O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka! ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... w sosie będzie upieczony, wyjmij go z rękawa i pokrój w plastry. Na każdym kawałku połóż dżem z żurawiny. Krok 5 Indyk w żurawinie gotowy. Smacznego!   ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki

... wypróbować zwłaszcza w przypadku sosów czy zup. Cukier i miód pomogą złagodzić nieprzyjemny smak, natomiast kwasowość cytryny działa podobnie jak odświeżenie smaku wina w daniach mięsnych lub warzywnych ... i smaczne. Przypalone mięso? Spróbuj ...

2 miesiące temu

Przepisy z ravioli

... , dlatego warto zgłębić recepturę jej wykonania. Do tego świetnie smakuje sama w sobie, podana z pasującym do nadzienia sosem: pomidorowym, pieczarkowym, śmietankowym czy czosnkowym. Która wersja ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ... się bez nich obejść? Wyobrażacie sobie ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... natkę pietruszki oraz na koniec posypać całość serem żółtym. Do dekoracji przyda się natka. Jeśli chcemy „nafaszerować” ziemniaki, warto przygotować do nich sos np. majonezowy, czosnkowy, lub pieczarkowy, do pomidorów pasują natomiast oliwki i ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... chilikawałek świeżego imbiru (4 cm)sos sojowysok cytrynowypieprzKrok 1 To będzie rosół chiński z makaronem. Połam więc makaron i gotuj go 5 minut w osolonym wrzątku. Krok 2 Teraz przygotuj aromatyczne ... dania? Wyjątkowe składniki, które ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu lasagne można ją udekorować listkami bazylii i podawać z sosem pomidorowym. Ważna uwaga: chcąc, aby potrawa była nieco bardziej aromatyczna ...

dawno temu

Warzywne chili

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... dowolnością. Chyba jedną z najpopularniejszych potraw z pieczarkami jest zupa pieczarkowa, trochę bardziej delikatna i subtelna w smaku od grzybowej. Obok tego warto też wspomnieć o pysznym sosie ... pieczarkowym świetnie komponującym się z ...

dawno temu

Danie z tuńczykiem

... spaghetti posypujemy serem żółtym i gotowe! Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem – pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu. Uzyskamy go podsmażając cebulkę i dodając do niej kolejne składniki dania, np ... nada się ananas. Całość mieszamy z ...

dawno temu

Przepisy na rybę

... . Makaron z sosem anchoisTen prosty sos znany na Sycylii i w Wenecji zawdzięcza swój smak właśnie anchois. Jest doskonałym sposobem na szybki obiad. Do przygotowania dania potrzebujemy: 250 g makaronu ... gęsta, dolewamy wody. Doprawiamy do ...

dawno temu

Świąteczne last minute

... . Jeżeli rodzina nie wybaczy ci braku pierogów na stole, przygotuj je z kaszą gryczaną (najlepiej w kartoniku). Do tego dodaj makaron z makiem i świderki w sosie à la barszcz ze smażonymi borowikami. Jak je ... , dodaj buraki i ocet. Gotuj do ...

dawno temu

Ryby w occie

... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... w czym wybierać. Obok omletów albo jajek po wiedeńsku na śniadanie nie sposób pominąć chociażby różnego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych bądź też makaronów w dowolnej postaci. Niezastąpione są tutaj ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

„PROSTA PASTA” – RESTAURACJA LUBELLI

... , było przygotowane na bazie makaronu Lubella. Jak smakowało? Wyjątkowo, nietuzinkowo i wyśmienicie a o tym możecie sami się przekonać. Jak? Przygotowując dania z kolacji w swoim domu. Do tego właśnie zachęca Lubella ...

+ Pokaż więcej