Produkty, które powodują przebarwienia na zębach

10. Żywność niekorzystnie wpływająca na koloryt zębówNiektóre produkty spożywcze odpowiedzialne za powstawanie nieestetycznych przebarwień na zębach są korzystne dla zdrowia. Co więcej, ze względu na ich walory smakowe czasem ciężko całkowicie zrezygnować z ich spożycia. Warto jednak chociażby ograniczyć częstotliwość ich występowania w naszej diecie.
Zdjęcie autorstwa Greyerbaby / CC BY

10. Żywność niekorzystnie wpływająca na koloryt zębów
Niektóre produkty spożywcze odpowiedzialne za powstawanie nieestetycznych przebarwień na zębach są korzystne dla zdrowia. Co więcej, ze względu na ich walory smakowe czasem ciężko całkowicie zrezygnować z ich spożycia. Warto jednak chociażby ograniczyć częstotliwość ich występowania w naszej diecie.

9. Naturalne pigmenty w żywnościBarwniki występujące naturalnie w owocach były dawniej stosowane do barwienia odzieży. To naturalne, że ich spożywanie z upływem czasu może przebarwić nasze zęby. Proces barwienia zębów następuje z czasem i dopiero po latach widać na ich powierzchni skumulowane efekty działania tych kolorowych produktów.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

9. Naturalne pigmenty w żywności
Barwniki występujące naturalnie w owocach były dawniej stosowane do barwienia odzieży. To naturalne, że ich spożywanie z upływem czasu może przebarwić nasze zęby. Proces barwienia zębów następuje z czasem i dopiero po latach widać na ich powierzchni skumulowane efekty działania tych kolorowych produktów.

8. Napoje o bogatych kolorachTo oczywiste, że kawa, czerwone wino oraz cola mogą z czasem doprowadzić do powstania przebarwień na powierzchni zębów. Warto wiedzieć o tym, że zęby stopniowo absorbują barwniki pochodzące z pożywienia. Skutki ich częstego spożywania nie będą widoczne od razu, lecz dopiero z czasem. Chociażby z tego względu warto kontrolować ich spożycie.
Zdjęcie autorstwa zeus / CC BY

8. Napoje o bogatych kolorach
To oczywiste, że kawa, czerwone wino oraz cola mogą z czasem doprowadzić do powstania przebarwień na powierzchni zębów. Warto wiedzieć o tym, że zęby stopniowo absorbują barwniki pochodzące z pożywienia. Skutki ich częstego spożywania nie będą widoczne od razu, lecz dopiero z czasem. Chociażby z tego względu warto kontrolować ich spożycie.

7. Pić kawę czy nie?Lepiej całkowicie ograniczyć spożywanie czarnej kawy. Zamiast tego można ją zastąpić kawą z mlekiem, która w łagodniejszym stopniu wpływa na koloryt naszych zębów.
Zdjęcie autorstwa LoboStudioHamburg / CC BY
 

7. Pić kawę czy nie?
Lepiej całkowicie ograniczyć spożywanie czarnej kawy. Zamiast tego można ją zastąpić kawą z mlekiem, która w łagodniejszym stopniu wpływa na koloryt naszych zębów.

6. Pić wino czy nie?Czerwone wino jest znane ze swojego korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Wystarczy spożywanie jednej lampki tego napoju w ciągu dnia, aby w pełni wykorzystać jego cenne właściwości. Niemniej jednak, czerwone wino ma bardzo negatywny wpływ na koloryt naszych zębów. Warto ograniczyć jego spożycie do jednej lampki na tydzień albo zastąpić je winem białym.
Zdjęcie autorstwa deutschonline / CC BY

6. Pić wino czy nie?
Czerwone wino jest znane ze swojego korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Wystarczy spożywanie jednej lampki tego napoju w ciągu dnia, aby w pełni wykorzystać jego cenne właściwości. Niemniej jednak, czerwone wino ma bardzo negatywny wpływ na koloryt naszych zębów. Warto ograniczyć jego spożycie do jednej lampki na tydzień albo zastąpić je winem białym.

