Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków

... Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do obiadu. Można ją podać z każdym rodzajem mięsa, w dowolnej postaci: pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Czym przyprawić, aby ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Ciepłe jedzenie bez wody i ognia!

... HotCans to samo podgrzewające się puszki z pysznym jedzonkiem. Wystarczy wybrać jeden z trzech smaków, wrzucić do plecaka i wyruszyć na wycieczkę. Nie ważne, czy jest zimno, czy ciepło. Zawsze będziemy mieli dostęp do gorącego i smacznego ...

dawno temu

Pożegnanie roku na słodko

... Jeśli w tym roku zdecydowaliście się zamiast sylwestrowego balu, wyprawić noworoczną imprezę w Waszym domu, z pewnością będziecie mieli co niemiara przygotowań kulinarnych. Na pewno wśród potraw na stole nie może zabraknąć słodkości w postaci ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... ? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A może chcesz spróbować czegoś innego, bardziej egzotycznego? Nie mam na myśli sałatki z bambusa ani chińskiej potrawki z mięsa i ryżu. Mówię o całkiem zwyczajnym naleśniku, ale w całkiem ...

dawno temu

Jedz i żyj bez nowotworów

... Każdy organizm produkuje wadliwe komórki, które z czasem, albo zamieniają się w komórki rakowe, albo tkwią w nas uśpione. Tak! Każdy z nas ma raka. Szczęśliwi ci, którzy nie mieli okazji go obudzić ... , którzy nie mieli okazji go obudzić. ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... Kiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią ... , jednak wbrew pozorom dobrze znane ...

dawno temu

Rolada z indyka

... I chociaż od czasu do czasu pojawiają się silne trendy nastawione na to, by częściowo albo całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, to jednak mimo dużej popularności diety wegańskiej ... i wegetariańskiej bardzo często nie wyobrażamy sobie ...

dawno temu

Coś dla fanów PIKANTNYCH dodatków. Szybki sos do przekąsek i mięsa

... Dla lubiących intensywny smak papryczek, słodko-ostry sos chilii będzie świetnym dodatkiem do przekąsek oraz mięs. By go przygotować, potrzebujesz: 4 papryczek chilli, 3-4 ząbków czosnku, 3-centymetrowego kawałka imbiru, 7 łyżek cukru, Pół ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni ... na gołąbki Gołąbki w najbardziej klasycznym ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Spaghetti z krewetkami - aż się uszy trzęsą

... Spaghetti z krewetkami to pyszne i wciąż jeszcze dość oryginalne danie. Owoce morza są bardzo zdrowe i warto zastępować nimi mięso wieprzowe czy wołowe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, więc przed romantyczną kolacją będziesz ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... Bolognese z mielonym mięsem i cebulką.   Penne – charakterystyczne, dość wąskie rurki o karbowanej powierzchni i ściętych końcówkach. Ten rodzaj makaronu świetnie spisuje się we wszelkiego rodzaju ... w postaci wieprzowych kuleczek mielonych, ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest uczulona, nie lubi mięsa albo nie przepada za daną potrawą, chyba tylko kanapki. Co więcej, nawet jeżeli ktoś uwielbia zupę pomidorową ... . Niezastąpione są tu oczywiście ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... za nimi nie przepada? Wspaniałe makaronowe „rurki” z nadzieniem, jakie tylko człowiek może sobie wymarzyć... Czy to z mięsem, ze szpinakiem, z warzywami, z soją... Wszystkie są przepyszne. A że pogoda i tak jest do bani, to polecam zostać w domu ...

dawno temu

Białko a wegetarianizm

... Najwartościowsze biologicznie białko, które dostarcza wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów zwierają: mięsa, ryby i jaja. Znacznie niższą wartość dla organizmu człowieka przedstawiają białka pochodzenia roślinnego. ... , które dostarcza ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... Rozgrzewa, dodaje pikanterii. Pieprz – niezastąpiony do przyprawiania mięs, zup, marynat, ale także jako zwieńczenie zwykłej kanapki z pomidorem. Pieprzną nutkę można spotkać nawet w deserach... ... przyprawy chętnie łączymy z rybami. Równie ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... jako gospodyni, natomiast oni w roli ...

dawno temu

Zapiekanki dla dzieci

... . Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak przyrządzić zapiekanki dla dzieci? ... (uwaga na alergeny – zapiekanka zawiera gluten, jaja kurze, pomidory) Składniki: ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ... , następnie wałkujemy na cienkie paski i kroimy na ...

dawno temu

Wędzenie pod lupą

... O ile jednak ma rewelacyjny wpływ na smak i zapach jedzenia - szczególnie mięs, ale także np. ryb czy serów, uważana jest za niezdrową, a nawet rakotwórczą. Czy faktycznie powinniśmy zrezygnować ... Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. ...

dawno temu

Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... też może być sztuką. Poniżej przedstawiam ...

dawno temu

Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu

... Sery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

...   Czy zastanawialiście się kiedyś, jedząc ostrrrego kebaba, co to za czerwona pasta, której nawet nieduża ilość na pomidorze, czy kawałku mięsa „wypala Wam dziurę w podniebieniu”? To właśnie Harissa ... Harissy zaopatrzmy się w lateksowe ...

+ Pokaż więcej