Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw

... Zupy krem Wodzisław to smaczna i zdrowa propozycja dla wszystkich, którzy akurat nie mają czasu albo ochoty na siekanie warzyw i gotowanie tradycyjnego posiłku. Oraz oczywiście ... jak domowa. Nowoczesna formuła pozwala korzystać z dobrodziejstw ...

dawno temu

Jak zrobić sos curry?

... Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... . Przełóż masę pomidorową do żaroodpornego ...

dawno temu

Gramy w żółte!

... Graliśmy już w czerwone, a dziś zagramy w żółte. Namawiałam do sezonowego gotowania i korzystania z obfitości kolorowych warzyw i owoców, pod którymi uginają się stragany. ... Graliśmy już w czerwone, a dziś zagramy w żółte. Namawiałam do ...

dawno temu

Popraw swoje zdrowie, jedząc sałatki

... Specjaliści do spraw żywienia człowieka nie bez powodu zachęcają do spożywania kilku porcji warzyw dziennie. Chrupiąca sałatka nie tylko cieszy oko różnorodnością barw poszczególnych warzyw. To istna ... Jedzenie sałatek zapobiega zaparciom ...

dawno temu

Placki dla dzieci

... Niektóre dzieci na widok warzyw wpadają w histerię, inne ukradkiem oddają niechciane kęsy czworonożnym przyjaciołom. Jak przemycić warzywa i owoce do diety dziecka? Placuszki owocowe i warzywne ... na tarce o drobnych oczkach. Roztrzep jajka i ...

dawno temu

Dieta śródziemnomorska najlepszą receptą na uśmiech!

... Jak dowodzą badacze, dieta śródziemnomorska – składająca się głównie ze świeżych owoców, warzyw, pełnego ziarna, orzechów, nasion, ziół, przypraw i oliwy z oliwek, uzupełnianych od czasu do czasu ... nabiałem, drobiem, rybami i czerwonym winem – ...

dawno temu

Nieprzyjemny zapach - jak go zneutralizować?

... Jadłaś czosnek lub cebulę, zapominając, że masz dziś ważne spotkanie? Przygotowałaś na romantyczną kolację pyszną rybę, ale teraz cały dom wypełniony jest nieprzyjemnym zapachem? Miałaś gości ... wlać do niego gorącą wodę i wsypać łyżeczkę sody ...

dawno temu

Keczup to też warzywo

... z rodzicielkami do samochodów i pojechały. "Czy pamiętasz, aby dawać dzieciom owoce i warzywa?" - zapytała mnie pewnego dnia Pani Domu, szykując kanapkę dla Starszej. "Tak, oczywiście" - odpowiedziałam ... podopieczne podniosły krzyk oburzenia, ...

dawno temu

Przepis na łososia - z parowaru w sosie pomarańczowym

... Przepis na łososia z parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić: łosoś w sosie ...

dawno temu

Jak możesz wykorzystać mrożonki?

... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej porze roku, warto postawić na mrożonki, które można serwować na wiele różnych sposobów. ... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Pasta rybna - jak ją zrobić?

... Ryba jest bardzo zdrowa i należy ją jeść jak najczęściej. Nie zawsze mamy jednak ochotę na jej gotowanie czy pieczenie. W takich sytuacjach możemy posiłkować się pastą rybną. Do doskonały dodatek do kanapek, ale także elegancka przekąska na ...

dawno temu

Racjonalne odżywianie - piątkowe menu

... niezbędnych składników odżywczych. Codziennie powinniśmy spożywać warzywa i owoce oraz produkty zawierające białko zwierzęce (produkty mięsne, przetwory mleczne, jajka, ryby). Przykładowe menu na dziś znajdziecie poniżej. Jadłospis uwzględnia ...

dawno temu

Surówka z marchwi

... Warzywa to same witaminy i trzeba je jeść – takie zdania słyszymy już od dzieciństwa i zazwyczaj wcale dobrze się nam one nie kojarzą. Nie chodzi tylko o potrawy, do których smaku trzeba dorosnąć ... , jak chociażby szpinak czy oliwki. Większość ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ... Jesień to idealna pora na faszerowane ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ... g pieczarek1 cukinię2 ogórki kiszone1 ...

dawno temu

Pyszny obiad dla twojego dziecka

... Starasz się, aby twoje dziecko jadło zdrowo i smacznie? To bardzo dobrze. Powoli przekonujesz pociechę do warzyw i mięsa? Jeszcze lepiej. Jednak co zrobić z dziećmi, które marudzą i wybrzydzają ... ? Albo z tak zwanymi niejadkami? Jak zachęcić ...

dawno temu

Z morza prosto na talerz

... Morskie przysmaki już od dawna goszczą na naszych talerzach, jednak ze względu na strefę klimatyczną kojarzymy je zazwyczaj z rybami. Nie jest to jednak jedyne pożywienie, jakie możemy spotkać ...

dawno temu

Przepisy na soki warzywne

... Do spożywania porcji świeżych warzyw każdego dnia trudno niektórych przekonać. Choć mamy świadomość, że są zdrowe i zawierają w sobie porcję witamin, którą potrzebujemy, nie zawsze starcza nam czasu ... na przygotowanie lub brakuje pomysłów na ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... rozproszeniem mieszkańców Izraela na całym świecie, co spowodowane jest względami politycznymi. Znaczny wpływ na kuchnię tą miały także zwyczaje kulinarne rodem z Palestyny, gdzie na talerzach króluje jagnięcina i ryby. Znaleźć można w niej ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... . Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości ...

dawno temu

Bezpieczne krojenie z praktyczną nakładką

...   Na pewno zdarzało Ci się to nie raz, iż podczas krojenia warzyw skaleczyłaś się. O takie przypadki nie trudno, szczególnie, gdy przyrządzamy coś w pośpiechu. Teraz można tego uniknąć przy użyciu specjalnej nakładki, która ochroni nasze palce. ...

+ Pokaż więcej