O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka! ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... w sosie będzie upieczony, wyjmij go z rękawa i pokrój w plastry. Na każdym kawałku połóż dżem z żurawiny. Krok 5 Indyk w żurawinie gotowy. Smacznego!   ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... Szukasz pomysłu na szybki, syty i smaczny obiad? Istnieje ich mnóstwo, a wybór nie zawsze jest prosty. Część z nas przygotowuje pieczonego kurczaka, inni stawiają na makaron i sos spaghetti, podczas ... o temperaturze 200°C na około 1 godzinę. ...

dawno temu

Kluski śląskie

... głównych lub jako samodzielna potrawa. Kluski śląskie charakteryzują się posiadaniem dziurki, która nie tylko pełni walory estetyczne, lecz również jest miejscem, w jakim można umieścić sos. Oprócz ... tego kluski warto dodawać do różnego ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z serem

... , czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... składnik wielu popularnych dań. Poczynając od przedstawicieli dań typu fast food, jakimi są hamburgery i zapiekane bułki, przez naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym, skończywszy na bardziej ... jako składnik zastępujący mięso bądź też ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Alternatywa dla naleśników – tortilla

... na patelni i gotowe. A teraz coś o farszu. Potrzebować będziemy: 2 cebule sałata lodowa 3 pomidory cebula i szczypiorek kawałki kurcyaka szklanka kwaśnej śmietany ser żółty olej sos czosnkowy przyprawy ... przygotowane wcześniej tortille ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane. Krok 3 Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki ...

dawno temu

Letnie Wrapy

... ,50g sałaty lodowej,20g kukurydzy z puszki,6 czarnych oliwek,½ pomidora,sos czosnkowy,sól, pieprz   Tuńczyka mieszamy z pociętą na bardzo cienkie plastry sałatą i sosem czosnkowym. Tą pastą smarujemy ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania. Przygotuj: 250 dag makaronu lasagne opakowanie mięsa mielonego sos ... Napoli 2 jajka 1 cebulę pomidory 50 g sera ...

dawno temu

Przepisy na parówki

... na patelnię, aby składniki się połączyły, a danie nabrało aromatu. Takie naleśniki możemy jadać z majonezem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Parówki z serem – usmażone wraz z ząbkami czosnku i pieczarkami ... dipem. Parówki w sosie chrzanowym – ...

dawno temu

Warzywne chili

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... . Czasami dla zwiększenia jego aromatu marynuje się go w czerwonym winie, a następnie miesza z buraczkami ćwikłowymi i majonezem. Sos czosnkowy lub pomidorowy – można go użyć jako dipu do mięsa ... . Chrzan – pomaga wyostrzyć smak potrawy ...

dawno temu

Ryby w occie

... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz ...

dawno temu

Makaron zapiekany - proste, smaczne, szybkie

... realny. Wysmaruj teraz masłem naczynie żaroodporne i ułóż w nim warstwami makaron i przygotowany sos serowy. Na samej górze powinny być świderki. 7. Jeszcze tylko pokrojone w plasterki pomidory ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ...

+ Pokaż więcej