Przyprawy do dziczyzny

... posiada bardzo długą i bogatą tradycję. Choć coraz częściej rezygnujemy z korzystania z jej receptur na rzecz gotowania dań z hodowlanego drobiu i wieprzowiny, to potrawy z dziczyzny posiadają nad nimi ... się do tego, że kiedy zajdzie ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... Już za kilka dni czeka na nas ogromna uczta wigilijna, na której pojawi się przynajmniej dwanaście tradycyjnych potraw. I chociaż niektórzy z nas rezygnują z przygotowywania tak dużej ilości dań ... , zastępując je półproduktami albo dodatkami, ...

dawno temu

Gadżety kuchenne - niezbędne i bezużyteczne

... Bez jakich narzędzi i gadżetów nie mogłybyście się obejść w kuchni? Czy ograniczacie się do kilku podstawowych pomocy kuchennych, czy też wasze szafki nie domykają się, wypełnione po brzegi bardziej i mniej przydatnymi gadżetami? ... Bez jakich ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... swoją pracę dużo wcześniej. Samodzielne zrobienie dwunastu potraw wydaje się graniczyć z cudem, jednak odpowiednia organizacja pozwoli nam z powodzeniem zrealizować ten na pozór tylko niewykonalny ... plan. Zanim zabierzemy się do lepienia ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Omlet z pieczarkami, papryką i pieczonymi pomidorkami cherry

... Omlet to idealne danie zarówno na śniadanie, kolację czy lunch. Wystarczy kilka jajek, warzyw i napój sojowy, abyśmy byli najedzeni przez dobrych kilka godzin. A do tego przygotowanie tej potrawy jest szybkie, a sam omlet pyszny. ... Omlet to ...

dawno temu

Deska serów

...   Serowe przekąski to rarytas często podawany do wina, czy jako starter do wybranych potraw w restauracji. Czy jednak wiesz, czym się cechują poszczególne gatunki i z jakimi daniami smakują najlepiej? Jeśli nie – pora nadrobić tą praktyczną ...

dawno temu

Desery z alkoholem

...   Alkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos ...

dawno temu

Przyprawa oregano

... Oregano kojarzymy przede wszystkim z aromatyczną przyprawą dodawaną do pizzy. Jednak lista zastosowań zioła w innych posiłkach jest znacznie dłuższa. Jakie potrawy możesz wzbogacić smakiem tej wyrazistej przyprawy, by nabrały głębi? Oto kilka ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ... , dzięki czemu potrawa ta przez długi czas ci się nie znudzi. Nie ...

dawno temu

Jak jeść krewetki?

... Zarówno krewetki, jak i inne owoce morza są w Polsce coraz bardziej popularne. Ciągle jednak są osoby, które tego smakołyku nie próbowały i zastanawiają się jak jeść krewetki i jak je do zjedzenia przygotować. Nie jest to wcale trudne. Pysznym ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... ? Żurawina smaczna i nie tylko Żurawina ...

dawno temu

Golonka w piwie

... sposób można przyrządzić treściwe potrawy mięsne. Jednym z najbardziej reprezentatywnych dań zaliczanych do tej kategorii jest – golonka. To propozycja kulinarna ciesząca się uznaniem wśród niemal ... o tym, że sposób jej przyrządzania został ...

dawno temu

Do czego przyda się oliwa z oliwek? Zdziwisz się!

... Używamy jej w kuchni do przyrządzania wielu potraw, bo to zdrowy, „dobry” tłuszcz. Przyzwyczaiłyśmy się też do obecności w drogeriach kosmetyków zawierających ekstrakt z tego oleju. Odżywiają one ...

dawno temu

Zasady dobrego zachowania przy stole

... sytuacjach, jakie sztućce będą pasowały do twoich dań? Nie wiesz gdzie położyć serwetki ani jak podawać potrawy? Zapoznaj się z zasadami dobrego zachowania przy stole. ... sytuacjach, jakie sztućce będą pasowały do twoich dań? Nie wiesz gdzie ...

dawno temu

Jajko śniadaniowo

... smaku mnóstwo inspiracji. A które potrawy z jajka Wy najbardziej lubicie?   Jajecznica- standard, ale z klasą. Można ją jeść soute, można też dodawać do jajecznicy prawie wszystko. To potrawa, z którą można eksperymentować i warto to robić, ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

5 kulinarnych pomysłów z bobem w roli głównej

... Bób charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wieloma korzystnymi właściwościami zdrowotnymi. Mimo to nie jest tak często wykorzystywany w polskich kuchniach, jak cukinia czy brokuły. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść bób i co można z niego ...

dawno temu

Muszki, mrówki, osy w kuchni. Pozbądź się ich szybko i bez chemii

... W lecie, kiedy owoce częściej goszczą w naszej kuchni, muszki owocówki, mrówki i osy są prawdziwą zmorą. Jeśli nie chcesz używać chemii, by pozbyć się owadów, skorzystaj z naturalnych pułapek ...

dawno temu

Wodny design w Twojej kuchni

... , wyselekcjonowanych przez NESTLÉ®, światowego specjalistę w odżywianiu. Idealnie nadaje się do picia, przygotowywania ulubionych gorących i zimnych napojów oraz gotowania potraw. Jest doskonałym ... zatem ma pewność, że otrzymuje krystalicznie ...

+ Pokaż więcej