Uważaj na MLEKO i nadmiar białka. Wbrew pozorom nie są takie zdrowe

... też o negatywnym wpływie mleka na funkcjonowanie naszego organizmu. Kiedyś zalecane jako najzdrowszy napój, dziś jest coraz częściej krytykowane. Źródło zdjęć: Shuterstock ...

dawno temu

Polub kaszę!

... Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E. Zawierają też składniki mineralne ... jest w wyniku przemiału pszenicy, dostarcza ...

dawno temu

Zdrowy sok - źródło młodości

... , ciągle gdzieś pędzimy i pozwalamy, by wykańczał nas stres. Nie tędy droga, drogie panie. Aby uratować to, co nam jeszcze pozostało i zniwelować skutki niezdrowego trybu życia, trzeba sięgnąć po źródło młodości – zdrowy sok. ... , ciągle gdzieś ...

dawno temu

Skaza białkowa

... Skaza białkowa to nie tylko alergia na białko mleka krowiego. Objawy skazy białkowej (wysypka u niemowląt, biegunka i bóle brzucha) mogą pojawić się jako reakcja alergiczna zarówno na mleko, produkty ... mleka krowiego i produktów mlecznych. W ...

dawno temu

Przepis na puree z grochu

... Ta jednoroczna roślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ...

dawno temu

Popcorn i 5 innych wartościowych źródeł węglowodanów, których nie może zabraknąć w twoim jadłospisie!

... Oprócz błonnika, dostarcza organizmowi także pełnowartościowego białka. Zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, których nie wytwarzamy w sposób naturalny, muszą więc być dostarczone wraz z pożywieniem. Które z tych źródeł węglowodanów spożywasz ...

dawno temu

6 produktów, które wspomagają leczenie przeziębienia

... po chorobie! Składniki odżywcze, które sprawią, że odżyjeszNieważne, czy jesteś okazem zdrowia, czy właśnie leczysz się z przeziębienia – zawsze powinnaś dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę białka ... , które wzmacnia organizm. Nie masz ...

dawno temu

Rodzaje orzechów

... nam wiele cennych składników. Orzechy, niezależnie od ich rodzaju, są źródłem białka i przeciwutleniaczy, więc pozytywnie działają na nasze zdrowie i urodę. ... składników. Orzechy, niezależnie od ich rodzaju, są źródłem białka i ...

dawno temu

Dania z soją

... jest to, że jest ona źródłem wysokowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego można w niej znaleźć witaminę B oraz takie cenne pierwiastki jak żelazo, potas i magnez. Jakie potrawy warto przyrządzić na jej bazie?   ... ...

dawno temu

Woda - naturalnie że ze źródła

... W maju rozpoczęła się kampania „Woda – naturalnie że ze źródła”, której głównym celem jest rozpowszechnienie wśród społeczeństwa nawyku picia wody oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną ... butelkowaną nie tylko okazjonalnie, ale codziennie, ...

dawno temu

Drożdże - sposób na urodę i zdrowie

... Drożdże piwowarskie są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B oraz wiele substancji mineralnych – fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom ... wystąpienie skazy moczanowej. Witaminy z grupy ...

dawno temu

Jod w organizmie

... także w kościach, we krwi czy w jajnikach u kobiet. Odpowiada za produkcję hormonów, które regulują procesy metaboliczne zachodzące w komórkach. Wpływa na spalanie cukrów, syntezę białek i tłuszczów. Ponadto ... się nie łączyć produktów ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... , pełnowartościowe białko. Jajka są także źródłem witamin A, D i B oraz żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Ile jajek powinno się spożywać? Według dietetyków maksymalnie 4 tygodniowo ... nie jest do końca taki zły. Jest wręcz niezbędny do ...

dawno temu

WĘGLOWODANY I ICH ŹRÓDŁA W DIECIE

... źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ ... jego źródła czyli cukry proste. Sięgamy w tym ...

dawno temu

Rozszerzone pory - jak sobie z nimi poradzić?

... Rozszerzone pory to problem wielu kobiet, zwłaszcza tych, które borykają się z tłustą i mieszaną cerą. Takie powiększone pory to niezbyt estetyczny widok, a co gorsze stają się często źródłem wągrów ... gromadzące się w nich sebum, powoduje ...

dawno temu

Najbogatsze źródła błonnika

... Błonnik, zwany też włóknem lub włóknem pokarmowym, to duża grupa zawartych w roślinach związków, które nie są trawione przez człowieka i nie są źródłem składników odżywczych. A jednak odgrywają ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... bez doznania uszczerbku na zdrowiu? Wszystko zależy od rodzaju mięsa i sposobu jego przygotowania. Mięso jest niezaprzeczalnie najlepszym źródłem białka, potrzebnego organizmowi do prawidłowego ... , dostarczamy do organizmu dużo białka, wapnia, ...

dawno temu

W czym jest witamina A?

... Witamina A uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Niedobory witaminy odbijają się na naszym zdrowiu – „kurza ślepota”, spowolniony metabolizm białek, spadek odporności ... organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej ...

dawno temu

Lubisz twaróg? Poznaj 3 sposoby w jakie pozwoli ci schudnąć!

... Aby schudnąć powinnaś spożywać odpowiednią ilość niskokalorycznego białka – zapewnia ono energię, hamuje głód i pomaga opanować ochotę na cukier. Chociaż ostatnio ogromną popularnością cieszy ... się jogurt grecki, wśród najlepszych źródeł ...

dawno temu

Przygotuj makaron z sosem z ciecierzycy!

... Ciecierzyca jest rośliną strączkową doskonale znaną wegetarianom. Jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera również wiele aminokwasów, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ...

dawno temu

Jak sprawdzić jakość kurczaka? Wszystko o hodowlanych brojlerach

... W chudym mięsie kurczaka jest dużo pełnowartościowego białka, dużo więcej niż w wieprzowinie. Trzeba jednak wiedzieć, jak odpowiednio je wybrać. ... z ekologicznego chowu jest dużo pełnowartościowego białka, znacznie więcej niż w wieprzowinie. ...

+ Pokaż więcej