Szybkie dania z makaronem

... żółty, poszatkowaną cebulkę oraz paprykę czerwoną. Do takiej kompozycji warzyw dobrym pomysłem jest dodanie mięsa mielonego połączonego z jajkiem i podsmażonego na patelni wraz z dodatkiem sosu ...

dawno temu

Placki z otrębami

... i łatwo można było uformować placki. Po zdjęciu ich z ognia można je serwować z sosem czosnkowym czy jogurtowym. Trzeba jednak pamiętać o tym, że taki dodatek znacząco zwiększy kaloryczność posiłku ...

dawno temu

Syndrom chińskiej restauracji

... . Poza tym, glutaminian sodu jest nie tylko obecny w kuchni chińskiej, ale w większości produktów w postaci sproszkowanej (zupki błyskawiczne, sosy, przyprawy etc.). Spotkać go można również w konserwach ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... i chrupiącą skórkę. Najlepiej podawać je z kefirem lub sosem czosnkowym lub serwować jako dodatek do mięsa czy ryb. Wyśmienicie będą także komponować się z pomidorkami koktajlowymi. ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... przekonać pod postacią sosów, dipów czy naparów, dobrym pomysłem jest wykorzystywanie jej jako przyprawy do sałatek czy mięs. Mięta świetnie komponuje się zwłaszcza z jagnięciną czy baraniną ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... kolejności należałoby zwiększyć ilość tłuszczów nienasyconych. Warto zatem zamiast ciężkich i kalorycznych sosów do warzywnych sałatek dodawać oliwę z oliwek. Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... ich a następnie polanie sosem przyrządzonym z rumu i czekolady czy przygotowanie gruszki wsyropie. Bogactwo zastosowań nie zna granic.   Jakie specjały z gruszką w roli głównej Wy byście polecili? Czekamy na Wasze kulinarne pomysły! ...

dawno temu

Dania fast food

... . Jeśli więc chcemy cieszyć się zgrabną sylwetką, ale nie potrafimy odmówić sobie pizzy, warto ograniczyć jej tuczące składniki do minimum. Zrezygnujmy zatem z tłustych sosów, zamiast grubego ciasta ...

dawno temu

Najlepsza oliwa z oliwek

... wykorzystać ją do przyrządzenia sosów. Proces ten pozbawia ją bowiem smaku i koloru. Aromat jest przez to prawie niewyczuwalny, neutralny, więc co za tym idzie, pozbawiony także wartości odżywczych ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko

... rosołem i zostawiamy na ogniu, aż utworzy się gęstawy sos. Podajemy z ryżem.   Szybka minestrone  2l rosołu warzywnego,1kg mrożonki warzywnej,4 liście sałaty,1 por,1 kalarepa,sól, pieprz, zioła ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... . Cały rosół przecedzamy, warzywa z niego kroimy na półplasterki i dodajemy z powrotem do rosołu. Następnie dodajemy do niego nasz sos pomidorowy i całość zagotowujemy. Na sam koniec, gdy zupa zacznie się już gotować, doprawiamy ją solą, ...

dawno temu

Fast food

... food wynika z dużej zawartości tłuszczu zawartego w produktach, użytego do przygotowania sosów i smażenia. Ponadto w daniach tych najczęściej jest bardzo wysoka zawartość soli (spożywanie soli ...

dawno temu

Nivelazone do dłoni

... i starzeniem się skóry, przywraca jej sprężystość i elastyczność. Farmona Nivelazione Intensywnie regenerujący krem SOS do rąk 100 ml/8 zł Krem przeznaczony jest do pielęgnacji skóry ekstremalnie wysuszonej ...

dawno temu

Jak nie przytyć podczas świąt?

... usmażymy lub upieczemy zamiast topić w gęstym zawiesistym sosie. Zdrowe i niskokaloryczne są też dorsz, pstrąg, ryby w galarecie, sałatki z jogurtem lub oliwą zamiast majonezu, indyk zamiast kaczki ...

dawno temu

Mam duży brzuch. List do Dietetyka

... spożycie produktów bogatych w tłuszcz (podroby, wieprzowina, smalec, tłuste sosy i sery) i niewielkie spożycie węglowodanów. Efekt był następujący: osoby traciły na wadze, ale stan ich zdrowia nie był ...

dawno temu

Deser na zimno

... przygotować lody, a później dodać owoce, sosy i wafelki, by ucieszyć nie tylko podniebienie, ale także oczy. Zdrową i smaczną propozycją są również desery przygotowane na bazie owoców. Zwrócić tu trzeba ...

dawno temu

Potrawy na święta

... . Gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy rybę i zalewamy ją przecedzonym przez sito sosem. Karp smażonyPotrzebujemy 1 kg karpia, soli, soku z cytryny, mąki do obtoczenia, tłuszczu do smażenia ...

dawno temu

Z czym na plażę

... z pasteryzowanego soku pomidorowego, sosu bądź zupy pomidorowej. Pomidor powinien być nieodłącznym składnikiem twojej diety na co dzień. ...

dawno temu

Soja spowalnia proces starzenia się

... ), tofu, miso (japońska zupa przygotowana ze sfermentowanej soi). Najmniej składników odmładzających zawierają sos i olej sojowy. Nieocenione właściwości soi w walce z chorobami: zapobiega rakowi ...

dawno temu

Kuchnia amerykańska: przysmak na Dzień Niepodległości

... - brown sugar – brązowy cukier - soy sauce – sos sojowy - bay leaves – liście laurowe - rosemary sprigs – gałązki rozmarynu - garlic cloves – ząbki czosnku - cling film – folia spożywcza -char – zwęglić się Źródło: http://www.bbc.co.uk ...

dawno temu

Uroki studiowania w Nowej Zelandii

... tostowym z cebulą i sosami. To danie, choć cieszy się niezwykłą popularnością, polecam jednak tylko bardzo głodnym i zdesperowanym lub szukającym oryginalnych kulinarnych wrażeń! Jednak przysmakiem ... większości studentów są wedges, czyli grube ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... , podawać w galarecie i z przeróżnymi sosami. Kupując świeże ryby, warto zwrócić uwagę, czy są one prawidłowo przechowywane, tzn. na ladzie chłodniczej lub na lodzie. Świeżość ryb można poznać po zapachu ...

dawno temu

Pomóż wątrobie przetrwać święta

... Do kanonu świątecznych specjałów, zgodnie ze staropolską tradycją, należą m. in.: jajka i to w dużych ilościach, sałatki z majonezem, białe i wędzone kiełbasy, szynka, chrzan, zawiesiste sosy ...

+ Pokaż więcej