Śledź w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite

... . Wartości odżywcze śledziŚledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajanego białka. Mają też sporo dobrego tłuszczu - aż 16 g w 100 g. Składa się on m.in. z kwasu EPA, który rozszerza ...

dawno temu

Dania z grzybami

... doniesienia, jak najbardziej słusznie, bowiem grzyby dostarczają organizmowi ilość białka zbliżoną do ilości zawartej w mięsie. Są zarazem źródłem witamin i minerałów. W grzybach znajdują się głównie ...

dawno temu

Zielona zupa? Bo z groszkiem!

... cennym źródłem białka roślinnego, tłuszczów, węglowodanów, witamin i soli mineralnych. Poza tym jest bogaty we wszystkie witaminy z grupy B, zawiera dużo tiaminy, ryboflawiny oraz niewielkie ilości ...

dawno temu

Potrawy z kiełkami

... w niej kiełki cechuje bogactwo białka, a także wartościowych i łatwo przyswajalnych przez organizm witamin A, B, C, H i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, enzymów i mikroelementów. Znaleźć ... wpływają na prawidłowy rozwój płodu. Ponadto ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... się do niej przekonać i jakie potrawy na jej bazie można przygotować? Wartość odżywcza ośmiornicyOśmiornice dostarczają organizmowi wartościowego i dobrze przyswajalnego przez białka, witamin ... , co sprawia, że mogą znaleźć się w jadłospisie ...

dawno temu

Cztery zestawy, które postawią Cię na nogi

... wysokowartościowego białka, żelaza i witamin: A, B1, B2, PP i D; szczególnie polecane wegetarianom. Brokuły: Uznawane za jedno z najzdrowszych warzyw, dzięki zawartości sulforafenu oraz witamin C i B zmniejszają ... zawiera najwięcej żelaza, bez ...

dawno temu

Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać.

... Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny ... wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść ryby?

... jeść ryby? Oprócz cennych kwasów tłuszczowych omega-3 ryby zawierają również białko z egzogennymi aminokwasami, które jest niezbędne do budowy tkanek i bardzo dobrze przyswajalne przez organizm ... na naszych stolach przynajmniej 3 razy w ...

dawno temu

Dieta niełączenia

... . Zalecana jest przy nadwadze i problemach z układem pokarmowym. Na czym polega ta dieta odchudzająca? Białko i węglowodanyNadrzędną zasadą diety jest niełączenie ze sobą w jednym posiłku białka ... przekąski między posiłkami);odstępy między ...

dawno temu

Bogactwa z ula

... pantotenowy. Ponadto zawiera także potas, fosfor, wapń i magnez. Pierzga ma właściwości odżywcze, jest bogatym źródłem białek, enzymów i węglowodanów. Wzmaga przemianę materii. Reguluje pracę układu ...

dawno temu

Wakacje, ale nie od urody

... to podstawowe składniki budujące białka, a koenzymy zwiększają tempo regeneracji tkanek. Dzięki poddaniu się mezoterapii nawilżymy odpowiednio skórę oraz wzmocnimy przed działaniem promieni słonecznych ... rekonwalescencji. Zanim jednak ...

dawno temu

Dieta – z czym to się je?

... jest posiłek po treningu), a zwiększamy proporcje spożywanego białka i zdrowych tłuszczów, głownie roślinnych. Pamiętajmy jednak, by nie łączyć węglowodanów i tłuszczów w jednym posiłku. Aby dostarczyć ... tłuszczowej w energię.   Pamiętając o ...

dawno temu

Szybka przemiana materii

... wykluczających warzywa lub owoce. Racjonalne odżywianie zakłada dostarczanie do organizmu wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nie tylko witamin i minerałów, ale też węglowodanów, białka ... , imbir, cynamon przyspieszają metabolizm. ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... wartościowego białka i niewiele, bo tylko około 90 kcal. W obliczeniach tych należy uwzględnić także sposób przygotowania potrawy i wartość energetyczną dodanych do niej składników. Poza tym w mięsie ... winniczków. Poza tym należy zaznaczyć, że ...

dawno temu

Zupy mleczne

... . Niestety nie każdy człowiek może spożywać mleko. Najczęstszymi przeciwwskazaniami są reakcje alergiczne na białka mleka oraz nietolerancja laktozy, która uniemożliwia trawienie omawianego ... zawartego w nim wapnia, który jest niezbędny do ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... morskich specjałów. Składniki nie tylko spotęgują podniebienne doznania, ale także dobroczynnie wpłyną na zdrowie. Owoce morza są źródłem wysokowartościowego białka, a do tego działają jak afrodyzjak ...

dawno temu

Małże jadalne

... to jeden z bardziej cenionych dodatków w kuchni. Są one źródłem pełnowartościowego białka i posiadają w swoim składzie przede wszystkim witaminy z grupy B. Bardzo ważna dla zdrowia człowieka jest zwłaszcza ...

dawno temu

Antyoksydanty – strażnicy zdrowia i młodości

... do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Wolne rodniki powoduję uszkodzenia błon komórkowych, a także DNA i białek wchodzących w skład enzymów ... . W codziennym jadłospisie ...

dawno temu

Jakie składniki odżywcze przyjmować podczas ciąży?

... także zbyt mało witaminy K, która odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia białek, m.in. krzepnięcia krwi. Niemowlętom karmionym piersią zaleca się codzienne, doustne uzupełnianie tej witaminy, od 8 doby życia, do ukończenia trzeciego miesiąca ...

dawno temu

Żywność GMO

... . Zalety żywności GMOŻywność GMO ma przetworzone cechy, zazwyczaj są to: podwyższona zawartość białka,zmiany składu kwasów tłuszczowych (na bardziej korzystne dla człowieka),większa zawartość witamin ... , które występują zazwyczaj w morskich ...

dawno temu

Alergia w ciąży

... na zdrowie i rozwój dziecka. Ale już zrezygnowanie z pokarmów będących źródłem białka może znacząco wpłynąć na płód. Leczenie alergii w ciążyJakie leki w ciąży można przyjmować? Niewiele, a na pewno ...

dawno temu

Pięć pomysłów na przyspieszenie porannej toalety

... . Po zrobieniu się na bóstwo nie zostaje ci za dużo czasu na przygotowanie posiłku? Wystarczy, że w każdą niedzielę wybierzesz się na zakupy i zaopatrzysz w 5 opakowań jogurtu greckiego (jest on doskonałym źródłem wapnia i białka), do których ...

dawno temu

Właściwości orzechów

... . Wśród najważniejszych profitów wymienia się to, że orzechy zawierają spore ilości białka roślinnego i błonnika. Do tego są bogate w witaminę E, która chroni przed działaniem wolnych rodników ... . Do tego jest źródłem takich pierwiastków jak: ...

dawno temu

Płatki kukurydziane

... . Kolejnym wartym polecenia rozwiązaniem może być także posypanie płatkami szarlotki. Aby przygotować taką pyszną kruszonkę, wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki ... popularne danie na śniadanie, jednak na tym ...

+ Pokaż więcej