Piernik staropolski

... w cukierniach babeczki, ciasta drożdżowe bądź bezy. Jednym z nich jest pyszny staropolski piernik, który świetnie wygląda, pachnie i smakuje. Nie trać okazji i zobacz, jak wykonać piernik tradycyjny ... się, pozostawiamy je do wystygnięcia. ...

dawno temu

Przepis na knedle ze śliwkami

... , Austrii i Szwajcarii. We wszystkich wymienionym państwach omawiane danie mączne od wielu lat spożywane jest przez ich mieszkańców i wciąż cieszy się dużym powodzeniem. Ciasto na knedle w zależności ... ciasta potrzebujesz: 0,5 kg ugotowanych ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... oraz pieprzem. Tak przyrządzoną masę dzieli się na małe porcje, a następnie kładzie na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczając ciasto na cienki placek. Po usmażeniu powinny mieć ładny złocisty kolor ...

dawno temu

Drylownica do wiśni

... Wiśniowy sezon w pełni. Pora robić pyszne ciasta, ciasteczka czy przetwory na zimę, bo niedługo się skończą i ich smak będziemy pamiętać jedynie dzięki tymże właśnie teraz zrobionym zapasom... No ...

dawno temu

Słodycze na Halloween

...  – drzewkowe ciasta, świece, np. bezpieczne świece LED (dostępne są też rzęsy z technologią LED). Słodkie upominki na Halloween mogą być niebanalne i zaskakujące. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ...

dawno temu

Porzeczkowe przepisy

... warto ich użyć do ciast albo przetworów a nawet do mięs i serów. Porzeczki są bogate w witaminy i minerały. Zawierają sporo fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, cynku i manganu ... warto ich użyć do ciast albo przetworów a nawet do ...

dawno temu

Pyszna pizza - szybki przepis

... i wyrośnięte drożdże, posól wszystko. Zagnieć ciasto i poczekaj około pół godziny aż wyrośnie. Krok 3 Pora na farsz do pizzy. Zacznij od pieczarek. Umyj je, pokrój w plasterki lub kawałki (jak lubisz ... . Krok 7 Jeśli ciasto na pizzę już ...

dawno temu

Domowe krakersy

... . Ciasto nie powinno być lepkie, zatem w razie konieczności dodaj do niego odrobinę mąki. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta na niewielką grubość. Rozwałkowane ciasto połóż na papierze ... do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do ...

dawno temu

Jak zneutralizować przykry zapach trampek? Zobacz ten oraz 3 inne problemy, które zwalczysz proszkiem do pieczenia!

... Czy wiedziałaś, że proszek do pieczenia może ci się przydać do czegoś więcej niż do pieczenia ciast? Możesz go z powodzeniem wykorzystać do kreatywnych porządków w domu. Poznaj niezwykłe zastosowanie proszku do pieczenia w gospodarstwie domowym! ...

dawno temu

Papier możesz wykorzystać do innych czynności niż pisanie. Poznaj 3 zaskakujące zastosowania kartki papieru

... Jeżeli w twoim domu marnuje się papier do pieczenia, to mam dla ciebie dobrą wiadomość. Możesz go wykorzystać do innych celów, które nie mają nic wspólnego z przyrządzaniem ciast. Jestem przekonana, że zaskoczy cię wielofunkcyjność tego ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe naleśniki?

... zmiksować z jajkami. Krok 3 Połącz sypkie i płynne składniki zdrowych naleśników i zrób z nich ciasto. Krok 4 Usmaż naleśniki na rozgrzanym oleju. Krok 5 To dietetyczne danie podawaj z malinami. Już wierzysz, że zdrowe naleśniki to nie żarty?   ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... w cieście francuskim albo kasza gryczana zapiekana z parówkami i serem. Entuzjaści tego rodzaju wyrobów mięsnych z chęcią zastępują nimi także kiełbasę, na przykład w bigosie albo fasolce po bretońsku ... , ale jednym z najsmaczniejszych są ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... przygotowany bulion jest ciasto na uszka do barszczu. Nie trać okazji i już teraz poznaj tajniki jego receptury. Przepis na uszka do barszczuZanim zaczniesz przyrządzaćuszka do barszczu czerwonego ... tartej. Mąkę należy przesiać i zagnieść ...

dawno temu

Placki z otrębami

... obniżania złego poziomu cholesterolu, warto je zatem dodawać do musli, kefirów czy jogurtów lub też wkomponowywać w ciasto do puszystych muffinek czy naleśników.Placki z otrębami i jabłkami w cynamonie ... jabłka. Na koniec do takiej mieszanki ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół szklanki mlekabułkę tartąpieprzsólolej do smażeniaKrok 1 Musisz zacząć odnaleśników, potrzebujesz zatem ciasta na krokiety z kapustą i grzybami. Do garnka wbij ... jajka, wlej mleko i wsyp odrobinę soli. ...

dawno temu

Naleśniki amerykańskie - przepis na pyszne śniadanie

... Smażenie naleśników rozpocznij po 30 minutach od ich przygotowania. Rozgrzej olej i smaż ciasto na naleśniki przez minutę z każdej strony. Krok 6 Naleśniki amerykańskienajlepiej smakują na gorąco z syropem klonowym.   ...

dawno temu

Zapiekane jabłka

... masło oraz sól i zagniatamy kruche ciasto. Kiedy już uzyska ono odpowiednią konsystencję, wycinamy kształt, który zakryje nam górę owocu bądź też posypujemy owoc ciastem, tworząc tradycyjną kruszonkę ...

dawno temu

Czy zjadłbyś psycho-pączka?

... ilością rodzajów niż w naszym kraju. Amerykańskie pączki posypuje się różnymi bakaliami i słodkimi posypkami, nadziewa praktycznie wszystkim co tylko komponuje się ze słodkim ciastem i polewa jedną ... rodzajów niż w naszym kraju. Amerykańskie ...

dawno temu

Skąd naprawdę wzięła się pizza?

... , rodzynki, miód, czy orzechy. Tak naprawdę pizza we Włoszech była określeniem na każdy typ chleba, czy ciasta, które było smażone lub pieczone. Mimo tego, że w całym rejonie Morza Śródziemnego ...

dawno temu

Cukier nie tylko słodzi

... może się jednak bardzo przydać, ale niekoniecznie musimy go tylko wsypywać do kawy, herbaty czy pieczonych ciast. W ogóle nie trzeba go jeść, tylko zastosować w inny sposób. Oto sześć przykładów, do czego także użyjesz cukru... ... może się ...

dawno temu

Właściwości żurawiny

... na jej bazie ciasta, czy nawet użyć jako dodatek do aromatycznych, pieczonych mięs. Wiedzą o tym uznani kucharze, jednak osoby nie wprawione w sztuce kulinarnej często zapominają o jej dobroczynnych ...

dawno temu

Ciastka z masłem orzechowym

... pokryj pergaminem. Ukształtuj z ciasta niewielkie kulki, umieść na blaszce i delikatnie przyciśnij, aby je lekko spłaszczyć. Piecz przez 8 minut lub do momentu, gdy nabiorą lekko brązowego koloru. Podawaj na zimno. ...

+ Pokaż więcej