Koniec ze szkodliwą chemią! Zastąp ją naturalnymi produktami czyszczącymi!

... Przechodzą cię ciarki na samą myśl o wyczyszczeniu kuchennych powierzchni środkami zawierającymi chemikalia? Nie ma w tym nic dziwnego, bo w końcu większość z nich ma później kontakt z żywnością. Na szczęście istnieją metody na uporządkowanie ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... To wszystko przez wygodny tryb życia. Jedząc coraz szybciej, wybieramy gotowe produkty. A przecież przetworzona żywność, z której w ciągu pięciu minut przygotujemy wyrafinowaną kolację, pełna ... , wybieramy gotowe produkty. A przecież ...

dawno temu

Zupa brokułowa

... jest znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia, kiedy sięgniemy po warzywa mrożone. Wbrew pozorom dają nam one duże możliwości popisania się kulinarnymi zdolnościami. Bardzo łatwym pomysłem ... z brokułami będziesz potrzebowała: 1 kg mrożonych ...

dawno temu

Plaża obnaża

... i mrożona kawa. Stłoczeni na plaży ludzie kłębią się ciasno jak sardynki w puszce. Wczasowicze, niczym wędrowne, koczownicze plemię, budują swoje kolorowe osady. Parawan dookoła, a w środku ręczniczki, leżaczki, lodóweczki, koszyczki, plecaczki ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... Narzekamy, że żywność staje się coraz bardziej „sztuczna”, nafaszerowana chemikaliami i hormonami, ale częściowo my sami - konsumenci, jesteśmy temu winni. Kupujemy to, co najtańsze i zachowuje długo ... świeżość, a takie parametry są możliwe do ...

dawno temu

Nowe zasady w sklepikach szkolnych. Zobacz, co się zmieni

... Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje, by z półek zniknęły chipsy, słodkie i gazowane napoje, drożdżówki, batoniki czy kanapki z majonezem. ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... %. Co więcej, kiełki są lekkostrawne i nietuczące. Skąd wziąć kiełki? Można je dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością, warzywniaku i hipermarkecie. Dostępne są kiełki: słonecznika, gorczycy ...

dawno temu

Oznaczenia na opakowaniach

... na napojach zaczynające się od literki E. Takie składniki to często polepszacze, które dodawane są do artykułów spożywczych celem przedłużenia ich trwałości. Związki chemiczne dodawane do żywności ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie ...

dawno temu

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...

dawno temu

Otręby na odchudzanie

... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo.   Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...

dawno temu

Jedzenie ze śmietnika. Moda czy potrzeba?

... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...

dawno temu

Jak jeść mniej? 5 sztuczek!

... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...

dawno temu

Zbilansowana dieta – co powinno znajdować się w naszym jadłospisie?

... Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien opierać się o zasady ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ). Wskazówki dotyczące proporcji poszczególnych produktów żywnościowych ... , jako podstawowego źródła energii, powinien ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...

dawno temu

Zdrowy styl życia – czy to mit?

...     Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... w ciążę.Skąd wziąć kiełki? Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania ... w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze ...

dawno temu

Dieta na trawienie

... z ważniejszych kroków na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Naczelną zasadą jest ograniczanie spożywania alkoholu, bo szkodzi wątrobie i zrezygnowanie z żywności wysoko przetworzonej. Powodzenia! ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... bazarków, a nie supermarketów. Takie rozwiązanie daje większą pewność, że produkty będą świeże i pozbawione pestycydów. Godną pochwalenia postawą jest również kupowanie żywności ekologicznej ...

dawno temu

Długa droga nad Jezioro Wiktorii (część II)

... Piękna jest ta dzisiejsza noc, i chociaż jest chłodno, nie sposób siedzieć przy zamkniętym oknie. Okno jest więc otwarte, ale ten nocny, chłodny wiatr miast chłodzić, jak w ciągu dnia, mrozi ...

dawno temu

Sałatka owocowa z jogurtem

... zrezygnować z ich jedzenia. Znacznie lepiej będzie dla twojego zdrowia i portfela, jeśli zamiast ich szklarniowych odmian sięgniesz po owoce mrożone albo zakonserwowane w puszkach. Zobacz, jak korzystając z nich, stworzyć sałatki owocowe, a ...

+ Pokaż więcej