Wzmocnienie organizmu

... A, która zmienia się w organizmie ludzkim w witaminę. Prowitaminę A można znaleźć w marchwi, liściach brokułu, słodkich ziemniakach, szpinaku, dyni, kapuście warzywnej. Inną witaminą wpływającą korzystnie na układ ...

dawno temu

Dieta przed sylwestrem

... , a na drugie sok warzywno-owocowy. Na obiad zjadamy piure z brokułów. Na kolację wypijamy napój z jabłek. Dzień 2.Na pierwsze śniadanie pyszny bananowy shake, na drugie – sok pomarańczowy. Na obiad ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... francuskiego. Mając na uwadze jej nadzienie, wskazać należy tartę owocową, warzywną, rybną, czy też mięsną. Może być ona zatem przyrządzana zarówno na słodko jak i na słono. Poza tym do najpopularniejszych ...

dawno temu

Niebezpieczna dziecięca szkarlatyna

... podawać półpłynne, syte potrawy, takie jak bulion, puree warzywne, kasza z mlekiem lub pulpety. W czasie choroby pociecha nie powinna opuszczać mieszkania przez cały tydzień. Wskazane jest regularne ...

dawno temu

Amarantus- roślina XXI wieku

... na dania z amarantusem: KREM Z CUKINII I MIĘTY (OD 11-12 MIESIĄCA / BEZGLUTENOWY / BEZ LAKTOZY) 2 cukinie, 1 cebula, 2 garści świeżej mięty, 6 łyżek amarantusa Bulion warzywny 1l wykonany ze składników ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... także przyprawiać nim ryby, owoce morza, sałatki czy sosy (np. pomidorowe lub grzybowe). Świetnie pasuje także do grillowanych mięs, zwłaszcza jagnięciny i baraniny. Gałka muszkatołowa Nasiona muszkatołowca ... i cholesterolu, a także usuwa ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... wołowego (rostbefu lub polędwicy); 50 ml bulionu wołowego (może być też warzywny lub drobiowy); 300 g pieczarek; 4 ogórki kiszone; 4 łyżki gęstej śmietany; 80 ml białego wina; 4 łyżki gęstej śmietany; 2 ...

dawno temu

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

... papryki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej; 1 łyżka suszonej natki pietruszki; 2 łyżki majeranku; 5 ziarenek ziela angielskiego; 0,5 łyżeczki imbiru; sól; pieprz; 1 -2 wywaru mięsnego lub warzywnego; 1 ...

dawno temu

Jak odczytywać sygnały organizmu?

... , albo wręcz przeciwnie, nie odczuwamy pragnienia. Osoby cierpiące na zaparcie powinny starać się w porze przedpołudniowej wypijać od dwóch do sześciu szklanek wody zwykłej, mineralnej lub soków warzywnych ...

dawno temu

Przepis na urodę

... sposobów dbania o urodę, a nasza kuchnia to prawdziwe laboratorium kosmetyczne! Na nic jednak zdadzą się owocowo-warzywne mikstury, jeśli będziemy pochłaniać kilogramy słodyczy i tłustych zakąsek ...

dawno temu

Zupa ogonowa

... dań. Najbardziej charakterystyczne dla tego typu potraw jest to, że posiadają one postać płynną. Większość z nich przyrządzana jest na bazie wywaru warzywnego, rybnego i mięsnego, jednakże istnieje ...

dawno temu

Czy potrafisz gotować zdrowo?

... . Z warzyw gotowanych w wodzie ucieka do wody ponad 40% witamin i mikroelementów. Pół biedy, gdy my później tę wodę spożywamy (np. jak w przypadku wywaru warzywnego do zupy). Zazwyczaj jednak warzywa ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... posmarować brzegi naleśnika jajkiem, aby dobrze się zamknęły. Następnie podsmażamy je na dużej ilości oleju. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem surówki warzywnej. Smacznego! ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Na środku każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy go, zakładając kapustę z każdej strony. Następnie gołąbki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około godzinę. Smacznego! ...

dawno temu

Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku

... co najmniej 5 porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia. Pomidor do śniadania, jabłko do lunchu, surówka do obiadu… to nic trudnego. Uwagę na warzywne dodatki możesz również zwrócić, zamawiając jedzenie ...

dawno temu

Jak przyrządzić zdrowe przekąski? Szybkie przepisy na smaczne "małe co nieco"

... warzywnych przekąsek. Zdrowe przekąski – placki bananowe Coś specjalnie dla prawdziwych łasuchów. Jeśli jesteś osobą, która uwielbia słodkie smakołyki, placki bananowe mogą okazać się strzałem ...

dawno temu

Dieta dla aktywnych

... . Zaleca się więc wypijanie 3-4 litrów wody dziennie, w tym soków owocowo-warzywnych. Sportowcy nie powinni za to spożywać alkoholu.Dieta stworzona z myślą o sportowcach powinna być lekkostrawna ...

dawno temu

Nie odwodnij się w upały! Tego lepiej nie pij

... (min. 1000 mg/l) niż niskozmineralizowana woda źródlana. Sprawdź też: Dieta warzywno-owocowa Dieta jabłkowa - tania i skuteczna ...

dawno temu

Jedzenie na podróż

... słodkiego, postaw na samodzielnie przyrządzone ciastka z płatków owsianych bądź biszkopty. Równie dobrze sprawdzają się soki owocowe albo warzywne w małych poręcznych opakowaniach. Pragnienie ...

dawno temu

Czy świat oszalał?

... sobie sałatkę w przydomowym ogródku z nadzieją, że będziesz miał prywatne zieleninki i twoja kanapka z supermarketową szynką 3% mięsa zyska na zdrowotności. Przecież warzywa i owoce z supermarketu są pełne ... chemikaliów. Nie ciesz się za ...

dawno temu

Jedzenie, które rozprawia się z problemami skóry

... Czosnek odmładza Jedz codziennie jeden ząbek: na kanapce, w sałatce. Czosnek opóźnia proces starzenia się organizmu i poprawia wygląd skóry. Popijany mlekiem dodatkowo oczyszcza z toksyn. Jogurty ... łagodzące. Oliwa z oliwek opóźnia proces ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... kilkutygodniowy dojrzały, gdy jego smak jest lekko kwaskowaty i pikantny. Im ser jest starszy (dłużej dojrzewający) tym bardziej pikantny ma posmak. Używany do sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart ... i lekko słodkawy smak z delikatną ...

dawno temu

Nie lubię świąt

... kilkunastu dań, bo potem sama bym to jadła chyba przez miesiąc. Wypożyczałam kilka filmów na DVD, kupowałam nową książkę i zestaw krzyżówek, robiłam dobrą sałatkę i ciasto – i tak udawało mi się jakoś ... wszystkie dzieciaki. Dużo gości, babcine ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... - dla 42 proc. - dodatkiem do obiadu są ziemniaki, znacznie rzadziej ryż (prawie 4 proc.), frytki (1,5 proc.) i kasze (około 2 proc.). 34 proc. z nas na obiad sięga po warzywa niegotowane, surówkę, sałatkę ... takie jak: kaszanka, sałatka ...

+ Pokaż więcej