Algi morskie
... Algi są od wieków ważnym składnikiem kuchni japońskiej, a od niedawna ich zalety - bogactwo składników mineralnych i witamin - wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ...
... Algi są od wieków ważnym składnikiem kuchni japońskiej, a od niedawna ich zalety - bogactwo składników mineralnych i witamin - wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ...
... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ...
... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ...
... W czasie upałów ochota na gorące potrawy w piekarnika czy tłuste zupy wyraźnie maleje. Ba, lejący się żar z nieba bardzo często sprawia, że praktycznie w ogóle nie chce się jeść i najchętniej ...
... Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich ...
... się skromniejsze, postne. Najwspanialsze smakołyki zachowuje się na Wigilię. W odróżnieniu od naszej tradycji Węgrzy, w ten szczególny dzień, spożywają posiłki mięsne. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy ... , postne. Najwspanialsze ...
... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ...
... . Jest to też (potraktowana dość luźno i nasycona wątkami autobiograficznymi) historia autentycznej postaci: Jiro Horikoshi, legendarnego japońskiego projektanta samolotów (stworzył m.in. słynne „Zero ... . Pamiętam szok po premierze ...
... na nieco inne jedzenie niż zupa kapuśniak, golonka bądź ciężkostrawne kotlety mielone. Razem z wiosną także w naszych upodobaniach kulinarnych zaczyna dominować zieleń. Przechadzając się między ... , że do garnka włożysz kawałek mięsa i warzywa, ...
... niepohamowaną ochotę na słodycze i wtedy niezastąpionym produktem jest uwielbiany cukier dodawany do herbaty, ciast, tortów, ciasteczek, piwa, a nawet do zupy pomidorowej. Nie zwlekaj i już teraz dowiedz się, czy jedzenie cukru wywiera wpływ na ...
... potraw. Co więcej, nadmiar marchwi, a zwłaszcza zbyt częste przepajanie dziecka sokiem marchewkowym, grozi karotenodermią, czyli zabarwieniem skóry na pomarańczowo. Pierwsze danie – zupa krem ...
... Czy ty też tak masz, że gdy tylko dostaniesz kawałek mięsa, jesteś w stanie wymyślić sto różnych potraw na jego bazie? A ile zup umiesz ugotować? Pewnie sporo, w końcu to trochę nasza polska tradycja ...
... o jego wartości odżywcze. Jak przyrządzić szpinak? Szpinak z jajkiem, jajka faszerowane szpinakiem, zupa ze szpinakiem, zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – pomysłów na to, jak przygotować smacznie szpinak jest dużo. ... o jego wartości ...
... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...
... nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Blender ręczny możemy bowiem używać w garnkach czy też w misach, blendując potrzebne nam składniki, między innymi zupy. W przypadku blendera ... można wykorzystać blender? Blender w kuchni przede ...
... się na dobrze znane, choć początkowo w ogóle niewyczuwalne składniki. Jednym z nich jest niewątpliwie kasza manna, którą kojarzymy przede wszystkim z zupą mleczną jadaną w dzieciństwie. Co prawda ...
... kulinarnym. Jeżeli zaproszony przez nas gość nie lubi mleka, nie zaproponujemy mu przecież zupy mlecznej. Tak też się rzecz ma z owocami morza – wystarczy je przyrządzić w odpowiedni sposób ... na przystawki z krewetek, jak krewetki w sosie ...
... nawet dodajemy go do zup! Jednak przychodzi zapewne taki moment, że dość już masz panierek, sosików i innych środkowoeuropejskich postaci drobiu. Znudzona smakami Europy? Mam dla ciebie przepis na kurczaka z zupełnie innej strony świata! Oto ...
... Czym byłaby kuchnia bez podejmowania prób jej doskonalenia? Przecież każda z nas w nieco inny sposób przygotowuje te same potrawy, jak rosół, zupę pomidorową albo sernik na zimno. Co więcej ...
... Wydaje się, że podobnie jak każdy z nas ma swoją ulubioną zupę czy drugie danie, tak też istnieje jeden słodki deser, za którym wręcz przepada. Nie ma się co temu dziwić, bowiem mówiąc o nich, mamy ... czegoś, co można by zjeść na obiad, a więc ...
... z najczęstszych motywów, jakie obok przypalonego jedzenia wykorzystywane są w komediach, jest oblanie kogoś czerwonym winem, zupą lub też poplamienie całego pięknie zdobiącego stół obrusu. I choć rzekomo ... , kiedy zaplamimy ulubioną albo ...