Ciasto bananowe

... . Dodawanie gruszek, jabłek, winogron czy czereśni do domowych wypieków jest ograniczone wyłącznie naszą wyobraźnią. Jedną ze sprawdzonych receptur jest przepis na ciasto bananowe. Zazwyczaj kiedy staje ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... . Gęste, pełne pożywnych składników i o sobie tylko właściwym smaku zachwycają turystów. Podobnie jest z podlaską zarzucajką. Ta zupa ziemniaczana z kapustą to nie lada rarytas dla podniebienia ... 30 dag kiszonej kapusty 5 dag słoniny 2 łyżki ...

dawno temu

Śledzie - co powinnaś o nich wiedzieć

... Śledzie goszczą na polskich stołach bardzo często. Śledzie w śmietanie, śledzie marynowane, śledzie z jabłkiem, śledzie z curry, śledzie w sosie koperkowym. Wszystkie te śledziowe potrawy ...

dawno temu

Grzane piwo

... tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych, kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków. Obok tych niezwykłych produktów ... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz ...

dawno temu

Borówka amerykańska

... , jak te naturalnie dojrzewające na słońcu. Niektóre z owoców można w prosty sposób przechować, dość wspomnieć tu na przykład jabłka. Niestety część z naszych ulubionych przysmaków wymaga obróbki ... innych owoców, na przykład jabłek, a powstały ...

dawno temu

Wpływ stresu na zdrowie

... , a otyłość typu jabłko, niesie ze sobą zagrożenie wieloma chorobami typu wrzody żołądka czy choroby serca. Pojawią się kłopoty ze snem Jeżeli doświadczasz chronicznego stresu, możesz zacząć ...

dawno temu

Naturalny kwas foliowy

... . Naturalny kwas foliowy możemy aplikować sobie jedząc warzywa zielonolistne tj. brokuły, fasolka, kapusta, szpinak ale także szparagi, banany, pomidory czy ziarna słonecznika. Wszystkie te produkty można łatwo i szybko zamienić na zdrowy ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... nadziewanego wybranym farszem. Obok kaczki, która najlepiej komponuje się z jabłkami, albo kurczaka świetnie współgrającego z pomarańczami, sztandarowym daniem jest indyk faszerowany pieczarkami. Przeczytaj ...

dawno temu

Jakie są typy figur?

... , szerokie biodra i dość płaski brzuch, twoje uda są większe, a łydki szczupłe, prawdopodobnie jesteś gruszką. Jabłko Najbardziej charakterystyczną cechą kobiet o figurze jabłka są krągłe biodra i duży ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... Jaki jest klucz do udanego domowego wypieku? Najbardziej soczyste jabłka, słodkie i pachnące truskawki, a nawet najszczersze chęci nie są gwarancją tego, że nasze wysiłki nie pójdą na marne. Co zatem ...

dawno temu

Jedz. Unikniesz raka

... potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie. Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior ...

dawno temu

Aronia i porzeczka. Cudowna moc owoców

... Latem najczęściej sięgamy po popularne owoce - jabłka, gruszki, maliny, truskawki. Aronia i czarna porzeczka to nieco zapomniane dobrodziejstwa natury, które mają nie tylko dobry smak ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... . Mowa tu nie tylko o grzybach, w których kryje się prawdziwe bogactwo smaków i możliwości, lecz także o szeregu warzyw i owoców. Wraz z jesienią warto jest zdecydować się na zrobienie potraw z jabłkami ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... , deszczowych dni i coraz krótszych dni. Na przełomie lata i jesieni możemy cieszyć się resztkami świeżych sezonowych owoców i warzyw. Kto z nas nie kojarzy jej z czerwonymi jabłkami o niezwykłej słodyczy ...

dawno temu

Przepis na krupnik ryżowy przeciwbiegunkowy prof. Greenougha

... i bezkofeinowa), warzywa wzdymające (fasola, kapusta itp.) czy też soki owocowe. Dieta może zarówno powodować jak i eliminować biegunki. Dobrym sposobem na biegunki i skuteczne pozbycie się męczących nas z tego tytułu dolegliwości jest krupnik ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Właściwości cynamonu

... lodowych czy stosowanie go jako panierki do drobiowych mięs, bądź dań na bazie ryżu i jabłek. Można też z jego pomocą urozmaicić placki z otrębami. Ten rodzaj kulinarnego dodatku wzbogaci również smak ...

dawno temu

Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... sobie w naszych jelitach. 26291 Kiszonki Kiszona kapusta czy ogórki to doskonałe źródło kwasu mlekowego, który wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, wzmacnia system obronny, zmniejsza poziom cholesterolu i wspomaga ... . Są też dość dobrym ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

+ Pokaż więcej