Warzywa + owoce = młodość

... , przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne i antyrakowe, chroni zwłaszcza przed rakiem żołądka (najlepsza jest czerwona i żółta). Szpinak - zapobiega rakowi, głównie płuc, chorobom serca ... Uzdrawiające działania warzyw i owoców ...

dawno temu

Wigilijna zupa rybna

... wspaniałemu aromatowi czerwonego barszczu z uszkami albo chrupiącej skórce krokietów z pieczarkami. To, czy przygotowane przez nas jedzenie będzie smakować naszym najbliższym zależy wyłącznie ...

dawno temu

Prawda o św. Mikołaju

... Ma czerwony płaszcz i czapkę, długą brodę, a na plecach wielki wór prezentów. Niebem sunie na saniach zaprzężonych w renifery. Zdarza się, że pojawia się osobiście, w przedszkolu albo domu, bywa ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... w metabolizmie komórkowym, cholesterolu i tłuszczy. Poza tym jest ona niezbędna do prawidłowej pracy kory nadnerczy oraz do powstawania krwinek czerwonych. Dzięki niej lepiej przyswajamy żelazo ... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona ...

dawno temu

Borówka amerykańska

... innych owoców, na przykład jabłek, a powstały przetwór wykorzystywać do pieczonej kaczki. Słoiczek borówek amerykańskich wspaniale urozmaici smak pieczonego mięsa, gulaszu, domowych ciast, lodów czy nawet jogurtów.   ...

dawno temu

Dieta po świętach, którą powinnać wypróbować

... gazowane, ale zwykła woda. Niegazowana woda mineralna, herbata zielona i herbata czerwona są szczególnie polecane. Pamiętaj, by nie słodzić herbat. Najlepiej zupełnie wyeliminuj cukier z diety ... jest dużym obciążeniem. Zamiast przestać jeść, ...

dawno temu

Dania greckie

... kiełbasek czy plasterków boczku. Grecki gyros będzie więc składał się z: grillowanych piersi z kurczaka, kapusty pekińskiej, pomidora, zielonego ogórka, czerwonej papryki, ząbka czosnku i chleba pita ... . Przede wszystkim zamiast liści kapusty ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... , korniszony, mączka chleba świętojańskiego, migdały, ogórek, oliwki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce, pistacje, orzeszki ziemnie, papryka chili, papryka czerwona, żółta, zielona, por ... z cytryny,25 – agrest niebieski, borówki, ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... wytrawnych potrawach, do których trzeba zaliczyć koreczki z serem camembert świetnie komponujące się z lampką czerwonego wina. Jak widać, ser w różnych postaciach jest nierzadko tajną bronią kucharzy ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... wszystkim, nawet tym najbardziej od siebie odległym upodobaniom kulinarnym. Jednym z produktów, który cieszy się dużym uznaniem w różnych formach jest pomidor. Ten czerwony owoc bardzo często wykorzystywany ...

dawno temu

Zagubieni w Chinach

... kilka starszych osób. Chodzą przygarbieni wilgotnymi uliczkami wśród kur i kaczek, z obojętnością patrząc na turystów. Inna sprawa, że oprócz nas nie ma tu nikogo innego. Może dlatego, że nie ma tutaj ...

dawno temu

Jabłka w cieście

... , możemy skusić się na zrobienie jabłecznika, placka z jabłkami, racuchów drożdżowych, ale także kaczki nadziewanej jabłkami. Oprócz tego, warto również powiedzieć o tym, że także jedzenie surowych owoców ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... się nie tylko jako przystawka, lecz również jako dodatek do dania głównego. Dodanie ich do farszu pierożków ravioli, kaczki, kurczaka, zupy albo sałatki urozmaici i wzbogaci smak dobrze znanych potraw. ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, metabolizmie tłuszczów, kwasów tłuszczowych czy cholesterolu, w tworzeniu krwinek czerwonych. Ponadto witamina C posiada działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze ... porzeczkę, a tuż za nią paprykę ...

dawno temu

7 wskazówek. Jak się nie przeziębić?

... ogromny wpływ ma człowiek. Zimą należy jeść dużo owoców i warzyw jak: czerwoną paprykę, marchew, pomidory, dynię, żółty melon, kiszoną i białą kapustę, pomarańcze, grejpfruty i nasze rodzime jabłka ...

dawno temu

„Zielono mi” szepce sałatka

... , kukurydza, czerwona fasolka. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.   Brukselka – z czym ją połączyć? Np. z jabłkiem marchewką, cebulką i kiszonym ogórkiem. Składniki mieszamy ... , zaś w nieco lżejszej wersji ...

dawno temu

Łatwa dieta niełączenia

... to możliwe, produktów z 3 Grupy. Zacznijmy od podzielenia żywności na 4 główne kategorie: 1 GRUPA PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina ... : pomidor, kapusta, ogórek, marchew, ...

dawno temu

Wakacyjny łomot

... się z rodziną na niedzielny obiad. Niedaleko naszego domu znajduje się restauracja zwana Zagrodą. Serwują tam dania kuchni regionalnej. Można zajadać się domowymi pyzami i kluskami patrząc na kaczki kąpiące ...

dawno temu

Xmas w Nowej Zelandii

... Święty Mikołaj. Ubrany jest w swój tradycyjny czerwony futrzany kaftan, wysokie czarne kozaki, a na głowie ma czerwoną futrzaną czapę z pomponem. W tutejszych realiach wizerunek ten jest dość absurdalny ... , zamówiła u Renaty - Polki, która ...

dawno temu

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

... skórę przed niebezpiecznymi skutkami promieniowania UV. Znajdziemy ją w czerwonych i żółtych warzywach (pomidory, papryka), zielonych warzywach liściastych (szpinak, sałata, brokuł), w mleku, jajach ... ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień ...

dawno temu

5 mitów dotyczących warzyw i owoców

... witaminy C jest również w zielonej natce pietruszki, czerwonej i białej kapuście. Często słyszymy, że ziemniaki trzeba odstawić z naszej diety, gdyż są tuczące. Ziemniaki ugotowane i podane na talerzu ...

dawno temu

Przeciwdziałaj przeziębieniu!

... witamin, przede wszystkim witaminy C. Jedz więc porzeczki, kapustę i wszelkie zielone warzywa. W owocach i warzywach czerwonych znajduje się również beta-karoten, przeciwutleniacz pomagający ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... się spożywać: mięsa wieprzowego, gęsiego, kawioru i łososia wędzonego. Powinni oni również unikać nabiału, roślin strączkowych, białej i czerwonej kapusty, brukselki, kalafiora, kukurydzy, ziemniaków, mandarynek ... ). Zaleca się im: soki ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... , kawioru i łososia wędzonego. Powinni oni również unikać nabiału, roślin strączkowych, białej i czerwonej kapusty, brukselki, kalafiora, kukurydzy, ziemniaków, mandarynek, pomarańczy, truskawek, kokosów ... ). Zaleca się im soki ananasowy, ...

+ Pokaż więcej