Dziczyzna na 5 sposobów

... polać olejem, by nie traciło wilgotności. Tu także najlepiej sprawdzają się duże kawałki mięsa, lub całych ptaków. Smażenie na patelni – najlepiej w niewielkiej ilości tłuszczu na dużym ogniu. Dla smaku ... można polać np. czerwonym winem. Z ...

dawno temu

Wok - zdrowe gotowanie

... pozwala zachować wartościowe składniki warzyw, podczas gdy długotrwałe gotowanie pozbawia je wielu cenny witamin. Jeśli gotujesz mięso, dno koszyczka wyściełaj liśćmi kapusty. Smażenie w wokuDzięki ... małej średnicy dna do smażenia używa się ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... , aby pozbyć się tłuszczyku z brzucha bądź ud. Pojawienie się dodatkowych centymetrów w pasie to efekt nie tylko naszego lenistwa, ale również złych nawyków żywieniowych. Czas odstawić ziemniaczki ...

dawno temu

Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków

... Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do obiadu. Można ją podać z każdym rodzajem mięsa, w dowolnej postaci: pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Czym przyprawić, aby ...

dawno temu

Sercowa patelnia vol.2

... na niej smażyła, będą "sercowate". Może czas zacząć przyrządzać rodzince różnorakie kotlety w kształcie serca? Na pewno byliby mile zaskoczeni. Patelnia do kupienia w sklepie internetowym za 49 zł. ...

dawno temu

Brzoskwinie w cieście - gorący deser na zimny dzień

... przygotowywania pysznego deseru. Wyjmuj brzoskwinie łyżką cedzakową i osącz olej kładąc je na pergaminie lub sicie. 6. Posyp smażone owoce cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!   ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... i kuszące zapachy, które nawet najbardziej silnego zwolennika zdrowego odżywiania potrafią zwalić z nóg. W tym niezwykłym czasie chyba najbardziej nęci nas aromat świeżo smażonych pączków z marmoladą ... ,4 ząbków czosnku,kminku,mąki.Żeberka ...

dawno temu

W ruinach meczetów

... soko (rynku) mieszkańcy, odświętnie ubrani, wspólnie celebrują ten dzień. Dzieciaki biegają od jednego sklepiku do drugiego, kupują kolorowe okulary, ciasteczka imbirowe i smażony maniok. ... soko (rynku) mieszkańcy, odświętnie ubrani, wspólnie ...

dawno temu

Solidarność jajników razy trzy

... po przekątnej – cztery zadbane dorodne laski po dwudziestce, całe w pumach, nikach, rajbanach i kalwinach klajnach, opalone, ze złotymi końskimi ogonami do tyłków. Za ogrodzeniem na chodniku maleńka starowinka sprzedaje na szmatce pięć główek ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja ... . Sos winno – majonezowy 1 duża cebula,3 ząbki ...

dawno temu

Zaskakujące zastosowania płynu do płukania ust. Zastąpi inne kosmetyki

... kosmetyki – antyperspirant, sól do stóp, tonik do twarzy czy antybakteryjny żel do rąk. Jak to możliwe? Otóż w składzie płynu do higieny ust znajdziemy alkohol oraz wyciągi z ziół – m.in. tymianku czy eukaliptusa, dzięki czemu ten środek może ...

dawno temu

Krewetki

... i chcielibyście odtworzyć ich smak we własnej kuchni? Krewetki to rarytas, który pasuje do zup, sałatek, makaronów, ryżu. Można je smażyć, grillować, gotować. Albo jeść bez dodatków. No, nie zaszkodzi kieliszek ...

dawno temu

Ciekawe pomysły, co zrobić z cukinią

... . Przygotowanie: Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Weź około 100 g ziemniaków, dodaj na patelnię, po czym po 8-10 minutach odłóż na bok. Dodaj ... elementem wielu potraw, zarówno w ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... w piekarniku. Przepis na pieczonego kurczakaDo przyrządzenia pysznego kurczaka pieczonego potrzebujemy: 1 świeżego kurczaka,tymianek,czosnek,sok z połowy cytryny,sól,pieprz,masło,olej.Kurczaka należy umyć ... i usunąć z niego pozostałości piór. ...

dawno temu

Narzędzia kuchenne

... smażyć na niej mały kawałek mięsa czy ryby. Od każdej reguły są jednak wyjątki, np. makaron zawsze gotujemy w dużej ilości wody, a duża patelnia najlepiej nadaje się do rumienienia mięsa, gdyż na małej ... kawałki mięsa będą zbyt blisko siebie i ...

dawno temu

ChefStack wyręczy cię w robieniu naleśników

... Jeśli kiedykolwiek przygotowywaliście naleśniki dla kilku lub kilkunastu osób, wiecie jak uciążliwe jest ich smażenie. Trzeba uważać, żeby wlać na patelnię odpowiednią ilość oleju oraz ciasta ...

dawno temu

Naleśniki bez mleka

... tu przede wszystkim o to, że naleśniki są dość proste w wykonaniu, lecz także trafiają w gusta niemalże wszystkich z nas. Co więcej, smażenie tych niezwykle smacznych placków zajmuje niewiele czasu ... jest już gotowe do smażenia. Wystarczy ...

dawno temu

Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z boczkiem?

... boczek, dodaj do niego cebulę, resztę czosnku i tymianek. Smaż przez ok. 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec posyp zapiekankę boczkową mieszanką.   ... , 2-3 łodyżek tymianku, 4 + 2 posiekanych ząbków czosnku, 3 łyżek niesolonego ...

dawno temu

Potrawy z woka

... obiad w niesamowicie krótkim czasie. Wok to bardzo stare i przemyślane narzędzie do gotowania (a także smażenia, duszenia, prażenia i o wielu innych zastosowaniach). Ze względu na swoją konstrukcję ... i wrzucamy do niego wieprzowinę. Dokładnie ...

dawno temu

Naleśniki amerykańskie - przepis na pyszne śniadanie

... Smażenie naleśników rozpocznij po 30 minutach od ich przygotowania. Rozgrzej olej i smaż ciasto na naleśniki przez minutę z każdej strony. Krok 6 Naleśniki amerykańskienajlepiej smakują na gorąco z syropem klonowym.   ...

dawno temu

"Podwodne życie ze Stevem Zissou", reż. Wes Anderson

... tego reżysera ma specyficzny i rozpoznawalny posmak. Lojalnie przestrzegam, jest to smak nie na każde podniebienie. Coś, a la niepowtarzalne potrawy regionalne; smażone w cukrze insekty, woniejące francuskie sery, albo angielskie ciastka z ...

dawno temu

Lekka kolacja

... nie uznaje się z pewnością produktów smażonych i ciężkostrawnych. Polecane są za to niskokaloryczne produkty, które wypełnią żołądek i pozostawią uczucie sytości. Ważnym składnikiem pokarmów jest błonnik ...

dawno temu

Sos do łososia

... do łososia smażonego. W tym przypadku należy wziąć pod uwagę przede wszystkim możliwość zatuszowania nieprzyjemnego zapachu smażonej ryby. Idealną zatem propozycją jest tutaj sos cytrynowy do łososia ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... oraz czosnek. Całość smaż na maśle tak długo, dopóki warzywa nie zaczną mięknąć. Dodaj pomidory i zalej wywarem. Kontroluj jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka. Gotuj zupę bez przykrywki, a następnie ... . Nie będziesz zawiedziona! ...

+ Pokaż więcej