Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... Kuchnie europejskie – włoska, francuska, grecka, węgierska itd. – są nam dobrze znane. Wydają się swojskie głównie ze względu na przyprawy i popularność tego typu restauracji w Polsce. Do wszystkiego ...

dawno temu

„Delikatność”, David Foenkinos, Stephane Foenkinos

... Francuski pisarz przenosi na ekran bestsellerową powieść własnego autorstwa. Pomaga mu w tym brat (scenarzysta i spec od castingów, Stephane Foenkinos) i odtwarzająca główną rolę Audrey Tautou ... z pojawieniem się Markusa, sięgnąć po akcenty ...

dawno temu

Japoński manicure

... owo „prześciganie się” w pomysłach. Ostatnio bardzo modnym zabiegiem w salonach kosmetycznych stał się japoński manicure. Czy taka pielęgnacja paznokci stanie się równie popularna i chętnie wykorzystywana jak odmiana francuska? ... ...

dawno temu

Przepisy na koreczki

... z oliwek nadziewamy serem. Oprócz tego z papryki wycinamy niewielkiej wielkości kółko, by następnie wyciąć z niego niewielki trójkąt. Pozostałą część papryki nadziewamy na wykałaczkę, a na nią oliwkę ... wraz z serem. Kolejną oliwkę nacinamy i ...

dawno temu

„Dziennik 1931-1934”, Anaïs Nin

... Do osób, które lubią podglądać gwiazdy kultury - gwiazdy z prawdziwego zdarzenia - adresowany jest dziennika Anaïs Nin - znanej francuskiej pisarki, żyjącej w latach 1903 - 1977. To świetna lektura ... francuskiej pisarki, żyjącej w latach 1903 ...

dawno temu

Sałatka meksykańska

... w każdym sklepie, więc nie będziesz musiała marnować czasu na ich zdobywanie. Oto co musisz zrobić. Przygotuj: puszkę czerwonej fasoli puszkę kukurydzypuszkę ananasa 40 dag żółtego sera 10 łyżek ... je, osusz i pozostaw, by ostygły. 2. W tym ...

dawno temu

Woda termalna Uriage

... CENTRUM TERMALNE URIAGE to słynne uzdrowisko we Francji, którego historia powstania sięga 1780 roku. Do tego położonego w samym sercu Alp Francuskich miejsca, zaledwie kwadrans drogi od Grenoble ... ML, 28 ZŁ/150 ML, 48 ZŁ/300 ML Woda Termalna ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ... ...

dawno temu

Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim?

... i jedwabistość. Przykrywająca brokuł warstwa sera z powodzeniem zaspokoi zimowe łaknienie oraz doskonale podkreśli smak zupy. Dowiedz się, jak ją przygotować! ... i jedwabistość. Przykrywająca brokuł warstwa sera z powodzeniem zaspokoi zimowe ...

dawno temu

Jedzenie, do którego dorastamy

... , nie rozróżniamy smaków i rodzajów czekolady, ciesząc się po prostu tym, że jest słodka. Później stajemy się bardziej wybredni. Kiedy byłem mały ser pleśniowy kojarzył mi się z grzybem na ścianie. Dziś ...

dawno temu

„Moda, w której nie można wyjść na ulicę nie jest modą”

... To cytat najsławniejszej chyba kobiety w świecie mody – mam na myśli francuską projektantkę mody, Coco Chanel. Coco Chanel - moda przemija, styl pozostaje. Do dziś na jej modowym kodzie wzorują ... się znani kreatorzy i projektanci, jak Karl ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... jej podczas robienia tortów urodzinowych albo ciast. Świetnie sprawdza się także w naleśnikach albo jogurcie z płatkami zbożowymi. Do potraw z żurawinązaliczyć trzeba także smażony ser camembert ...

dawno temu

Najdroższe nianie w kraju

... trzech niań: profesjonalnej guwernantki, która zarabia siedem tysięcy złotych, ale rozmawia z dziećmi po angielsku i francusku, uczy dobrych manier i podpowiada rodzicom, jakie talenty mogą mieć ... przedstawiona gościom jako "pomoc domowa" i ...

dawno temu

„Porachunki”, Luc Besson

... , by budować własne francuskie Hollywood (czyli produkować komercyjne gnioty w rodzaju kolejnych części „Taxi”, „Transportera” itd.). Wydawało się, że to właśnie „Porachunki” pozwolą mu wrócić do najwyższej formy. Niestety: nic z tego. ... , by ...

dawno temu

Słodki drink sezonu

... Cointreau to francuski trunek, jeden z pierwszych alkoholi kategorii triple-sec, czyli potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. To likier z gorzkich pomarańczy, najczęściej hiszpańskich ... , która odtworzy mieszankę smaków identyczną, ...

dawno temu

Heliosphere Bag – odchudzający balonik

... Heliosphere Bag stwierdzono utratę wagi w granicach 9-24 kg. Pomysłodawcami tej metody leczenia otyłości są specjaliści z francuskiej firmy Helioscopie. ... są specjaliści z francuskiej firmy Helioscopie. Heliosphere Bag jest balonikiem ...

dawno temu

Smutne życie reklamożercy

... Według francuskiego socjologa, autora książki Psychologia tłumu większość informacji o otaczającym świecie dociera do nas przez narząd wzroku. 80% tego co pamiętamy, widzieliśmy. Oznacza to, że chcąc ...

dawno temu

„Holy Motors”, Leos Carax

... ” i oskarżenia o artystyczne oszustwo. Trzeba przyznać: powracający po 13 latach milczenia enfant terrible francuskiego kina wzbudził ferment, jakiego dawno nie widzieliśmy. ... . Nagłówki o „przyszłości kina” i oskarżenia o artystyczne ...

dawno temu

Zimowa kąpiel zdrowotno-relaksacyjna

... Kąpiel w mleku pozwala poczuć się każdej kobiecie niczym francuska markiza Ninon de Lenclos, która w wieku 85 lat miała gładką, alabastrową skórę 20-latki. Mleko zawiera proteiny, które pobudzają produkcję kolagenu i elastyny, zwiększają też ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem - kuchnia włoska

... posiekaj. 2. To będzie szpinak z serem. Przysmaż go więc z tym dodatkiem, a także masłem i przyprawami. 3. Nałóż smażony szpinak do sześciu kokilek. W środku zrób zagłębienie, wbij w nie jajko ... , posól, popieprz, posyp startym serem i wstaw ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... z najczęściej przyrządzanych potraw tradycyjnej kuchni polskiej. Droga kotleta na nasz talerz nie była jednak taka prosta, bowiem pomysł i nazwę omawianego dania zawdzięczamy kuchni francuskiej. Idea ... włożyć można bowiem pieczarki, kawałek ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... nie są niskie, zaczynają się od 130 zł za ...

dawno temu

„Zakochana bez pamięci”, Sylvie Testud

... Wydawało się, że Zakochana to samograj: ekscentryczny pomysł, wybitni aktorzy, bijące z ekranu, typowo francuskie ciepło. Ale niestety: na każdym kroku czuć brak doświadczenia Testud. Reżyserka ... Debiut reżyserski słynnej, wielokrotnie ...

+ Pokaż więcej