By tortilla była ciepła

... Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy kukurydzianej lub pszennej, w który włada się mięsno-warzywny farsz z sosem to niewątpliwie przysmak idealny jako szybka przekąska, ale w odróżnieniu od fast ...

dawno temu

Czy oliwa z oliwek przyspiesza metabolizm?

... Oliwa z oliwek została okrzyknięta zdrową alternatywą dla tradycyjnych tłuszczy zwierzęcych, oleju kukurydzianego czy smalcu. Większość ludzi wie, że oliwa z oliwek może obniżyć cholesterol i działa ...

dawno temu

By szybko podgrzać tortillę

...   Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy kukurydzianej lub pszennej, w który włada się mięsno-warzywny farsz z sosem to niewątpliwie przysmak idealny jako szybka przekąska, ale w odróżnieniu ... Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy ...

dawno temu

Shortbread - „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Shortbread — „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa

... Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki, i w godzinę można upiec porcję tych ...

dawno temu

Mleko modyfikowane

... się przede wszystkim na mleku krowim i syropie kukurydzianym. Obecnie na rynku dostępne są bardziej wysublimowane mieszanki, których skład został wzbogacony o niezbędne witaminy i minerały. ... się przede wszystkim na mleku krowim i syropie ...

dawno temu

Crempog – walijskie naleśniki

... Crempog, nazywane również ffroes to tradycyjne walijskie naleśniki, przyrządzane z mąki, jajek, mleka i masła. Naleśniki te najczęściej podawane są na obchodzonych przez Walijczyków uroczystościach urodzinowych -  z dodatkiem masła, ryb, mięsa, ...

dawno temu

Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... Panierowanie – przecież to banalne... ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... , dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym przepisem wszystko się uda. ... , dzięki którym twoje wypieki będą przepyszne i nikt im się nie oprze. Nie bój się mąki i jajek, z dobrym ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... przygotować w sposób zdrowszy i równie smaczny jak nie smaczniejszy. Mąkę białą, z której wykonane są ulubione przez Panią dania zamieniamy na mąkę razową. Makarony, o których Pani wspomniała, nie są wcale ... aż tak dużym złem. Jest tylko jeden ...

dawno temu

Owsianka nie tylko na śniadanie

... jak w łagodzeniu dolegliwości trawiennych – produkty zawierające owies pomagają w łagodzeniu podrażnień skóry, a nawet leczą trądzik. Zamiast kupować gotowe kosmetyki, możesz je przygotować samodzielnie z wykorzystaniem płatków czy mąki ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe naleśniki?

... Zdrowe naleśniki? To nie żart. Naprawdę można zrobić takie cudo. Cały sekret tkwi w składnikach. Otręby jęczmienne, pestki słonecznika, świeże maliny i razowa mąka, dzięki nim zwykłe naleśniki ... malin1 szklankę mąki razowej1 szklankę otrębów ...

dawno temu

Jak przygotować idealne ciasto na makaron?

... Może trudno w to uwierzyć, ale do sporządzenia świeżego ciasta na makaron wystarczą tak skromne składniki, jak mąka, jaja i szczypta soli. Jeżeli perspektywa stworzenia domowego spaghetti wciąż ... do ciasta na makaron Pierwszym krokiem do ...

dawno temu

Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... przyprawy, dwie posiekane cebule i szklankę ...

dawno temu

Co na śniadanie?

... , których droga z pola na stół jest najkrótsza. Tak przynajmniej uważają dietetycy. Dlatego zdrowe są płatki kukurydziane oraz muesli z grubego ziarna. Zapomnijcie lepiej o płatkach śniadaniowych ... . Nie wspominając już o przyklejaniu się ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Przenica durum

... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina. ... rozpowszechniony w Afryce Północnej.Mąka z pszenicy durum zawiera więcej ...

dawno temu

Ciabatta- przepis

... Ten rodzaj pieczywa zrobiony na bazie mąki i drożdży cechuje płaski i nieco wydłużony kształt. Ciabattę chętnie wykorzystuje się do kanapek lub jako dodatek do innych posiłków. Jak przyrządzić taką pyszną kanapkę rodem ze słonecznej Italii? ...

dawno temu

Szybki placek z bakaliami

... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie bakalie. Sama się przekonaj, jakie pieczenie może być przyjemne. ... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie bakalie. Sama się przekonaj, jakie pieczenie może być przyjemne. ...

dawno temu

Dziwni sąsiedzi

... Czasami można pożyczyć od nich mąkę, listonosz do nich podrzuca paczkę, kiedy nas nie ma w domu, bywa, że i na kawę z ploteczkami można się umówić. Prawie wszyscy plotkują. Niektórzy mają naprawdę ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

Przepis na chleb - dieta bezglutenowa

... nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do szkoły, ucieszą niejednego smyka. Składniki: 40 dag mąki bezglutenowej, 2 szklanki wody oligoceńskiej, 4 łyżki oleju, 3 dag drożdży, łyżeczka cukru, 1/2 ... łyżeczka soli. Sposób przyrządzenia Przygotuj ...

dawno temu

Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko

... znakomite. Zabierz się więc do roboty. Umyj grzyby i namocz je. 2. Posiekaj cebulę, wrzuć ją do grzybów i ugotuj. Wywar odstaw. 3. A teraz zasmażka z masła i mąki. Kiedy ją zrobisz, wlej zimny wywar ...

+ Pokaż więcej