Przedmioty codziennego użytku, którymi zrobisz szybki makijaż

... . Co zrobić, by wyglądać dobrze przez cały dzień? Nie możesz pomieścić wszystkiego w swojej torebce, a szef dziwnie patrzy, gdy w pojemniku na długopisy przechowujesz kredki do oczu? Czytaj dalej, aby przekonać się, jak wykorzystać to, co masz ...

dawno temu

Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?

... powodują utleniacze? Mogą powodować przemianę cholesterolu w toksyczną postać, która zmniejsza światło tętnic, co prowadzić do miażdżycy i niedotlenienia narządów.Atakując komórki i przechowywany ...

dawno temu

Nowe zasady w sklepikach szkolnych. Zobacz, co się zmieni

... Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje, by z półek zniknęły chipsy, słodkie i gazowane napoje, drożdżówki, batoniki czy kanapki z majonezem. ...

dawno temu

Ćwiczenie pamięci

... Dzięki pamięci możemy zachowywać i przechowywać doświadczenia, informacje, emocje. Im człowiek jest starszy, tym jego pamięć gorsza. Pamięć potrafi zawodzić w najmniej spodziewanych momentach ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... %. Co więcej, kiełki są lekkostrawne i nietuczące. Skąd wziąć kiełki? Można je dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością, warzywniaku i hipermarkecie. Dostępne są kiełki: słonecznika, gorczycy ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... składniki odżywcze. Jeśli chodzi o ich przechowywanie to nie powinno się ich zbyt długo przetrzymywać. Choć świetnie nadają się one do zamrożenia, to zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przyrządzenie ...

dawno temu

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...

dawno temu

Otręby na odchudzanie

... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo.   Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...

dawno temu

Jedzenie ze śmietnika. Moda czy potrzeba?

... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...

dawno temu

Odmiany arbuza

... . Jeśli chodzi o przechowywanie arbuza, to najlepiej umieścić go w schłodzonym i zacienionym miejscu. Dobrze sprawdzi się, np. piwnica. Zakupiony kawałek najlepiej spożyć tego samego dnia, bo w czasie upałów woda ... może być także wykonanie z ...

dawno temu

Britney znów owija w ...folię!

... się, że aluminiowa folia, którą zwykle stosujemy w celach przechowywania żywności to świetny sposób na natychmiastowy efekt odświeżający dla skóry. Lekko schłodzona i przyłożona na twarz podobno ma cudowne ...

dawno temu

Jak jeść mniej? 5 sztuczek!

... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...

dawno temu

Zbilansowana dieta – co powinno znajdować się w naszym jadłospisie?

... Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien opierać się o zasady ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ). Wskazówki dotyczące proporcji poszczególnych produktów żywnościowych ... , jako podstawowego źródła energii, powinien ...

dawno temu

Zdrowy styl życia – czy to mit?

...     Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Dieta na trawienie

... z ważniejszych kroków na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Naczelną zasadą jest ograniczanie spożywania alkoholu, bo szkodzi wątrobie i zrezygnowanie z żywności wysoko przetworzonej. Powodzenia! ...

dawno temu

Galaretka z owocami

... w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić ... , który można wykonać na przykład z truskawek i ...

dawno temu

Właściwości imbiru

... . Aromat imbiru kłóci się z innymi ziołami. Razem z nim najlepiej jest używać ziela angielskiego, liścia laurowego, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu. Jak przechowywać imbir? Kandyzowany należy ... włożyć do słoiczka i postawić w suchym, ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... bazarków, a nie supermarketów. Takie rozwiązanie daje większą pewność, że produkty będą świeże i pozbawione pestycydów. Godną pochwalenia postawą jest również kupowanie żywności ekologicznej ...

dawno temu

Rumianek pospolity

... , przechowywane przez nasze babcie. Jednym z niezbędnych leków w domowej apteczce jest rumianek pospolity, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Nie na darmo zwany jest rumiankiem lekarskim. ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają truskawki?

... uwagę na to, czy nie są one uszkodzone, a skórka na nich nie jest pomarszczona. Truskawki bardzo szybko się psują, więc nie mniej ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Miseczkę z owocami ...

dawno temu

Jak gotować brokuły?

... smak możesz dodać do wrzącej wody niewielką ilość mleka Przechowuj je w lodówce – nie stracą wtedy swoich właściwości odżywczych i na dłużej pozostaną świeże Warto wiedzieć, że gotując brokuły na parze ...

+ Pokaż więcej