Patelnia wok

... chce szczycić się mianem wytwornego kucharza. Wok najczęściej wykorzystywany jest w kuchni chińskiej, jednak tak naprawdę sprawdza się także podczas gotowania innych potraw. Co sprawia, że naczynie to pokochali także Europejczycy? Jak się ...

dawno temu

Dlaczego bataty są słodkie?

... Bataty to głównie skrobia. Smakuje w zasadzie jak każda inna surowa bulwa, do momentu, w którym nie zaczniemy jej gotować. Kiedy podgrzeje się bowiem słodkiego ziemniaka wyzwala się specjalny enzym. Zmienia on skrobię w maltozę, czyli cukier. ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... Gotując w domu, większość nas nie wyobraża sobie zaserwowania potraw, które wcześniej nie zostały odpowiednio doprawione. Wraz z modą na kuchnię indyjską, chińską czy francuską w naszych kuchniach ... gotowaniu – sprawdzał się jako dodatek do ...

dawno temu

Sezon na pomidory

... Zamiast schabowego talerz pełen pomidorów! To nasza propozycja na lato. Pomidory zjadaj na surowo, grilluj lub gotuj, ale jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Najlepsze są sezonowe ... . Cynk także wpływa na wygląd skóry. Zarówno ...

dawno temu

Jak czytać przepisy – praktyczny poradnik, cz. I

...   Gotowanie nie jest proste. Znaczy się jest, ale nie jest. Tak jakby... Krótko mówiąc jest w nim dużo pułapek. I mówię nie tylko o gorącym oleju. Każdy przepis ma swoją „pułapkę”, swoją trudną część ... Gotowanie nie jest proste. Znaczy się ...

dawno temu

Do grzybobrania marsz!

... kurek użyjemy masła. Całość zasmażymy z serem np. parmezanem i dodajmy nasze ulubione składniki. Zupa z grzybów – najlepsza jest ta gęsta, kremowa, którą uzyskamy dodając śmietany. Możemy też pokusić ... w towarzystwie mięsa i zasmażanych warzyw ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie świetnie nadają się nie tylko do zup, ale także pasują do sałatek, czy jako część składowa obiadu w formie dodatku do mięsa. Miłośników kucharzenia ...

dawno temu

Jak jeść krewetki?

... . Krok 2 Gotowanie krewetek może następować we wrzątku lub na parze. Ten drugi sposób jest lepszy, bo owoce zachowają swój charakterystyczny smak. Z drugiej strony, w wodzie będzie znacznie szybciej ...

dawno temu

Kotlety z pieczarek i warzyw

... kajzerki3 łyżki posiekanego szczypiorkusok z cytrynyolejzioła prowansalskiesólpieprzbułkę tartąKrok 1 Najpierw gotowanie warzyw. Jeśli zależy ci na zachowaniu witamin zrób potrawę w parowarze. Dopiero ...

dawno temu

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... się po całym domu dodaj do oleju na patelni kilka kropel soku z cytryny. Krok 5 Gotowana ryba znana z silnego zapachu, na przykład sum, makrela, szczupak, dorsz czy flądra, będzie mniej aromatyczna ... jeśli do wody dodamy dużo warzyw, przypraw, ...

dawno temu

Dyniowych przysmaków ciąg dalszy - czas na deser!

... Niedawno pisaliśmy o dyniowej zupie, jako potrawie, która polecamy na zbliżające się święto Halloween. To bardzo ekonomiczna opcja wykorzystania zawartości tego owocu, po tym jak wyżłobimy ... się farszem. W tym celu, pokrojone kawałki dyni ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... Ojczyzną kukurydzy jest Peru, jednak w naszym kraju pojawiła się dopiero pod koniec XVIII wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją do Europy. Dziś gotowana kolba kukurydzy to wakacyjna ... na smaku, jeśli w czasie gotowania dorzuci ...

dawno temu

Omlet ze szczawiem i żółtym serem

... . Szczaw korzystnie wpływa na pracę wątroby, pomaga usuwać toksyny z organizmu i poprawia trawienie. Najczęściej dodaje się go do zupy, ale może stanowić składnik innych dań, na przykład omletu z żółtym serem. ... . Szczaw korzystnie wpływa na ...

dawno temu

Myślisz o jajku na śniadanie? Poznaj 5 różnych sposobów na jego przyrządzenie!

... Omlet z kurkami 57477 Kurki doskonale pasują do dań z jajkami. Grzyby te charakteryzują się niezwykłym aromatem i smakiem. Doskonale komponują się z pysznym omletem. Wystarczy, że podsmażysz kurki ... . Do jego przyrządzenia potrzebna ci będzie ...

dawno temu

Zdrowe żywienie - piramida zasad

... , tylko o podkreślenie roli zastępowania nimi tłuszczów zwierzęcych. Na poziomie trzecim znalazły się warzywa. Powinniśmy jeść je na surowo lub stosować gotowanie na parze, bo gotowanie w wodzie niszczy ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ... ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak ją zrobić?

... , nie mylić ze skórką pomarańczową (zwaną też cellulitem), drobno pokrój. 5. Wrzuć skórkę do syropu i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu. 6. Teraz wystarczy włożyć skórkę do wyparzonych słoików. 7. Jesteś przygotowana do zrobienia pysznego ...

dawno temu

Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym

... Twój maluch uwielbia makarony? Wykorzystaj to koniecznie i zamiast serwować coraz to nową zupę z makaronem, przygotuj mu pyszną sałatkę z makaronu ryżowego. To smaczne i zdrowe danie dla małego ...

dawno temu

Przepis na puree z grochu

... Ta jednoroczna roślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ...

dawno temu

Warsztaty kulinarne dla panów w Toruniu do końca stycznia!

... Drodzy Panowie, jeśli dotychczas mieliście kłopot, co podać swojej ukochanej na romantyczną kolację, a Wy Drogie Panie marzyłyście o tym, aby Wasz wybranek serca wreszcie nauczył się gotować, to teraz jest na to szansa. ... , czy zasady ...

dawno temu

Pokrzywa – zdrowe ziółko na wiosnę

... i krzem. Ze względu na doskonałe wartości odżywcze, listki młodych pokrzyw można polecić jako ciekawy dodatek do wiosennych sałatek, zup lub omletów. ... , zup lub omletów. Pokrzywa po sparzeniu wrzątkiem, a także podczas gotowania traci swoje ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... jest razem z cebulą i czosnkiem, gotowanym z dodatkiem wina (najlepiej białego wytrawnego), bądź też innego wytrawnego alkoholu. Aby risotto było jeszcze smaczniejsze, ryż po odparowaniu należy gotować ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ... łyżeczki soli (do smaku), pieprzu. Wypełnij ...

+ Pokaż więcej