Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

... jego zbawienny wpływ na trawienie, zwłaszcza po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Ocet jabłkowy posiada właściwości odchudzające, dezynfekujące i przeciwalergiczne, jest więc doskonałym antyseptykiem ... . Podstawowa proporcja na przyrządzenie ...

dawno temu

Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki

... Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia? Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie ... . żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o ...

dawno temu

Zadbaj o swoją wątrobę

... słodkich ciast i deserów sięgnij po świeże i suszone owoce. Doskonale smakuje także miód i melasa, a nie zawiera tak dużej ilości cukru.Aby zregenerować wątrobę po spożyciu alkoholu, zdecyduj ...

dawno temu

PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka

... położnik Grzegorz Chmielewski. Jak uchronić siebie i dziecko przed anemią oraz jak skomponować idealną dietę bogatą w żelazo? Ekspert radzi, aby zwiększyć spożycie m.in. czerwonego mięsa, soczewicy ...

dawno temu

Przetwory owocowo warzywne

... odżywcze, co gotowanie owoców. Poza tym, dostępne w sklepach gotowe sałatki o wydłużonym terminie przydatności do spożycia są nafaszerowane kalorycznymi sosami lub oliwami pełnymi konserwantów ...

dawno temu

Sposób na cienie pod oczami

... trudno jest osiągnąć postaw na maseczki na oczy wykonane z miękkiej tkaniny. Nadmiar soli Efekt podkrążonych oczu to także skutek zbyt dużego spożycia soli. Dzieje się tak ponieważ spowolnione zostaje ...

dawno temu

Otyłość brzuszna - przyczyny

... ? Jak się okazuje przyczyny otyłości brzusznej są dość banalne. Zatrzymywanie wody w organizmie Może być przyczyną niskiego spożycia płynów w ciągu dnia, przez co z organizmu nie są usuwane ...

dawno temu

Ananas - owoc dla wszystkich, którzy dbają o siebie

... i sycący - jego zawartość błonnika sprawia, że czujesz się najedzona mimo spożycia pokarmu o niewielkiej liczbie kalorii- jedyne 28,9 kilokalorii w 100 gramach. Jest wspaniałym uzupełnieniem diet ...

dawno temu

Jak uniknąć zgagi?

... zgagę zaliczane są: czekolada,mięta,alkohol,cebula,tłuszcze.Silna zgaga powstaje w wyniku spożycia pokarmów, które zwiększają kwaśność soku żołądkowego. A są to: kawa (prawdziwa i bezkofeinowa ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... i położenia blisko rozżarzonych węgli. Po wyjęciu z opakowania będą idealne do spożycia. Jako nada im subtelny smak i sprawi, że ziemniak będzie miękki. Dla poprawienia smaku wystarczy tu użyć majonezu ...

dawno temu

Ciekawostki dietetyczne, o których warto wiedzieć

... Czy wiesz, że suszone owoce należy umyć przez spożyciem? Suszone owoce zwłaszcza paczkowane są konserwowane związkami siarki. Spożywanie nieumytych i konserwowanych suszonych owoców może podrażniać ...

dawno temu

Piramida żywienia

... i nerwowy. Powinnaś jeść je dwa razy dziennie. Nie można jednak przesadzać w spożyciu nabiału, zwłaszcza jajek i mleka. Czwarte, ostatnie miejsce zajmuje makaron, białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki ... , czerwone mięso i słodycze. To produkty, ...

dawno temu

Sól w diecie dziecka

... w garnku podczas gotowania, lepiej postawić na stół solniczkę. Każdy użyje tyle soli, ile będzie chciał. Normy nie podają wskazanej ilości soli do spożycia. W tabelach można jednak zapoznać ... się normami spożycia sodu, który wchodzi w skład ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... się szparagami, jeśli chorujesz na infekcje układu moczowego lub męczą Cię zaparcia. Uwaga, szparagi mogą powodować wzdęcia. Dlatego osoby o wrażliwych żołądkach przed ich spożyciem mogą zjeść szczyptę ... nad ziemię pod wpływem słońca stają się ...

dawno temu

Badanie USG

... do USG jamy brzusznej. W przeddzień badania należy odstawić surowe warzywa, a przede wszystkim warzywa powodujące wzdęcia (warzywa strączkowe, kapusta, cebula). Zaleca się spożycie lekkiej kolacji ... . Na 6 godzin przed wizytą w gabinecie nie ...

dawno temu

Właściwości soli

... może wpłynąć na rozwój nadciśnienia tętniczego, powikłań ze strony układu krwionośnego, wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej czy dolegliwości ze strony nerek i zawału serca. Spożycie soli w zbyt dużej ... , pamiętajmy, że optymalne jej ...

dawno temu

Zgaga – domowe sposoby na walkę z nią

... spożywając świeże warzywa i chude mięso. Unikaj tłuszczów, ostrych potraw, żywności na bazie pomidorów i cytrusów. Pij wodę, herbatę z kopru włoskiego i herbatę ziołową. Ogranicz spożycie kawy, napojów ... łyżkę sok z cytryny i spożyj go. Jeśli ...

dawno temu

ORZECHY I ICH RODZAJE

... Istnieje wiele odmian orzechów oraz sposobów ich przygotowania do spożycia. W Polsce najbardziej znane i pożądane to: • Orzechy włoskie • Orzechy laskowe • Orzechy ziemne (arachidowe) • Orzechy ... nerkowca • Migdały • Pistacje Producenci ...

dawno temu

Dieta na stres

... apetytu po spożyciu węglowodanów i pobudzanie go po spożyciu produktów białkowych. Dokładniej, jest to hormon wytwarzany w śluzówce jelita, płytkach krwi i ośrodkowym układzie nerwowym. Powstaje ...

dawno temu

Laskowe, włoskie a może nerkowca. List do dietetyka

... . Bardzo ważne jest również urozmaicenie w spożyciu orzechów. Proponowałabym nie ograniczać się tylko do jednej odmiany. Różne gatunki orzechów charakteryzują się trochę odmiennymi właściwościami ... orzechów ma uzupełniające się właściwości. I ...

dawno temu

WĘGLOWODANY I ICH ŹRÓDŁA W DIECIE

... , fosforu, żelaza, wapnia. Cechują się niską wartością odżywczą. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu ... , które są znacznie wolniej ...

dawno temu

Tak piją kobiety... A Ty?

... . Wpływa na to wysokość, waga, ilość zjedzonegopożywienia, czas spożycia posiłku, uwarunkowania genetyczne, przyjmowaneleki, stan zdrowia itp. Nie da się ocenić, jak zareaguje dana osoba nawypitą dawkę ... , bez względu na jakość iilość ...

dawno temu

Rodzaje miodu

... sposób na ilość wartości odżywczych, ani na przydatność do spożycia. Jeżeli chcemy, by miód miał ponownie konsystencję płynną, wystarczy włożyć słoik do ciepłej wody. Rodzaje miodu pszczelegoRodzaje ... przekształcają spożyte cukry złożone w ...

dawno temu

Jak powstaje sok?

... . soki niepasteryzowane. Charakteryzują się one krótkim terminem przydatności do spożycia (zwykle od 1 do 3 dni) i wymagają zapewniania nieprzerwanie warunków chłodniczych. Drugi rodzaj w tym kryterium ... to soki pasteryzowane. W zależności od ...

+ Pokaż więcej