Przepis na chleb - dieta bezglutenowa

... Dziś przepis na chleb dla mam, których dzieci są uczulone na gluten. Maluszki pozbawione możliwości smakowania chlebka razowego i pszennego mogą skosztować jego wersji bezglutenowej. Dużej różnicy nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do ...

dawno temu

Piramida zdrowego żywienia

... w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health) pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta opracowali nowe zasady żywienia, w których białe pieczywo, ryż i makarony znalazły się wśród ... produktów, które powinniśmy jeść rzadko. ...

dawno temu

3 pomysły na pyszne crostini

... Co kryje się pod tajemniczą nazwą crostini? Otóż są to niewielkie kanapeczki pochodzące z Włoch. Przyrządzane są z białego pieczywa pszennego oraz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przekonaj się, z czym najlepiej podać pyszne crostini. ... ...

dawno temu

Błonnik działa jak odkurzacz

... Przeciętny polak zjada około 70-150 kg pieczywa rocznie, najczęściej nie zdając sobie sprawy z czego jest zrobione.Bardzo trudno jest kupić dobry chleb. ... 68657 Pogarszająca się jakość pieczywa sprawia,że coraz więcej osób choruje na nowotwór ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... przygotować w sposób zdrowszy i równie smaczny jak nie smaczniejszy. Mąkę białą, z której wykonane są ulubione przez Panią dania zamieniamy na mąkę razową. Makarony, o których Pani wspomniała, nie są wcale ... aż tak dużym złem. Jest tylko jeden ...

dawno temu

Chleb domowy

... Pamiętasz niektóre z najbardziej przypominających ci błogie dzieciństwo zapachów? Jednym z nich na pewno jest aromat, jaki wytwarzany jest przez świeże pieczywo. I chociaż większość dietetyków uważa ... samodzielnie upiec pieczywo, to właśnie ty ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe naleśniki?

... Zdrowe naleśniki? To nie żart. Naprawdę można zrobić takie cudo. Cały sekret tkwi w składnikach. Otręby jęczmienne, pestki słonecznika, świeże maliny i razowa mąka, dzięki nim zwykłe naleśniki ...

dawno temu

Toster nowej generacji

... cechy charakterystyczne to opływowy kształt i bardzo niecodzienny design. Zasada jego działania jest prosta. Pieczywo wyrzucamy górą, a po zapieczeniu „wylatuje” ono nam jak na zjeżdżalni na dolną ...

dawno temu

Selen źródłem dłuższego życia

... . Selen obecny jest w zbożu, mięsie, jajach czy też w skorupiakach. Dodając dziennie do jadłospisu trzy kromki pełnoziarnistego pieczywa, możemy wpłynąć na odporność naszego organizmu ... jeść dodatkowe trzy kromki pełnoziarnistego chleba ...

dawno temu

Meksykański Pan de Muerto

... Kto z nas nie je chleba? Jeśli istnieją takie osoby, to naprawdę są to nieliczne wyjątki. Chleb biały czy ciemny, pszenny czy razowy, a nawet maca czy sucharki – wszystko to jest podstawą ... . Brzmi egzotycznie, prawda? Wieczorem zaś ...

dawno temu

Pomysł na śniadanie – placek kukurydziany

... Zaglądasz rano do szafek w poszukiwaniu przysmaków na śniadanie a tu przykra niespodzianka – brak chleba. Jeśli nie masz ochoty ubierać się w pośpiechu by kupić pieczywo upiecz placek z kaszą kukurydzianą. Jest pożywny i zdrowy, a podawać go ...

dawno temu

Jedzenie błonnika pozwala zachować formę do późnej starości

... Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika pochodzącego z pieczywa, płatków zbożowych, owoców i warzyw pomaga uniknąć wielu chorób i niepełnosprawności charakterystycznych dla wieku starczego - odkryli naukowcy z The Westmead Institute ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Dieta makrobiotyczna

... w diecie makrobiotycznej: 1/2 – ciemne pieczywo pełnoziarniste, 1/4 – warzywa surowe właściwe dla danej pory roku (ewentualnie gotowane), 1/10 – jedzenie bogate w białko, 1/20 – owoce morza, 1/20 – zupy ... tego, co można, a czego nie można ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... Gdzie występują tłuszcze trans? Znaleźć je można w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa, w wyrobach cukierniczych – chrupkach, słonych przekąskach, słodyczach. Tłuszcze trans ... do wypieków). Jeszcze niedawno częściowe ...

dawno temu

Dieta węglowodanowa

... Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale nie chcesz ograniczać węglowodanów? Nie przejmuj się, dla wszystkich miłośników makaronów i pieczywa stworzono dietę węglowodanową. Specjalny program żywieniowy pozwala na takie ułożenie jadłospisu, by ...

dawno temu

Jaki tłuszcz wybrać? List do Dietetyka

... , po które z nich sięgnąć. Ważne jest, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na pytanie Czytelniczki, czy smarować pieczywo i na jakim tłuszczu smażyć, odpowiada konsultantka ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna. ... , po które z ...

dawno temu

Cukier przyda ci się nie tylko do słodzenia. Jak w kreatywny sposób wykorzystać go w gospodarstwie domowym?

... przygotowanej z dwóch łyżek cukru oraz proszku do pieczenia. Posyp wszystkie szczeliny, z których mogą wychodzić robaki. Zachowaj świeżość pieczywa 55627 Możesz zachować świeżość pieczywa i ciast ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Jedzenie, które wpływa na szczęście

... zapominać również o kaszy, ryżu i makaronie z mąki razowej.   Orzechy   Orzechy i pestki dostarczają organizmowi witaminę E, która chroni komórki przed utlenianiem. Jej niedobór może objawiać ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... Jedną z naczelnych zasad zdrowego i racjonalnego odżywania się jest zastąpienie białego pachnącego pieczywa wyrobami pełnoziarnistymi. Kiedy decydujemy się na zakup bułek, chleba, a nawet mąki ... się, jak podczas letniego spaceru po polach ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... Produkuje się z niego olej słonecznikowy i dodaje do pieczywa czy pożywnych sałatek. Tak naprawdę spożywając go na co dzień, nie zastanawiamy się nad jego działaniem na nasz organizm. Zapewne ...

+ Pokaż więcej