Cztery zestawy, które postawią Cię na nogi
JEA • dawno temuNie od dziś zdajesz sobie sprawę, że to, jak się odżywiasz, ma zasadniczy wpływ na twoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jeśli masz zbyt niską odporność, brakuje Ci energii, cierpisz na bezsenność bądź prowadzisz taki tryb życia, który w dłuższym okresie może prowadzić do chorób cywilizacyjnych, odpowiednia dieta pomoże Ci złagodzić, a może nawet pokonać wyżej opisane dolegliwości.
Oto co powinieneś jeść, by podnieść wydajność organizmu, poradzić sobie z pewnymi dolegliwościami i zwiększyć szanse na długie, zdrowe życie:
NISKA ODPORNOŚĆ
Cielęcina, wołowina: Ten rodzaj mięsa zawiera najwięcej żelaza, bez którego niemożliwe jest uwolnienie energii z komórek, nie mówiąc o prawidłowym krążeniu i dotlenieniu organizmu.
Gotowana marchew: Beta-karoten, którego bogatym źródłem jest marchew, jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Marchew należy do tych warzyw, z których organizm lepiej przyswaja substancje odżywcze, gdy są ugotowane.
Czerwone wino: Nie tylko jest doskonałym antyoksydantem. Kryje w sobie tajemnicę tzw. “francuskiego paradoksu” - niskiej zachorowalności na choroby układu krążenia wśród mieszkańców kraju słynącego z najlepszych win na świecie.
Czosnek: Środek antyseptyczny, antybakteryjny, antywirusowy.
Sok z czarnej porzeczki: Obfituje w witaminę C. Czarna porzeczka pobudza system immunologiczny, jest też pomocna w leczeniu anginy i kaszlu.
Suszone śliwki: Lepiej niż jakikolwiek inny owoc neutralizują wolne rodniki.Ponadto zawierają dużo błonnika, który oczyszcza jelita i wspomaga samooczyszczanie się organizmu z toksyn.
Rzepa: Jest niskokalorycznym, bardzo zdrowym warzywem, które wzmacnia organizm. Ma sporo witamin z grupy. Jest cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia, potasu, magnezu oraz witamin: B, C, PP i A. Sok z rzepy wzmacnia odporność na infekcje, a także pomaga szybciej pokonać przeziębienie.
OSPAŁOŚĆ, BRAK ENERGII
Czekolada: Nie polecamy słodkich batoników czekoladowych, jedynie tzw. czekoladę gorzką, zawierającą 70% i powyżej masy kakaowej.
Sardynki z puszki: są bogate w żelazo oraz tłuszcze Omega 3, które mają duży wpływ na jakość funkcjonowania mózgu, a także uważa się, że mają wpływ na poprawienie nastroju oraz walkę ze zmęczeniem.
Muesli i chleb gruboziarnisty: Nieczyszczone węglowodany w tej postaci uwalniają znacznie wolniej energię niż oczyszczone, np. biała bułka, dzięki czemu masz zapewniony równomierny, rozłożony w czasie, dopływ energii. Przez długi czas nie dopada Cię nagły głód i spadek cukru, który popycha do sięgnięcia po słodki batonik, ciastko, czy tez inną kaloryczna bombę. Zauważono, że osoby przestrzegające tych zasad diety mają lepszy humor i więcej energii w pracy niż Ci, którzy trzymają się zwykłego chleba.
Sezam: Magnez, którego pokłady znajdują się w ziarnach sezamu, jest kluczowym składnikiem biorącym udział w metabolizmie, którego większości kobietom brakuje. Więc jeśli musisz zjeść coś słodkiego, niech to będą “sezamki”.
Ryby morskie: Są najlepszym źródłem jodu, którego niedobory prowadzą do chorób tarczycy, zwłaszcza niedoczynności tarczycy, której jednym z efektów ubocznych może być zbytnia podatność na zmęczenie.
Banany: Dostarczają dużo potasu i węglowodanów, dzięki czemu dodają sił i polepszają krążenie.
BEZSENNOŚĆ
Pieczone ziemniaki: Pobudzają wydzielanie serotoniny, która poprawia samopoczucie. Zawierają też dużo witaminy B1, która zwalcza stres.
Gałka muszkatołowa: Spożywana w dużej ilości ma właściwości halucynogenne, ale mała ilość starta do szklanki mleka, dzięki zawartej w tej przyprawie mirystycynie, pomoże Ci spokojnie usnąć.
Figi: Bogate w magnez i wapń, które wspomagają regenerację i rozprężenie mięśni.
Herbatka z mięty pieprzowej: Jest dobrym antidotum na problemy z zaśnięciem wynikające z przejedzenia przed snem, ponieważ pomaga w trawieniu jednocześnie uspokajając żołądek.
Dzika sałata: Zawiera małe ilości naturalnych substancji uspokajających, dzięki czemu pomaga osobom cierpiącym na bezsenność połączoną z niepokojem i nadpobudliwością usnąć.
NIEZDROWY TRYB ŻYCIA
Awokado: Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, a także potas regulujący pracę serca i ogólnie wzmacniający kondycję fizyczną.
Kalafior: Jest bogatym źródłem kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego przyszłe mamy powinny polubić to warzywo. Kalafior zawiera związki siarki, które choć są odpowiedzialne za niemiły zapach, jaki unosi się z gotowanego kalafiora, ma właściwości antynowotworowe.
Przecier bądź koncentrat pomidorowy: Wysokie stężenie likopenu, którego najwięcej czerpiemy z pomidorów, dwukrotnie obniża ryzyko raka, zwłaszcza raka prostaty, żołądka, jelit i piersi. Dieta bogata w pomidory, z których organizm ludzki lepiej przyswaja witaminy, minerały i m.in. likopeny po ugotowaniu, chroni przed zawałem, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.
Jaja: Uzupełniają niedobory wysokowartościowego białka, żelaza i witamin: A, B1, B2, PP i D; szczególnie polecane wegetarianom.
Brokuły: Uznawane za jedno z najzdrowszych warzyw, dzięki zawartości sulforafenu oraz witamin C i B zmniejszają ryzyko powstawania niektórych nowotworów, przede wszystkim raka jelita, a także kobiecych narządów rodnych i sutka. Ze względu na dużą zawartość chromu warzywo to zaleca się także cukrzykom i nadciśnieniowcom.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze