Zielony groszek

... . Jednak warto wiedzieć, że groszek to nie tylko dodatek dekoracyjny do konkretnych posiłków, ale także pokarm bogaty w wartości odżywcze. ... . Jednak warto wiedzieć, że groszek to nie tylko dodatek dekoracyjny do konkretnych posiłków, ale ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... produkty rozkładu tłuszczu, powinniśmy ...

dawno temu

Niska samoocena

... wartości wpływa na nasze życie, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego także, czym jest niska samoocena i w jaki sposób można ją leczyć. Być może będzie stanowił on podstawę do rozpoczęcia pracy nad sobą, owocującej powstaniem zdrowego ...

dawno temu

Jeśli dbasz o linię...

... Niestety narastająca nadwaga jest obecnie plagą naszych czasów. Otyłość niejednokrotnie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego tym, którzy zdecydowali się przejść na dietę pomoże nowa waga kuchenna, która policzy kalorie i wartości ...

dawno temu

Obierak do warzyw - pomocnik w każdej kuchni

... Jeśli szukasz czegoś, co pomoże Ci szybko i bezproblemowo obrać warzywa i owoce, to mam coś specjalnie dla Ciebie. Obierak o którym mowa łatwo mieści się w dłoni, posiada miękki otwór na palec ... przychodzą nam z pomocą, bo to właśnie oni są ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Hodowanie ziół

... przez okrągły rok. Nie trać czasu oraz pieniędzy i już teraz zobacz, jakie zioła powinnaś wybrać oraz w jaki sposób powinno się je hodować. Dzięki temu nie tylko twoje potrawy będą wyglądały i pachniały apetycznie, ale także ich wartości ...

dawno temu

Z morza prosto na talerz

... w wodach mórz i oceanów. Smacznymi i zdrowymi produktami są owoce morza, które kryją w sobie bogactwo smaku i wartości odżywczych. ... w wodach mórz i oceanów. Smacznymi i zdrowymi produktami są owoce morza, które kryją w sobie bogactwo smaku i ...

dawno temu

Produkty, które zawierają najwięcej pestycydów

... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu ... zwykle prowadzi do tego, że często ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... . Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości ...

dawno temu

Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

... Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce. ... Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto ...

dawno temu

Kalorie w płatkach owsianych – wartość odżywcza, rodzaje, błonnik, witaminy

... Kalorie w płatkach owsianych – wartość odżywcza Płatki owsiane zawierają około 366 kalorii w 100 g. Kalorie w płatkach owsianych nie są jednak wadą, ponieważ w tej porcji znajdziemy około 54 g ...

dawno temu

Płukanie nie wystarczy. Jak EKOLOGICZNIE zmyć pestycydy z owoców i warzyw?

... Autorka książek i bloga ekologicznego, Ewa Kozioł zaprezentowała, jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się z nich pestycydów i bakterii. Zwykle płuczemy produkty, a to zdecydowanie za mało ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ... . Wartości odżywcze fasoliFasola jest źródłem ...

dawno temu

Czym skorupka za młodu...

... rozwoju człowieka, procesów żywienia czy wartości odżywczych poszczególnych składników oraz ich wpływu na funkcjonowanie organizmu. ... ? kompozycję posiłków o zbilansowanej wartości odżywczej zawierającą odpowiednią ilość witamin i składników ...

dawno temu

Polub kaszę!

... Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E. Zawierają też składniki mineralne ... strączkowych. Kasze warto umieścić w swoim ...

dawno temu

Wyprostuj plecy, a nabierzesz pewności siebie

... Jak wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach European Journal of Social Psychology, osoby które się garbią mają mniejsze poczucie własnej wartości. Dla niektórych nie jest żadnym odkryciem ... fakt, że niska samoocena wpływa na ...

dawno temu

Na straganie w dzień targowy... czyli jak robić zakupy na rynku?

... , jak również możliwość kupienia świeżych produktów, głównie warzyw, owoców i nabiału. Większość mieszkańców miasta nie posiada własnej działki, wobec czego zmuszona jest do kupowania warzyw i owoców od sprzedających. Jak zrobić dobre zakupy na ...

dawno temu

MIGDAŁY

... Migdały zalicza się do orzechów. Są bardzo cenione przez dietetyków i lekarzy, bowiem zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Jak działają na organizm i czy migdały są kaloryczne? ... , że można je żuć, by skutecznie pozbyć się napadów głodu. 3. ...

dawno temu

Błędy żywieniowe Polaków

... Podstawowe błędy żywieniowe popełniane przez Polaków to przede wszystkim nadmierna ilość pożywienia przy jednoczesnej zbyt małej wartości odżywczej diety. W konsekwencji prowadzi to do przyrostu masy ciała przy niedożywieniu organizmu. ... ...

dawno temu
+ Pokaż więcej