Uważaj na produkty bez cukru. Niszczą zęby!
OLGA CHOJNACKA • dawno temuZdaniem naukowców z Wydziału Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Bostońskiego spożywanie produktów typu „light” lub „sugar free” niszczy nasze zęby. Chociaż nie zawierają one cukru, to składniki w postaci ksylitolu czy sorbitolu obniżają poziom pH w ustach, co sprzyja erozji szkliwa.
Do obniżenia poziomu pH w ustach dochodzi na skutek połączenia zamienników cukru z produktami zawierającymi kwaśne dodatki. Zazwyczaj dotyczy to produktów o owocowych smakach: słodyczy, jogurtów, gum do żucia czy napojów.
Ogromne znaczenie ma stosowany zamiennik tradycyjnego cukru.
— Ksylitol jest naturalnym produktem zastępującym cukier. Sorbitol jest jego tańszym odpowiednikiem, jednakże to ten pierwszy ma udokumentowane, bardzo silne działanie przeciwpróchnicowe. Sorbitol pod tym względem jest znacznie słabszy. – wyjaśnia dr Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prodenta w Gliwicach.
Warto pamiętać, że ksylitol oznaczany jest na opakowaniu symbolem E967, a sorbitol E420.
Największe zagrożenie dla naszych zębów stanowi ich długi kontakt z takim jedzeniem. Doskonałym przykładem są tu cukierki, które wolno rozpuszczają się w jamie ustnej.
— U większości osób wykształcił się taki stereotyp, że jeśli coś jest pozbawione cukru, to jednocześnie naszym zębom nie zagraża żadne niebezpieczeństwo, a tak nie jest. Warto uczulić pacjentów, by zwracali uwagę na to, co spożywają i przestrzegali podstawowych zasad higieny. – radzi dr Nowak.
Źródło: informacja prasowa Joanna Opas
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze