty zostały ułożone w kolejności, którą wyznacza wzrost stężenia cukru ... we krwi po ich spożyciu. Jeżeli chcesz schudnąć, ...

dawno temu

Lekka osłoda blasku skórze doda

...   Osładzać sobie życie lubimy wszystkie, a cukier to ten specyfik, który jest niezastąpionym środkiem w kwestii natychmiastowej poprawy humoru.  Podniesie poziomu cukru we krwi wyzwala w nas uczucie ... Osładzać sobie życie lubimy wszystkie, a ...

dawno temu

Płynne kalorie gorsze od tych w jedzeniu

... Niedawno pisałem wam o napojach zero kalorii, które wzbudzają łaknienie. Trochę inaczej ma się sprawa z napojami dosładzanymi cukrem. Te wpływają bowiem bezpośrednio na wzrost masy ciała. Zamiast więc zmieniać dostarczany organizmowi pokarm, ...

dawno temu

Zdrowy cukier

... Miód składa się w ponad 80% z łatwo przyswajalnych cukrów prostych, głównie glukozy i fruktozy. W znacznej części są one w organizmie ludzkim wchłaniane od razu do krwiobiegu. Zawiera ... również cenne witaminy i mikroelementy: witaminę A, C, ...

dawno temu

Ciastka bez mąki, cukru i tłuszczu – przepis na dietetyczny deser

... sprawisz ogromną przyjemność rodzinie czy gościom. Sprawdź, jak przygotować ciasteczka owsiane bez mąki, cukru i tłuszczu. ... sprawisz ogromną przyjemność rodzinie czy gościom. Sprawdź, jak przygotować ciasteczka owsiane bez mąki, cukru i ...

dawno temu

Przepis na jajecznicę dla niemowląt

... Do diety 7-miesięcznego szkraba można włączyć żółtko kurzego jajka. Zazwyczaj dodaje się pół żółtka do zupki jarzynowej. Po 11 miesiącu wprowadza się całe żółtko. To dobry moment na wypróbowanie nowej wersji jajecznego dania. Przeczytaj, jak ...

dawno temu

Sól wcale nie jest twoim wrogiem! Inny popularny produkt, który jesz codziennie, szkodzi ci zdecydowanie bardziej!

... Do niedawna panowało przekonanie, że to nadmiar soli w diecie jest najbardziej szkodliwym czynnikiem dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom okazuje się, że to cukier bardziej nam szkodzi. Potwierdziły to ostatnie badania naukowe! ... ...

dawno temu

Czym słodzić herbatę? List do dietetyka

... zbędne kalorie. Przykładem poszukiwania takich rozwiązań jest słodzik mający imitować naturalny cukier, który choć krzepi, jest bardzo kaloryczny. Czy jednak to dobry zamiennik, czy warto poszukać innej alternatywy? Wątpliwości rozwiewa ...

+ Pokaż więcej