"Nie lubię świąt. Zostałabym w domu, zjadła jajko i poszła na mszę". Nie ona jedna tak czuje

... Machina ruszyła. Zamrażarki z każdym dniem zapełniają się mięsem, w lodówce widać już tylko jajka, a cała kuchnia wypełnia się powoli warzywami na sałatkę z majonezem. Tak mogłaby wyglądać powszechna mobilizacja przed wojną, ale to tylko ...

dawno temu

Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!

...  Kaszę jaglaną wykorzystuje się często do zapiekanek. Warto wpleść ją także np. do pierogów przygotowując farsz z jej zawartością i dodając mięso – Doznania Kulinarne   Kasza manna polecana ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... jak pierogi, zawojowowały także moje serce i od jakiegoś czasu wypróbowuje je pod każdą postacią, każdorazowo eksperymentując z nadzieniem tego dania. A tu opcji mamy pod dostatkiem i możemy dowolnie bawić się ze składnikami, tworząc coraz to ...

dawno temu

Niebezpieczny fast food

... pierogi czy zupę pomidorową. Obecnie takie bary są już rzadkością, za to prawie na każdej ulicy w centrum dużego miasta można spotkać bary lub małe budki oferujące fast food. ... niedrogie i szybko podane potrawy serwowały bary mleczne, w ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... plan. Zanim zabierzemy się do lepienia pierogów albo uszek, warto jest jednak skonsultować swoje propozycje z bliskimi. Istnieje wiele świątecznych potraw, więc na pewno znajdziemy tam tradycyjne ... już miękkie, doprawiamy kapustę odrobiną soli ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... Ślimak, ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi... – to powiedzenie, które towarzyszyło nam podczas każdego spotkania z mięczakiem. Niektórzy z nas nierzadko wybierali się na zbiór ...

dawno temu

Mięso gyros

... Kuchnia grecka to "maszynka" do wytwarzania pysznych i pełnych wartościowych składników potraw. Można tu znaleźć tzaziki, sałatkę z fetą czy pierogi pites. Jedną z ciekawszych propozycji daniowych ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Jak zrobić tosty francuskie?

... Tosty francuskie to doskonały początek weekendowego dnia. Chleb w jajku – to może nie brzmi zbyt dumnie, ale smakuje znakomicie. Nie ma przyjemniejszego śniadanka, niż jedzenie w łóżku takich kanapek ... , zostawiają też spore pole do popisu: z ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni ... : 1 duża główka kapusty pekińskiej, 1 woreczek ...

dawno temu

Jak w prosty sposób odetkać kuchenny zlew?

... Zapewne nieraz zdarzyła ci się sytuacja, w której czekała na ciebie sterta naczyń do zmycia, ale w momencie odkręcenia kurka woda nie spływała do otworu w zlewie. Następnym razem w szybki sposób rozwiążesz ten problem. Wystarczy, że wykorzystasz ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... przygotować samodzielnie i skazani jesteśmy na to, aż po raz kolejny ktoś przygotuje nam ulubione pierogi ruskie, kluski śląskie albo śledzia po żydowsku. Czas przerwać uzależnienie ... imitowania całych kawałków mięsa odgrywa ono dużą rolę. ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak przywrócić kolor spranym ubraniom?

... Zobacz, jakie warto płukać w piwie, a jakie moczyć w żółtkach jajek. ... , jest wyjątkowo skutecznym sposobem. Trzeba pamiętać, by nie prać w temperaturze wyższej niż 40 stopni celsjusza. Moczenie żółtych ubrań w żółtkach jajek przywróci im ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... pierogów z kapustą i grzybami bądź tarciu ziemniaków na placki po węgiersku. Wystarczy znaleźć ciekawy i prosty w wykonaniu przepis, którego efektem będzie danie zdecydowanie różne od kupowanych w pracy ...

dawno temu

Kredki dla dzieci

... Święta tuż tuż, czas pomalować pisanki. Alternatywę do tradycyjnego barwienia i malowania jajek stanowi ekologiczny gadżet - kredki z soi. ... Święta tuż tuż, czas pomalować pisanki. Alternatywę do tradycyjnego barwienia i malowania jajek ...

dawno temu

Jajko pęka podczas gotowania? Oto sposób

... 1952109 Chciałaś tylko podsmażyć mięso, ale przy okazji musisz posprzątać pół kuchni, bo tłuszcz pryskał dookoła patelni. Z trzech gotowanych jajek tylko jedno nie pękło. A cytrusy ... , o których zapomniałaś, zdążyły się pomarszczyć. Kto z nas ...

dawno temu

Potrawy z kawiorem

... położyć odrobinę kawioru. Solona ikra doskonale sprawdza się także dodana do blinów skropionych kwaśną śmietaną czy pierogów, bądź warzywnych sałatek. Kawior dobrze sprawdza się także serwowany ... na jego bazie jest jednak niezliczona. Równie ...

dawno temu

Zobacz intrygujące dania popularne w różnych regionach świata. Będziesz w szoku!

... Z całą pewnością doskonale znasz przysmaki kuchni polskiej, takie jak golonka, pierogi, bigos czy smalec. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie potrawy królują w innych regionach świata? Na pewno doznasz szoku, jak już je poznasz! ...

dawno temu

Prosta HISZPAŃSKA PRZEKĄSKA z kilku ziemniaków, jajek i sera!

... ".  Aby ją przygotować, potrzebujesz: 5-6 ziemniaków, cebulę, 5 jajek, 2 łyżek oliwy z oliwek, soli, pieprzu oraz odrobinę żółtego sera. Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Masa makowa

... . Najczęściej jest to karp i śledź. Obok nich wskazać trzeba na kapustę z grzybami obecną w pierogach, uszkach albo krokietach. Trudno także pominąć inny niezwykle istotny produkt, jakim jest mak. Wykorzystać ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

+ Pokaż więcej