Produkty, które powodują przebarwienia na zębach
10. Żywność niekorzystnie wpływająca na koloryt zębów
Niektóre produkty spożywcze odpowiedzialne za powstawanie nieestetycznych przebarwień na zębach są korzystne dla zdrowia. Co więcej, ze względu na ich walory smakowe czasem ciężko całkowicie zrezygnować z ich spożycia. Warto jednak chociażby ograniczyć częstotliwość ich występowania w naszej diecie.
9. Naturalne pigmenty w żywności
Barwniki występujące naturalnie w owocach były dawniej stosowane do barwienia odzieży. To naturalne, że ich spożywanie z upływem czasu może przebarwić nasze zęby. Proces barwienia zębów następuje z czasem i dopiero po latach widać na ich powierzchni skumulowane efekty działania tych kolorowych produktów.
8. Napoje o bogatych kolorach
To oczywiste, że kawa, czerwone wino oraz cola mogą z czasem doprowadzić do powstania przebarwień na powierzchni zębów. Warto wiedzieć o tym, że zęby stopniowo absorbują barwniki pochodzące z pożywienia. Skutki ich częstego spożywania nie będą widoczne od razu, lecz dopiero z czasem. Chociażby z tego względu warto kontrolować ich spożycie.
7. Pić kawę czy nie?
Lepiej całkowicie ograniczyć spożywanie czarnej kawy. Zamiast tego można ją zastąpić kawą z mlekiem, która w łagodniejszym stopniu wpływa na koloryt naszych zębów.
6. Pić wino czy nie?
Czerwone wino jest znane ze swojego korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Wystarczy spożywanie jednej lampki tego napoju w ciągu dnia, aby w pełni wykorzystać jego cenne właściwości. Niemniej jednak, czerwone wino ma bardzo negatywny wpływ na koloryt naszych zębów. Warto ograniczyć jego spożycie do jednej lampki na tydzień albo zastąpić je winem białym.
5. Palenie tytoniu
Każdy doskonale zdaje sobie sprawę z obecności substancji smolistych i rakotwórczych w dymie tytoniowym. Z tego względu lepiej ograniczyć bądź całkowicie zrezygnować z palenia papierosów. W szczególności, że palacze często mają problem z nieestetycznie żółtymi i przebarwionymi zębami. To wynik częstego kontaktu zębów z dymem tytoniowym.
4. Kwaśne produkty
Kwasy zawarte w niektórych produktach spożywczych i napojach niszczą naturalne szkliwo zębów. Jakiekolwiek uszkodzenia w obrębie tej zewnętrznej struktury zęba mogą spowodować przenikanie barwników do wnętrza zęba. Tego rodzaju przebarwienia bardzo ciężko usunąć.
3. To naturalne, że z wiekiem zęby i tak zmienią swój koloryt?
Zęby zmieniają swój koloryt wraz z postępującymi procesami starzenia się danego człowieka. Jednak ograniczenie produktów odpowiedzialnych za ich przebarwienie może umożliwić zachowanie ich zdrowego, jasnego kolorytu na długie lata.
2. Czyli czego lepiej unikać?
W celu zachowania idealnej bieli zębów lepiej unikać palenia papierosów, spożywania napojów zawierających naturalne oraz syntetyczne barwniki, kawy, mocnej herbaty, czerwonego wina, żywności na bazie sosu sojowego, curry i kurkumy oraz owoców o ciemnej i intensywnej barwie.
1. Jak postępować bezpośrednio po spożyciu kolorowej potrawy lub napoju?
Najlepiej przepłukać usta dużą ilością wody i odczekać około 30 minut. Po tym czasie warto dokładnie wyszorować zęby przy użyciu szczoteczki oraz pasty wybielającej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze