Kabaczek faszerowany

... jesień jest równie wdzięczną pod względem kulinarnym porą roku jak lato. Najbardziej dla niej charakterystyczny jest wysyp grzybów leśnych, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy ...

dawno temu

Sos holenderski

... , że Holandia nieco przypomina polską kuchnię w odniesieniu do stosowanych w niej produktów. Jakie dania są z nich przyrządzane? Przede wszystkim gulasz warzywny, zupa grochowa albo klopsiki. Oprócz ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... z jabłkami i bitą śmietaną, czy w wydaniu słonym z dodatkiem mielonego mięsa i pieczarek. Tego typu produkt dodajemy na przykład do zupy pomidorowej, choć i sushi bez niego trudno sobie wyobrazić. Innymi ...

dawno temu

Właściwości pietruszki

... , w których trudno o warzywa bogate w witaminy. Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki dodaje się pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa ...

dawno temu

Tuńczyk z makaronem

... , jak i na zimno. Dość wspomnieć tu chociażby o zapiekankach makaronowych albo ziemniaczanych, a nawet zupie rybnej. Obok tego nie sposób nie wspomnieć o bardzo prostych i smacznych sałatkach ...

dawno temu

Co na odporność?

... szczególnie podczas pory zimowej, kiedy coraz częściej sięgamy po zawiesiste zupy, tłuste i smażone potrawy oraz kaloryczne przekąski. Niestety, wybieramy te potrawy zamiast warzyw i owoców. Tymczasem ...

dawno temu

Koktajl mleczny

... zup mlecznych i picia słodkiego kakao. Czy takie postępowanie jest właściwe? Otóż, podobnie jak ma to miejsce z innymi składnikami pokarmowymi, ważne jest, aby wszystkie z nich spożywać ...

dawno temu

Surówka z papryki

... , ponieważ można przyrządzić je na ostro, słodko, ale również kwaśno. Przykładami takich ostrych dań z paprykisą gulasz węgierski bądź zupa gulaszowa, lecz również każda potrawa z udziałem papryczki chilli ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... jako składnik zastępujący mięso bądź też występujący razem z nim. W zestawieniu ze śmietaną natomiast utworzy nam wykwintny sos do mięsa, makaronów czy też zup. Obok tego świetnie sprawdza się w roli ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... z boczkiemzaliczyć trzeba jajecznicę, która nieraz pomagała nam witać nowy dzień. Co więcej, często zapominamy o tym, że boczek to także nieodzowny element niektórych zimowych zup, jak kapuśniak ...

dawno temu

Dieta po świętach, którą powinnać wypróbować

... . Na obiad zamiast pokarmów stałych zjedz zupę. W twojej diecie powinny znaleźć się też kefiry i jogurty naturalne. Zamiast trzech dużych posiłków zjedz pięć, za to niewielkich porcji. Dzięki temu ...

dawno temu

Soja - nie tylko dla wegetarian

... się, jak możesz najlepiej wykorzystać soję, oto kilka porad:Zrób koktajl owocowy lub warzywny na naturalnym bądź smakowym napoju sojowym.Do zupy zamiast śmietany dodaj naturalny napój sojowy.Zrób mięsną ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... , gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... . Jako uzupełnienie używane są także w różnego rodzajach zup, np. ogórkowej, kapuśniaku. W zależności od przygotowywanej przez nas potrawy, należy wybrać odpowiednią odmianę kartofli. A wyróżniamy dwie ...

dawno temu

Narzędzia kuchenne

... , którym utrzemy zupę na krem o wiele szybciej niż w robocie kuchennym czy blenderze. Zdecydowanie warto mieć również podstawkę do stawiania książki kucharskiej – szybkie gotowanie jest możliwe, jeśli będziemy miały przepis przed sobą.   ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... w dniu zakupu, gdyż szybko tracą świeżość.  Szparagi nadają się zarówno do sałatek, zup oraz jako dodatek do mięsa i ryb. Jak gotować szparagi? Nic prostszego. Wystarczy dokładnie je umyć ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... eliminacji toksyn z organizmu.Spożywaj drożdże w formie nieprzetworzonej. Poprósz nimi zupę lub sos, albo dodaj do domowych wypieków. Drożdże mają lekko serowy posmak. Jednak osoby podatne na alergie ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... przyczynia się do podniesienia poziomu trójglicerydów we krwi. Należy także wykluczyć z menu fast foody, niezdrowe i pełne środków konserwujących zupy w proszku, słodycze, słone przekąski ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim

... niezmiennie kojarzą się w wieczerzą wigilijną. Jeśli chcesz wspomóc trawienie ciężkich wigilijnych specjałów, zacznij kolację od zupy z suszu owocowego, a zakończ małą porcją kutii. Przyprawy korzenne ...

dawno temu

Zjadają czyjeś ciało

... , ale nie zamierzam się nikomu tłumaczyć. Bardzo lubię tatara ze świeżej, surowej wołowiny i proszę mi wierzyć, nie jestem wampirem (śmiech). Wierzę, że kiedy nachodzi mnie ochota na takie mięso, mojemu ...

dawno temu

Cztery zestawy, które postawią Cię na nogi

... Oto co powinieneś jeść, by podnieść wydajność organizmu, poradzić sobie z pewnymi dolegliwościami i zwiększyć szanse na długie, zdrowe życie: NISKA ODPORNOŚĆ Cielęcina, wołowina: Ten rodzaj mięsa ...

dawno temu

Jak zmienić dietę? List do Dietetyka

... takie jak wieprzowina czy wołowina są bogate w cholesterol, który należy redukować, natomiast białe, chude mięso drobiowe jest zdecydowanie zdrowsze i może pozostać w nowej diecie. Przysmaki takie jak smalec ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czym różni się laktaza od laktozy?

... , śmietany, śmietanki, lody, sorbety, białe serki twarogowe, serki wiejskie i homogenizowane, masło, zupy kremowe i śmietankowe, puddingi i sosy. Laktozę można znaleźć także w wielu produktach ...

+ Pokaż więcej