Jak czytać przepisy – praktyczny poradnik, cz. I

...   Gotowanie nie jest proste. Znaczy się jest, ale nie jest. Tak jakby... Krótko mówiąc jest w nim dużo pułapek. I mówię nie tylko o gorącym oleju. Każdy przepis ma swoją „pułapkę”, swoją trudną część ... Gotowanie nie jest proste. Znaczy się ...

dawno temu

Dieta na zdrowie

... potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Całej rodzinie też wyjdzie na zdrowie, kiedy junk food  będziecie jeść np. tylko raz w tygodniu. Jeśli wydaje Ci się, że nie masz czasu gotować zdrowo ... , przygotuj sobie na czarną godzinę kilka ...

dawno temu

Jak jeść krewetki?

... . Krok 2 Gotowanie krewetek może następować we wrzątku lub na parze. Ten drugi sposób jest lepszy, bo owoce zachowają swój charakterystyczny smak. Z drugiej strony, w wodzie będzie znacznie szybciej ...

dawno temu

Co w koszyczku wielkanocnym?

... . Każdy z nas umieszcza w koszyczku różne specjały. Jednak kilku produktów symbolizujących Wielkanoc, nie powinno tam zabraknąć. Jajko Symbolizuje odradzanie się i nowe życie, a także zwycięstwo ... nad śmiercią. Pokarm ten w religii ...

dawno temu

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... się po całym domu dodaj do oleju na patelni kilka kropel soku z cytryny. Krok 5 Gotowana ryba znana z silnego zapachu, na przykład sum, makrela, szczupak, dorsz czy flądra, będzie mniej aromatyczna ... jeśli do wody dodamy dużo warzyw, przypraw, ...

dawno temu

Przepis na lukier

... ze sztuką, gotowania lukier jest niezwykle wdzięcznym w przygotowaniu dodatkiem. Z tego względu, że święta wielkanocne już za kilka dni, czas najwyższy dowiedzieć się, jak ozdobić pysznym lukrem domowe ... : Cukier puder należy przesiać i ...

dawno temu

Majonez – czy zawsze szkodliwy?

... na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek na twardo, sałatek itd. Jak więc rozbroić takiego wroga? Może używając do celów niekulinarnych, np. takich jak podane poniżej. ... na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek na twardo, sałatek itd. Jak ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... po nie, by wrócić do korzeni, poczuć się bezpiecznie i beztrosko. Niestety, nie zawsze potrafimy je odtworzyć, a często zwyczajnie brakuje nam czasu na gotowanie według dawnych przepisów. ... po nie, by wrócić do korzeni, poczuć się bezpiecznie ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak ją zrobić?

... , nie mylić ze skórką pomarańczową (zwaną też cellulitem), drobno pokrój. 5. Wrzuć skórkę do syropu i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu. 6. Teraz wystarczy włożyć skórkę do wyparzonych słoików. 7. Jesteś przygotowana do zrobienia pysznego ...

dawno temu

Czy dieta jajeczna jest bezpieczna? List do Dietetyka

... , czy to bezpieczne. Jadłabym same jajka przez około trzy tygodnie. W ten sposób odchudzała się moja mama i przez ten czas schudła 10 kg. Jadła tylko jajka, ale w różnej postaci, piła wodę, herbatę, kawę i herbaty ... i tym samym powoduje, że ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... . Wszystko gotuje się w oliwie z oliwek, oczywiście koniecznie wytłaczanej we Francji. To klasyczne prowansalskie danie pochodzi z Nicei (leżącej właśnie w Prowansji). Jednak teraz, w dobie globalnej wioski ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż ...

dawno temu

Warsztaty kulinarne dla panów w Toruniu do końca stycznia!

... Drodzy Panowie, jeśli dotychczas mieliście kłopot, co podać swojej ukochanej na romantyczną kolację, a Wy Drogie Panie marzyłyście o tym, aby Wasz wybranek serca wreszcie nauczył się gotować, to teraz jest na to szansa. ... , czy zasady ...

dawno temu

Zupki dla niemowląt

... Jeśli lubisz gotować, a dania ze słoiczka uważasz za zło konieczne, przygotuj swojemu maluszkowi jedną z poniższych zupek. Są proste w przyrządzeniu, smaczne i zdrowe zarazem. W zależności od nastroju i upodobań dziecka, wybierz tę, która ...

dawno temu

Sos chrzanowy i kanapka z łososiem

... Sos chrzanowy świetnie pasuje do wędlin, tuńczyka, wędzonego łososia, a także kanapek z jajkiem. Jeśli lubisz takie przekąski, nie będziesz żałowała czasu na przygotowanie tego sosu. Doskonale ...

dawno temu

Naleśniki z jabłkami

... Ciepły posiłek to podstawa przetrwania niezbyt sprzyjającej pogody. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na obieranie ziemniaków, gotowanie ryżu albo makaronu. Oczywiście możemy zaoszczędzić ... potrzebowała: 250 ml mleka,250 ml wody,szczypty ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... jest razem z cebulą i czosnkiem, gotowanym z dodatkiem wina (najlepiej białego wytrawnego), bądź też innego wytrawnego alkoholu. Aby risotto było jeszcze smaczniejsze, ryż po odparowaniu należy gotować ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... lub czerwieni (często połączonych ze sobą). Poza tym dojrzałe wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach. Przy obróbce można je kroić, siekać, ucierać, mielić, gotować, piec, wyciskać z soku lub suszyć ... pieczony z jabłkami i cukrem ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jaki blender kupić?

... Obecnie wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez posiadania w kuchni blendera. Trzeba przyznać, że jest on bardzo pomocy przy wykonywaniu wielu dań, między innymi smacznych i pożywnych zakup krem ... oraz blendery kielichowe. Nie tylko ceną, ...

dawno temu

Sześć urządzeń, które ułatwią ci zdrowe odżywianie

... i pieniądze poświęcane na gotowanie. Przygotowanie zdrowego posiłku jeszcze nigdy nie było tak proste! Wystarczy wieczorem pokroić wszystkie składniki, które rano wrzucisz do garnka. Po powrocie z pracy przywita cię zapach aromatycznego obiadu. ...

dawno temu

Zupy na zimno

... W upalne letnie dni rozkosz gotowania zamienia się w nieznośne stanie przy garach, ale jest okienko w tunelu. W prosty i szybki sposób wyczarujesz zupy na zimno. Nie napracujesz ... od główek. Liście drobno posiekaj. Główki pokrój w cienkie ...

dawno temu

Kaszka manna z jagodami

... do posmarowania foremek Sos 200 g jagód 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Sposób przyrządzenia: 1. Mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kaszkę gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając. 2. Dodaj ... śmietankę i gotuj przez następne 5 minut. 3. ...

dawno temu

Rozpływający się w ustach pudding na pięć sposobów

... Tą tradycyjną potrawę kuchni angielskiej można kochać lub nienawidzić. Konsystencja musu nie każdemu przypada do gustu, chyba, że zamiast gotować ją na parze lekko ją upieczemy – wtedy i dla sceptyków stanie się ona zjadliwa. ... Tą tradycyjną ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... do sałatek, do pieczonych mięs. Podpowiedzi kulinarne. Gotowanie fasoli i nie tylko Przygotowując warzywa strączkowe warto je wcześniej namoczyć w wodzie. Jeśli nie masz czasu na tego typu zabiegi możesz ... kupić gotowe warzywa w puszce lub w ...

+ Pokaż więcej