Najczęstsze infekcje pochwy
... . W pochwie zdrowej kobiety przeważają tzw. bakterie tlenowe oraz pałeczki kwasu mlekowego. Dzięki nim flora bakteryjna utrzymuje swój naturalny charakter, czyli kwaśny odczyn pH od 3,5 do 4,5. Hamują one ...
... . W pochwie zdrowej kobiety przeważają tzw. bakterie tlenowe oraz pałeczki kwasu mlekowego. Dzięki nim flora bakteryjna utrzymuje swój naturalny charakter, czyli kwaśny odczyn pH od 3,5 do 4,5. Hamują one ...
... niektórych składników past do zębów oraz płynów do płukaniajamy ustnej (laurylosiarczan sodu-SLS),niektóre produkty np. orzechy i kwaśne potrawy, owoce cytrusowe, ostreprzyprawy, soki pomarańczowe, napoje ...
... bardzo chętnie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ dzięki neutralnemu smakowi z łatwością dodamy go do potraw zarówno słodkich, jak i słonych, kwaśnych czy gorzkich. Wiele licznych zalet ...
... kwaśna. Następnie umieszczamy ją w garnku i rozpoczynamy duszenie. Od czasu do czasu trzeba będzie podlać ją niewielką ilością wody. Kiedy kapusta zacznie być miękka, należy dodać grzyby wraz z wodą ...
... o tym, że bez względu na to, czy będą one w normie czy też nie, bezwzględnie powinnaś skonsultować je z lekarzem. Odczyn zdrowego moczu powinien być kwaśny, a wartość pH wahać się między 4,5 a 8. Dość duża rozbieżność ...
... mogą być stosowane przez przyszłe mamy. Kobieta w ciąży w celach profilaktycznych powinna przez cały okres ciąży zażywać pałeczki kwasu mlekowego. Przydatny będzie płyn do higieny intymnej o kwaśnym pH. Powinna ...
... , fosfor, żelazo. Owoce aceroli nie mogą długo leżeć, gdyż szybko się psują. Niektóre jej odmiany są bardzo kwaśne. Acerola doskonale sprawdza się jako owoc na domowe soki. Owoce aceroli wykorzystywane ...
... tych drożdżowych specjałów zawdzięczamy właśnie kuchni śląskiej; obok nich wyrabiane są także bułeczki drożdżowe gotowane na parze.modra kapusta – to warzywny dodatek do potraw o słodko-kwaśnym smaku; bardzo ...
... ta występuje pod postacią ciała stałego, które łatwo ulega rozpuszczeniu w wodzie. Smak kojarzonej z nią cytryny informuje nas natomiast o jej kwaśnym odczynie. Witamina C jest w znacznym stopniu ...
... odchudzanie i trawienie, stąd jego częsta obecność w modnych potrawach. Kwaśny odczyn powoduje, że organizm trawi szybciej i sprawniej, co z kolei daje efektywniejsze spalanie tłuszczu. Oprócz tego ocet ...
... . Dlatego jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnej woni wypłucz usta wodą. Zjedz cokolwiek, wypij kilka łyków wody lub kwaśnego soku – w ten sposób pobudzisz ślinianki do produkcji śliny i obmycia ust ...
... nam także pektyn, błonnika i węglowodanów. Do tego sok żurawinowy przeciwdziała próchnicy i chorobom dziąseł. Żurawina posiada czerwone cierpko-kwaśne owoce, które nie nadają się do spożycia ...
... : 1 kalafior,½ opakowania sera fety,3 świeże pomidory,sól,pieprz,cukier,natka pietruszki,masło,100 g śmietany kremówki.Sposób przygotowania: Kalafior gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (około 1 ... w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do ...
... sosów. Sosy do łososiaSos musztardowy jest prostym i smacznym dodatkiem nie tylko do ryb, ale również mięs. Wystarczy, że do zeszklonej na maśle cebuli dodasz śmietanę, dwie łyżki musztardy Dijon ... go zrobić, musisz podpiec na maśle mąkę, a ...
... . Przepis na zupę koperkowąDo ugotowania zupy koperkowej będziesz potrzebowała: 1 porcji rosołowej,3 marchewek,1 korzenia pietruszki,2 pęczków koperku,śmietany do zupy,0,5 kg ziemniaków,2 liści laurowych ... go do rosołu. Kiedy warzywa będą już ...
... . Pierwszym z nich jest makaron. Łatwą i smaczną propozycją jest podanie go wraz z wiosennymi warzywami albo szpinakiem i śmietaną. Wystarczy ugotować w garnku makaron z dodatkiem mniejszej ilości wody, cały ... czas mieszając, a kiedy zacznie ...
... , śmietanę. Oprócz tego zakazane są też twaróg, ser żółty, ser topiony, masło, margaryna, śmietana. Dziecko nie powinno też jeść lodów, kremów, mlecznej czekolady oraz cukierków na bazie mleka. Dieta ...
... czy pizzy zamieniają się w kwasy, które są głównymi sprawcami próchnicy zębów. Po drugie od kwasów pochodzących z napojów gazowanych i z soków z niektórych kwaśnych owoców, ponieważ dokonują one spustoszeń ...
... skutki ma picie wina, zwłaszcza czerwonego. Regularne spożywanie wina może uszkodzić szkliwo zębów. Wino ma odczyn kwaśny, który powoduje rozpuszczanie wapnia zawartego w szkliwie. Poza tym wino sprzyja ...
... w rodzaju"miłość jest jak owoc; można jeść zielony, kwaśny owoc i udawać, że jestsmaczny, ale dopiero gdy dojrzeje poznamy jego prawdziwy smak"oraz truizmu "na wszystko jest w życiu właściwa pora". Smutnym ...
... zajęcia adekwatne do jego wieku. Pamiętajmy, że obgryzanie może być na początku objawem nudy lub próbą zwrócenia na siebie uwagi. W niektórych przypadkach pomaga kwaśny lakier do paznokci kupowany ...
... i jednogarnkowych potrawek. Stanowił również sprytny sposób kucharek na zbyt kwaśny kompot z rabarbaru lub agrestu – dodawał mu charakterystycznej słodyczy. Korzeń chrzanu Ostre przyprawy ...
... , alkohol. Do zakwaszania organizmu przyczyniają się również długotrwały stres i siedzący tryb życia. Należy wprowadzić do codziennego menu więcej warzyw, gdyż neutralizują one nadmiar kwaśnych ...
... pochwyBarierę ochronną pochwy stanowią bakterie kwasu mlekowego. Gdy kwaśny odczyn pochwy nie zdoła powstrzymać drobnoustrojów chorobotwórczych, powstaje stan zapalny. Infekcje bakteryjne objawiają ...