Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... , co sprawia, że mogą znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie. Mięso ośmiornicy jest do tego bardzo lekkostrawne. Ten rodzaj owoców morza jest również doskonałym źródłem witaminy B12 ... . Gotowanie ośmiornicy należy zacząć od ...

dawno temu

Lekka kolacja

... polecane są sałatki warzywne (są to bomby witaminowe), chude mięso, serek wiejski. Podać można kawałek mięsa drobiowego lub ryby z warzywami świeżymi lub gotowanymi na parze. Dobrym rozwiązaniem ... są z kolei węglowodany. Nie najlepszym ...

dawno temu

Dziecko przeklina

dawno temu

Mus jabłkowy

... Wraz z rosnącą temperaturą na pewno zauważyłaś, że zmienił ci się apetyt na różne potrawy. W zapomnienie odchodzą ziemniaki z dodatkiem sosu albo dość tłuste kotlety schabowe. W naturalny sposób ...

dawno temu

Pyzy ziemniaczane

... kulinarnych, a część z nich jest doskonale znana polskiej kuchni. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o możliwość ich ugotowania i podania razem z mięsem albo sadzonym jajkiem. Jedyną alternatywą ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... zauważyć, że nawet najprostsze dania potrzebują choć jednego kurzego jajka, by nabrać odpowiedniej konsystencji albo smaku. Wskazać trzeba tu nie tylko ciasta, ale także sałatki albo mięsa. Nie ulega ...

dawno temu

Co najczęściej jedzą Polacy?

... – rosół, pomidorową, krupnik lub ogórkową – i drugie danie. Tu króluje mięso, czyli kotlety schabowe i mielone, kurczak oraz mięso w sosach. Do tego na talerzu lądują ziemniaki, ryż, warzywa i surówki ...

dawno temu

Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław

... daniami na bazie mięsa i ryb, a do słodyczy nie mają cierpliwości. Przydałby się jednak deser jako ukoronowanie obiadu dla przyjaciół? Nic prostszego – wystarczy zawsze mieć pod ręką zestaw ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

... i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone ...

dawno temu

Zupa chińska

... rosołowej gotujemy rosół. Mięso wieprzowe dokładnie mielimy, dodając do niego 2 posiekane dymki. Kolejnym krokiem jest doprawienie go sosem sojowym oraz białym pieprzem. Z mąki i jajka wyrabiamy ciasto ... . Rozwałkowujemy je na grubość około ½ ...

dawno temu

Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach?

... go mogą doskonalszym. Dowiedz się, jak doprowadzić domowego burgera do perfekcji! Najlepsze mięso do burgera Tym, co łączy wszystkie burgery, jest bułka i mięso. Jeżeli do tej pory posługiwałaś ... się gotowym kotletem, zmień zwyczaje. Najlepszy ...

dawno temu

Chińskie jedzenie

... do sałatek, sosów, zup, jak i dań bezmięsnych. Tofu – to twarożek sojowy, podawany do sałatek, jak i w formie przekąski, pokrojonej w cienkie paseczki. Tofu jest źródłem białka i dobrze się komponuje z mięsem.     ... krewetki, grzyby lub kiełki ...

dawno temu

Rodzaje makaronu

... świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup i sałatek. Spaghetti – podaje się go np. z sosem Napoli i serem żółtym czy bolognese. Penne – makaron w kształcie długich rurek o ukośnie ściętych brzegach ... . Doskonale nadaje się podawany z gęstym ...

dawno temu

Dania greckie

... , czyli tamtejsze gołąbki Taka potrwa do złudzenia przypomina popularne, polskie gołąbki. Podobne są też użyte produkty, bo danie składa się z mięsa oraz ryżu. Istnieje jednak kilka podstawowych różnic ... . Przede wszystkim zamiast liści ...

dawno temu

Dobry i zły cholesterol

... uwzględnić je w swojej diecie. Z mięsa i wędlin należy wybierać chude wyroby, na przykład drobiowe. Poza doborem produktów bardzo istotny jest też sposób ich przyrządzania. Należy zrezygnować ze smażenia ... zmienić dietę, tak żeby przyswajać go ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... śródziemnomorskich. To niezastąpiona przyprawa do zup i sosów o mocnym smaku i do wielu marynat do mięs. Dobrze komponuje się ze śledziami i rybami, a także z dziczyzną. Lecznicze właściwości liścia laurowego ... . Chętnie dodawana przez Polaków ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... makaronową z kurczakiem robi się w podobny sposób. Mięso powinno być wcześniej przyprawione i podsmażone. Poza tym do tego zestawienia dodać możesz dowolne warzywa. Zamiast śmietany możesz zrobić sos ... pomidorowy, a żółty ser zastąpić ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Tajskie specjały dla wegetarian i nie tylko

... z mięsem – bardzo często znajdziemy go w podsmażanej postaci. Dodamy do niego np. mięso wieprzowe, sok z limonki, kiełki, a całość okrasimy sosem sojowym. W wersji z kurczakiem, możemy tez dodać ... do gustu, lub zainspiruje do zgłębienia ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... . Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. Pieprz czarny Przyprawa niezbędna w każdej kuchni. Idealnie pasuje do mięs, można używać jej do zaostrzenia smaku zup, sosów i sałatek ... , a także do różnych gatunków tłustych mięs. ...

dawno temu

Zatrucie Salmonellą

... spożycia zainfekowanych pokarmów. Salmonelloza to raczej choroba odzwierzęca. Najczęściej bakterie namnażają się w mięsie drobiowym, kurzych jajach, mleku i przetworach mlecznych, a także w wyrobach ... cukierniczych. Zwierzęta zarażają się nią ...

dawno temu

Chlorofil – porcja świeżości w czystej postaci

... – ludzie – powinniśmy tego zielonego zjadać jak najwięcej, w postaci warzyw i owoców, unikając nadmiaru mięsa. Jeżeli chcemy wypróbować działanie chlorofilu w postaci skondensowanego suplementu diety, wybierzmy gotowy preparat firmy Alter ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... : na cenę. Zawsze przy wyborze świeżego mięsa – również i gęsiny – powinniśmy zwracać uwagę na to, aby cena nie była zbyt niska, bo to oznacza, że mięso jest albo nieświeże albo bardzo złej jakości. Lepiej ... kupić trochę droższą dobrą i świeżą ...

+ Pokaż więcej