Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara?

... z kuchnią amerykańską, Włosi postanowili dodać do makaronu dwa nowe składniki – bekon i jajka w proszku. Z czasem bekon zastąpiono boczkiem lub mięsem z podgardla. Skąd wzięła się nazwa „carbonara ...

dawno temu

„Gotuj o wszystko” i zostań drugą Nigellą

... . Czy to dowiedzie wyższości (lub równoważności) gotowania przez kobiety? Trudno orzec – na pewno jednak Panie będą miały teraz swoje 5 minut w kuchni, a dla jednej z nich, te 5 minut może przerodzić ...

dawno temu

Skąd naprawdę wzięła się pizza?

... szefowie kuchni ignorowali pizzę, gdyż identyfikowano ją jako jadło dla pospólstwa. Jednak w nowym wcieleniu, z pomidorem, nawet rodzina królewska się nią zainteresowała. Ferdynand I Bourbon, król ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dekorowanie stołu

... , nadają rytm i stanowią ramę stołu. Przy ekspozycji inspiracją może być wystrój wnętrza, pora roku lub kraj pochodzenia danej kuchni. 68349Unikalny charakter i nieziemską atmosferę nadają detale ...

dawno temu

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

... . Właściwości rabarbaruRabarbar jeszcze do niedawna był bardzo często stosowany w kuchni polskiej. Z czasem pojawienia się owoców egzotycznych został jednak nieco odsunięty w cień. Warto ... jednak od czasu do czasu zrezygnować z jedzenia ...

dawno temu

Menu na wieczór panieński

... , ślęczy w kuchni, podgrzewając i nalewając płyn do talerzy bądź miseczek. Z tym przepisem ominiesz taką sytuację. A do tego zabłyśniesz ciekawą, oryginalną recepturą. Przed tobą przepis na zimną zupę ... do przyrządzenia. Na kilka tygodni (lub ...

dawno temu

Spaghetti carbonara z porem i suszonymi pomidorami

... carbonara Przepisowi temu daleko do klasycznej cabonary, jednak jest miłą odmianą dla osób, które mają dosyć klasycznych makaronów i pragną poeksperymentować w kuchni. Por zmieszany z tłuszczem nabiera ...

dawno temu

Rodzaje oliwy z oliwek

... zastosowanie i w kuchni, i w kosmetyce. Tymczasem oliwa niefiltrowana produkowana jest z pominięciem etapu filtracji, jedynie z młodych oliwek. Z tego powodu jest produktem sezonowym. W oliwie tej znajdują ...

dawno temu

Kryzysowe gotowanie

... — Unless You Count the Garlic Crusher" czyli "Jak zdrowo wyżywić rodzinę, jeśli masz niewiele pieniędzy i czasu, małą kuchnię, tylko trzy garnki (w tym jeden z niedopasowaną pokrywką) i żadnych gadżetów ...

dawno temu

Pyszne spaghetti z czosnkiem i płatkami chilli

... . Potrawę przyrządzisz za pomocą kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby zrobić spaghetti dla 2-4 osób (zależy od apetytu), przygotuj: 200 g spaghetti, 1 1/2 łyżeczki ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... jak i w puszcze - świetnie nadaje się do wszystkich potraw z kuchni meksykańskiej.  Fasola Wielkokwiatowa (runner bean) – niezwykłą kolorystyka tej pochodzącej z Ameryki Środkowej fasoli zachwyca. Nadaje się zarówno do zup, sałatek jak i sosów ..

dawno temu

Pomysłowe drinki na Walentynki

... będzie połączenie ananasa i orzecha kokosowego – Cioccolato Gatto Pyszni brzmi także propozycja z wódką, lodami waniliowymi i bananami – Kuchnia Ireny i Andrzeja Przyjemnie orzeźwienie znajdziecie ...

dawno temu

Alternatywa dla naleśników – tortilla

... hiszpańskiej ma ona wersję grubego omletu, z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw. Natomiast w kuchni meksykańskiej stosowana jest jako rodzaj pieczywa. Ja Wam proponuje ją w postaci zrolowanej ...

dawno temu

Gulasz rybny - sposób na pyszny obiad

... skomplikowane, nie musisz się obawiać żadnych kłopotów w kuchni. Krok 2 Zacznij od odpowiedniego przygotowania filetów rybnych. Musisz je skropić sokiem z cytryny. Krok 3 Posiekaj cebulę i czosnek ...

dawno temu

„Zielono mi” szepce sałatka

... z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Bazylia – jej aromat na myśl przywodzi włoskie specjały i trudno się dziwić, bo przyprawa ta jest wykorzystywana w tamtejszej kuchni niezwykle często. Dodając ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... jest gęsina oraz bulion. Wszelkie wariacje “na temat” są mile widziane. Wszak chodzi o to, abyśmy czuli się w kuchni jak najlepiej. A kreatywność zawsze rozwija. Tak (lub trochę inaczej) przygotowany ...

dawno temu

Składniki do karpatki – Wodzisław

... albo margaryna, 3 szklanki mleka i 4 jajka, czyli składniki, których nie brakuje zwykle nawet w kuchni singla płci męskiej. Pyszne ciasto powstaje dosłownie w mig. Jak je zrobić? Zagotowujemy wodę ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... głowiastą. Dzięki wartościom odżywczym, w połączeniu z niską kalorycznością, stała się stałym elementem naszej kuchni. To bogate źródło błonnika i soli mineralnych. Zawiera takie mikroelementy, jak cynk ... wzdymająco. Brukselka w kuchni Oto ...

dawno temu

Sprawdzony przepis na grzane wino. Domowy sposób na rozgrzanie w chłodniejsze dni

... Przepisów na grzane wino jest bardzo dużo, ale w większości przypadków tak naprawdę schemat się powtarza. Składniki i narzędzia na pewno znajdziesz w swojej kuchni, ponieważ wystarczy garnek, butelka ...

dawno temu

Zapiekanka z kalafiora

... . Przekonasz się, że posiada on właściwości smakowe, które są niezastąpione w wielu potrawach. Przepisy na kalafiorKalafior trafił do nas za sprawą królowej Bony i na dobrze zagościł w kuchni polskiej ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... Południowej cieszy się coraz większym uznaniem smakoszy na całym świecie. Nie dziwi zatem jej szerokie zastosowanie w kuchni meksykańskiej, gdzie dodawana jest do przeróżnych potraw. Jakie właściwości ...

dawno temu

Tarta z fetą

... się w tajniki kuchni francuskiej. To właśnie ten wypiek jest dla niej najbardziej charakterystyczny, chociaż obecnie zdobył popularność już na całym świecie. Gdzie kryje się sekret wyśmienitej tarty? Kluczowe ...

+ Pokaż więcej