5. Palenie tytoniuKażdy doskonale zdaje sobie sprawę z obecności substancji smolistych i rakotwórczych w dymie tytoniowym. Z tego względu lepiej ograniczyć bądź całkowicie zrezygnować z palenia papierosów. W szczególności, że palacze często mają problem z nieestetycznie żółtymi i przebarwionymi zębami. To wynik częstego kontaktu zębów z dymem tytoniowym.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Palenie tytoniu
Każdy doskonale zdaje sobie sprawę z obecności substancji smolistych i rakotwórczych w dymie tytoniowym. Z tego względu lepiej ograniczyć bądź całkowicie zrezygnować z palenia papierosów. W szczególności, że palacze często mają problem z nieestetycznie żółtymi i przebarwionymi zębami. To wynik częstego kontaktu zębów z dymem tytoniowym.

4. Kwaśne produktyKwasy zawarte w niektórych produktach spożywczych i napojach niszczą naturalne szkliwo zębów. Jakiekolwiek uszkodzenia w obrębie tej zewnętrznej struktury zęba mogą spowodować przenikanie barwników do wnętrza zęba. Tego rodzaju przebarwienia bardzo ciężko usunąć.
Zdjęcie autorstwa Rob Bertholf / CC BY

4. Kwaśne produkty
Kwasy zawarte w niektórych produktach spożywczych i napojach niszczą naturalne szkliwo zębów. Jakiekolwiek uszkodzenia w obrębie tej zewnętrznej struktury zęba mogą spowodować przenikanie barwników do wnętrza zęba. Tego rodzaju przebarwienia bardzo ciężko usunąć.

3. To naturalne, że z wiekiem zęby i tak zmienią swój koloryt?Zęby zmieniają swój koloryt wraz z postępującymi procesami starzenia się danego człowieka. Jednak ograniczenie produktów odpowiedzialnych za ich przebarwienie może umożliwić zachowanie ich zdrowego, jasnego kolorytu na długie lata.
Zdjęcie autorstwa Evil Erin / CC BY

3. To naturalne, że z wiekiem zęby i tak zmienią swój koloryt?
Zęby zmieniają swój koloryt wraz z postępującymi procesami starzenia się danego człowieka. Jednak ograniczenie produktów odpowiedzialnych za ich przebarwienie może umożliwić zachowanie ich zdrowego, jasnego kolorytu na długie lata.

2. Czyli czego lepiej unikać?W celu zachowania idealnej bieli zębów lepiej unikać palenia papierosów, spożywania napojów zawierających naturalne oraz syntetyczne barwniki, kawy, mocnej herbaty, czerwonego wina, żywności na bazie sosu sojowego, curry i kurkumy oraz owoców o ciemnej i intensywnej barwie.
Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / CC BY

2. Czyli czego lepiej unikać?
W celu zachowania idealnej bieli zębów lepiej unikać palenia papierosów, spożywania napojów zawierających naturalne oraz syntetyczne barwniki, kawy, mocnej herbaty, czerwonego wina, żywności na bazie sosu sojowego, curry i kurkumy oraz owoców o ciemnej i intensywnej barwie.

1. Jak postępować bezpośrednio po spożyciu kolorowej potrawy lub napoju?Najlepiej przepłukać usta dużą ilością wody i odczekać około 30 minut. Po tym czasie warto dokładnie wyszorować zęby przy użyciu szczoteczki oraz pasty wybielającej.
Zdjęcie autorstwa William Warby / CC BY

1. Jak postępować bezpośrednio po spożyciu kolorowej potrawy lub napoju?
Najlepiej przepłukać usta dużą ilością wody i odczekać około 30 minut. Po tym czasie warto dokładnie wyszorować zęby przy użyciu szczoteczki oraz pasty wybielającej.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Uroda:

Prysznic w zapachu irysa Gładka skóra? Tak! Szybciej! Eau Thermale Avène - zestawy świąteczne 2017 Stanik koronkowy z fiszbinami czy bez? Do czego nosić biustonosz z koronką? Jak zadbać o piękne stopy? Szampony do włosów Przedłużanie włosów Zimowa pielęgnacja Jak używać zalotki? Wybieramy perfumy na randkę z ukochanym Sposoby na puszące się włosy Kilka pomysłów na zimowe kąpiele

Popularne w tym tygodniu:

Trendy w medycynie estetycznej