Pasty do chleba i nie tylko

...   Wiemy już, jak w 20 minut przyrządzić kilka przekąsek. Pomysłów na obiad mamy też bez liku. Przerobiliśmy już nawet sosy i dressingi. Czas więc na kilka smarowideł. Na każdego przychodzi taki czas ... Wiemy już, jak w 20 minut przyrządzić ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... : Miękki ser żółty Kawałki kurczaka Ananas w puszce Sos salsa Do płatów ciasta wkładamy ser żółty, kawałki kurczaka i drobno pokrojone ananasy. Możemy lekko zawinąć rogi, aby nadzienie nie wypadło ... wkładamy do tortilli i zapiekamy. Ten rodzaj ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka! ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... w sosie będzie upieczony, wyjmij go z rękawa i pokrój w plastry. Na każdym kawałku połóż dżem z żurawiny. Krok 5 Indyk w żurawinie gotowy. Smacznego!   ...

dawno temu

Kluski śląskie

... głównych lub jako samodzielna potrawa. Kluski śląskie charakteryzują się posiadaniem dziurki, która nie tylko pełni walory estetyczne, lecz również jest miejscem, w jakim można umieścić sos. Oprócz ... tego kluski warto dodawać do różnego ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z serem

... , czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną ...

dawno temu

Zupa kalafiorowa

... będziemy mieli ochotę na jedzenie zup, ale także zaspokoi nasze zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne. Jesienią, kiedy pogoda panująca za oknem pozostawia wiele do życzenia obok tradycyjnej pomidorowej, dyniowej albo ogórkowej z ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... składnik wielu popularnych dań. Poczynając od przedstawicieli dań typu fast food, jakimi są hamburgery i zapiekane bułki, przez naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym, skończywszy na bardziej ... jako składnik zastępujący mięso bądź też ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Nadziewany makaron

... muszle nadziewany szpinakiem i fetą z dodatkiem sosu pomidorowego. Przepis na makaron nadziewanyDo przygotowania makaronu muszelki nadziewanego będziesz potrzebowała: 1 opakowania makaronu muszle,2 ... dodajemy rozdrobniony ser feta. Makaron ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ... się bez nich obejść? Wyobrażacie sobie ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane. Krok 3 Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... wykorzystać i przygotować obiad w domu. Świetnym pomysłem jest: schab z warzywami (schab usmażony z przyprawami z warzywami ugotowanymi na parze), spaghetti z sosem pomidorowym (makaron razowy i pierś ... z kurczaka pokrojona i przysmażona, sos ...

dawno temu

Warzywne chili

dawno temu

Główka pełna witamin

... sałatki. Bardzo dekoracyjna. Dębolistna – równie dekoracyjna, o delikatnych, karbowanych liściach, więc ładnie wygląda i dobrze smakuje wpleciona do sałatek i lekko skropiona sosem winegret. Pasuje ... także do serów. Ma lekko orzechowy smak. ...

dawno temu

Ciekawostki dietetyczne, o których warto wiedzieć

... , których nie powinno się podgrzewać tylko stosować na zimno to oleje: z pestek winogron lub dyni, lniany czy z orzechów włoskich. Sos pomidorowy lepszy niż pomidory? W pomidorach znajduje się likopen ... . Można korzystać z pomidorów w puszce ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... grudki przesiewamy przez sito. 8. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe - nie będą nam już potrzebne. Jeśli sos jest mdły, doprawiamy według uznania. Połowę ... . Wierzch stanowi sos beszamelowy oraz żółty ...

+ Pokaż więcej